35 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας "Highlander’’

08/03/2021

Κατηγορία: Art Rock

2511

"There can be only one’’ είναι μια φράση από εκείνες που έχουν μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου και της pop κουλτούρας, θρυλική μέχρι τις ημέρες μας.

 

Κι όμως το όλο concept ξεκίνησε ανυποψίαστα, όταν ο Αμερικανός  νεαρός φοιτητής κινηματογράφου Gregory Wilden με την προτροπή του καθηγητή του πούλησε ένα σενάριο εμπνευσμένο από μεσαιωνικές σπαθασκίες για 200.000 δολάρια σε έναν κινηματογραφικό ατζέντη. Πιο συγκεκριμένα ο Wilden αναφέρει ως κύρια επιρροή και έμπνευσή του την εξαιρετική ταινία του Sir Ridley Scott’’ The Duelists’’.
Η ταινία που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 7 Μαρτίου του 1986 όπου έκανε πρεμιέρα στο Los Angeles,  επικεντρώνεται στον Conor Mc Leod, έναν νεαρό μισθοφόρο γεννημένο στα Highlands της Σκωτίας τον 16ο αιώνα, ο οποίος ανακαλύπτει ότι είναι άτρωτος και αθάνατος , αφού επιβιώνει από τραύματα μαχών στις οποίες συμμετείχε, τα οποία σε άλλους ήταν θανατηφόρα. Διώκεται από το σώμα οπού υπηρετούσε, ακριβώς επειδή το γεγονός αυτό προκαλεί τρόμο στους δεισιδαίμονες και προληπτικούς συστρατιώτες του, και συναντά τον Ramirez έναν παλαιότερο αθάνατο που του εξηγεί πολλά για τη φύση του είδους τους και του λύνει πολλές απορίες.



Εκείνος γίνεται ο μέντοράς του και τον εκπαιδεύει σκληρά , προκειμένου να αντιμετωπίσει τον απόλυτα κακό και μοχθηρό αθάνατο Kurgan και να τον σκοτώσει. Οι Αθάνατοι σκοτώνονται με έναν και μόνο τρόπο: τον αποκεφαλισμό.
Ο Αθάνατος που θα επιβιώσει και θα νικήσει όλους τους άλλους θα απορροφήσει  και τις δυνάμεις των υπολοίπων. Συνεπώς είναι στρατηγικής σημασίας για την Ανθρωπότητα ό ένας που θα απομείνει να είναι ο Καλός Mc Leod. H μάχη κορυφώνεται στη σύγχρονη Νέα Υόρκη όπου στο εντυπωσιακό φινάλε φυσικά κερδίζει ο Καλός , ο οποίος κερδίζει  και το κορίτσι(υπήρχε και το απαραίτητο love story).
Ο αρχοντικός αγαπημένος μας Σκωτσέζος Sean Connery υποδύεται τον Juan Sanchez Villalobos Ramirez, τον Αιγυπτιακής καταγωγής Αθάνατο και μέντορα του κεντρικού ήρωα, ενώ τον  Σκωτσέζο Highlander ενσαρκώνει ο ανερχόμενος τότε Γάλλος ηθοποιός Christoph Lambert.Εντελώς ειρωνικό, έτσι?
Πίσω από την κάμερα ο νεαρός τότε Αυστραλός σκηνοθέτης Russel Mulcachy, καταξιωμένος βιντεοκλιπάς με διάσημες συνεργασίες στο ενεργητικό του με συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως: οι Paul Mc Cartney, Sex Pistols, Buggles, Rod Stewart, Duran Duran, Bonnie Tyler, Spandau Ballet κ.α.
Lambert εξήρε τη σκηνική παρουσία και τη συμβολή του Connery στην ταινία, λέγοντας ότι είχε καθαρό χαρακτήρα και πως φερόταν άψογα σε όλους στο set.’ ’Όπως οι περισσότεροι Σκωτσέζοι, ο άνθρωπος ήταν αυτό που φαινόταν. Αν σε συμπαθούσε θα γινόταν ο καλύτερός σου φίλος, αν όχι σε απέρριπτε.’’ Μάλιστα έγιναν πολύ καλοί  φίλοι από τότε.
Ο Clancy Brown, που υποδύθηκε τον "κακό’’ Kurgan επαίνεσε τον σκηνοθέτη Mulcahy λέγοντας σε συνέντευξη στο Skinny , πώς αν και το σενάριο είχε πολλές ελλείψεις, είχε πάντοτε (ο σκηνοθέτης) τον τρόπο του να διαχειρίζεται σοφά το project και να τις καλύπτει.
Ένα άλλο επιπρόσθετο στοιχείο που πραγματικά έδωσε πόντους στην ταινία ήταν το soundtrack που περιείχε τραγούδια των Queen. Εκτός από τους Marillion, που ήταν η αρχική επιλογή των παραγωγών, αλλά δεν κατόρθωσαν να συνεργαστούν λόγω συναυλιακών υποχρεώσεων (αργότερα μετάνιωσαν σύμφωνα με τον τραγουδιστή τους), είχαν ακουστεί τα ονόματα των David Bowie και Duran Duran.
Ευτυχώς, κατά τη γνώμη του γράφοντος, που οι συμπτώσεις, η ειμαρμένη, το πεπρωμένο ήθελε  να είναι οι Queen εκείνοι που είχαν την ευκαιρία με αφορμή την ταινία να μας δώσουν μερικά από τα πλέον αλησμόνητα τραγούδια τους όπως εκείνο που ακούγεται στην αρχή του φιλμ, το πολύ δυνατό heavy metal αποχρώσεων  "Princes Of The Universe’’, το πιο ελαφρύ εμπορικότατο "Kind Of Magic’’ καθώς και το αριστουργηματικό "Who Wants To Live Forever’’, έμπνευση του Brian May.
Το τελευταίο χρησιμοποιείται αριστοτεχνικά μέσα στην ταινία, στη σπαρακτική σκηνή όπου βλέπουμε τον ήρωα να παραμένει νέος, καθώς τα χρόνια περνούν, και να ραγίζει η καρδιά του παρατηρώντας τη γυναίκα να γερνάει.
Aκούγεται επίσης και το "Hammer To Fall’’ αν και το συγκεκριμένο τραγούδι, ανήκε σε προηγούμενο άλμπουμ του συγκροτήματος, το "The Works’’.
Να σημειωθεί επίσης ότι αρχικά η συμφωνία ήταν να γράψουν μόνο το τραγούδι των τίτλων, αλλά βλέποντας την ταινία τα μέλη των Queen πήραν την απόφαση να αναλάβουν όλο το project της λίστας των τραγουδιών. Και κατά γενική ομολογία έπιασαν το πνεύμα της ταινίας.To ορχηστρικό μέρος της μουσικής της ταινίας επιμελήθηκε ο σπουδαίος Αμερικανός κινηματογραφικός συνθέτης, Michael Kamen.
Ο σεναριογράφος Wilden ανέφερε πάντως ότι το τελικό αποτέλεσμα διέφερε από το αρχικό δικό του σενάριο σε αρκετά σημεία.
Ο πρώιμος  τίτλος της ιστορίας του ήταν "Dark Knight’’, και ήταν πολύ πιο βίαιο και σκοτεινό.
Επίσης στην αρχική μορφή του σεναρίου οι Αθάνατοι ήταν απόλυτα δεμένοι με τη δύναμη της Φύσης και ήταν τονισμένο το οικολογικό μήνυμα της ιστορίας.


