Midnite City: "Midnite City"

16/09/2017

Κατηγορία: Κριτικές

1242

Συγκροτήθηκαν μόλις τον Ιανουάριο του 2017 από τον άγγλο Rob Wylde, τον πρώην κιθαρίστα, μπασίστα και νυν τραγουδιστή των Tigertailz (όχι των αρχικών, αυτών που σχημάτισαν δύο αρχικά μέλη το 2012). Ο μπαντανοφόρος και με ύφος “Michael Monroe φωτοσοπιά πάνω σε Κάθλην Τέρνερ εποχής Body Heat” είναι τύπος που από μικρός είναι δοσμένος στο power pop/glam ιδίωμα.

 

Tο 2003 εντάχθηκε στους China Doll ενώ μερικούς μήνες μετά έφτιαξε τους Teenage Casket Company. Κυκλοφόρησαν ένα lp κι ένα ep παίρνοντας καλές κριτικές από τον αγγλικό τύπο, καθώς εκείνη την εποχή υπήρξε ένθερμη αναβίωση του glam/ sleaze ήχου του τέλους των ‘80s.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο
Rob, o οποίος έγραφε στίχους και μουσική σε όλα τα σχήματα που συμμετείχε, βρέθηκε στην Αμερική, οπου έφτιαξε τους Sins Of America, με τους οποίους περιόδευσε support σε White Lion, Faster Pussycat, Britny Fox και άλλους σφαγμένους από το grunge παρ’ ολίγον σούπερ ήρωες.
Αργότερα επέστρεψε στην Αγγλία και έπαιξε με τους
Vega, το σχήμα του πρώην τραγουδιστή των Tigertailz, Steevi Jaimz και από το 2012 και μετά, με τους ίδιους τους Tigertailz, έχοντας ο ίδιος αναλάβει τα φωνητικά.
Πάντοτε έπαιζε αυτό που του άρεσε: κιθαριστικό glam rock με αβίαστα μελωδικά hook πλασμένα για το ραδιόφωνο άλλων εποχών, που για τον ίδιο ήταν αδιάφορο αν είχαν περάσει. Έχοντας μαζέψει υλικό αρκετό για ένα άλμπουμ, ονόμασε το project Midnite City και ζήτησε από το φίλο του Pete Newdeck (τον άνθρωπο πίσω από τον ήχο “melodic rock” σχημάτων όπως οι Newman οι Eden's Curse και οι Blood Red Saints) να κάνει την παραγωγή σε τρία από τα κομμάτια, για να τα χρησιμοποιήσει για να βρει εταιρία να κυκλοφορήσει το υλικό του.
Ο ίδιος ο Wylde τραγούδησε, έπαιξε τις κιθάρες και το μπάσο στις ηχογραφήσεις, με τον Newdeck να παίζει τα ντραμς και να βάζει τα δεύτερα φωνητικά και να επιμελείται της παραγωγής. Ο Wylde βρήκε τον νεαρό άσσο της εξάχορδης Miles Meakin – μια περίπτωση βιρτουόζου με ‘80s ακούσματα και τα μισά χρόνια του Steve Vai- και τον άφησε να ρίξει τα σόλο στα κομμάτια. Ο επίσης γνωστός του Wylde James Martin των Vega έπαιξε τα πλήκτρα. Το υλικό μίξαρε ο Newdeck και το mastering έκανε ο Harry Hess (Harem Scarem) στο στούντιό του στον Καναδά. Τα κομμάτια αυτά ήταν τα "Nothing's Like Losing You", "Summer Of Our Lives" και "Think About You". Εύκολα βρήκε συμβόλαιο στη γερμανική AOR Heaven.
Με το δισκογραφικό συμβόλαιο εξασφαλισμένο, το project άρχισε να αποκτά σάρκα και οστά: ο Newdeck έγινε ο ντράμερ, ο Miles Meakin έμεινε στην κιθάρα και ο Shawn Charvette ήρθε να καλύψει τα πλήκτρα. Το άλμπουμ ολοκληρώθηκε στο Tewkesbury, 150 χιλιόμετρα μακριά απ’ το Λονδίνο τον Ιούνιο του 2017.
Αυτά για την ιστορία. Στο σύγχρονο περιβάλλον του Ευρωπαϊκού A.O.R. το Midnite City («επώνυμους άλμπουμ») είναι το γνώριμο στους καταναλωτές A.O.R. compact προϊόn, με μια κρίσιμη υπέρ του διαφορά: ο Rob Wylde ξέρει να γράφει τραγούδια, κι όχι ένα τραγούδι και 9 αντιγραφές του. Οι μελωδίες είναι καθαρές και με αυτοπεποίθηση, οι κιθάρες διατηρούν την τραχύτητά τους (δεν πέφτουν στην παγίδα να αποποιηθούν τον όγκο) και τα κομμάτια με τη δεύτερη ακρόαση έχουν καθετηριαστεί στο αίμα του ακροατή.
Δυσκολεύεσαι να διαλέξεις όχι ποιό σου αρέσει και ποιό όχι, αλλά ποιό λειτουργεί αμεσώτερα στο δικό του
A.O.R. ψυχοσυναισθηματικό αισθητήριο.
Όλα τα κομμάτια είναι uplifting και ακολουθούν κατά γράμμα τις συνταγές για να το καταφέρουν.
Είναι αδύνατο να μην αρέσουν, εκτός από τα τρία παραπάνω, τουλάχιστον και τα “Ghost Of My Old Friends”, “Last Beat Of My Heart”, “Everything You Meant To Me”, “One Step Away” και “Can’t Wait For The Nights”.
Αν ακούσει κανείς το αλμπουμ σε νυχτερινη βόλτα με αυτοκίνητο, ή σε οποιεσδήποτε συνθήκες νέον περίσκεψης, θα το νιώσει: Σε ένα σύγχρονο noir, με moody φιγουρες να περιφέρονται σε ροκόμπαρα και πάλκα της μεγαλούπολης, το Midnite City θα μπορούσε να είναι το soundtrack.
Υποψήφιο για A.O.R. έκπληξη της χρονιάς.
Υ.Γ.: Να δούμε βέβαια και το τί θα κάνει ο Wylde και η μπάντα του στο σανίδι, καθώς βγαίνουν σε περιοδεία το Νοέμβριο.
 
Παναγιώτης Παπαϊωάννου