Ο δε "κακός’’ ήταν πολύ λιγότερο βάρβαρος και τραχύς στην εμφάνιση και περισσότερο αριστοκράτης και γοητευτικός.
Η ταινία στην πρώτη της προβολή εκείνη την εποχή είχε καταστροφική εμπορική πορεία στις ΗΠΑ (εισπράξεις μόλις 5,9 εκατομμύρια δολάρια) και σχετικά πιο πετυχημένη ανταπόκριση στις ευρωπαικές αίθουσες.
Στη δε πρεμιέρα της στη Γαλλία μάλιστα, υπήρχαν τεράστιες αφίσες του Connery και του Lambert κατά μήκος της διάσημης λεωφόρου Champs Elysees. Παγκοσμίως απέφερε 12 εκατομμύρια δολάρια, σαφώς λιγότερα από τον προυπολογισμό των 19 εκατομμυρίων τα οποία στοίχισε η παραγωγή.
Οι κριτικές από την άλλη πλευρά ήταν αρκετά συμπαθητικές εως καλές. Και ας μη γελιόμαστε, σε καμία περίπτωση το φιλμ δεν είναι και κάποιο  αριστούργημα.
Με το πέρασμα των χρόνων και με την καθοριστική συμβολή του home video, το Highlander απέκτησε τη φήμη cult classic, όπως και πολλές άλλες ταινίες της δεκαετίας του 1980. Η μεγαλοπρεπής παρουσία του Sean Connery (του οποίου η εμφάνιση δεν ξεπερνούσε τα 25 περίπου λεπτά), η video  noir αισθητική της σκηνοθεσίας, η επιβλητική κινηματογράφηση των highlands της Σκωτίας στο πρώτο μέρος της ταινίας, τα τραγούδια των Queen και το αρχετυπικό θέμα της παραδοσιακής σύγκρουσης Καλού- Κακού σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Γυρίστηκαν τρία sequel και μια τηλεοπτική σειρά στη δεκαετία του 1990 όλα μέτρια εως αδιάφορα και ένα πιθανό remake βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας.
Για εμένα η ταινία συνδέεται με τις ομορφότερες αναμνήσεις της εποχής της ακμής και της παντοδυναμίας των video club.
Και να φανταστείτε αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον για να νοικιάσω την ταινία, ήταν το όνομα του Connery!
Και ίσως το δίδαγμα να είναι ότι οι πολλές ζωές δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένες με την πληρότητα και την ευτυχία.
After all there can be only one!

Επιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης