Da Vinci: "Ambition Rocks"

28/10/2017

Κατηγορία: Κριτικές

1203

Θεωρώ πως τούτη η κυκλοφορία 25 χρόνια έπειτα από την τελευταία κυκλοφορία τους, πως είναι το μεγαλύτερο διάστημα που περίμενα μία μπάντα από τα εφηβικά μου χρόνια για να ξανακυκλοφορήσει δίσκο!!!

 

Άλλωστε είμαι ιδιαίτερα περήφανος συνάμα και χαρούμενος αφού οι Da Vinci είναι από τις πρώτες μπάντες που παρουσίασα στο πολύ μακρινό 1987, το ομώνυμο ντεμπούτο τους όταν εκδοδόταν τότε το μελωδικό-A.O.R zine "Melodic Carousel" τυπωμένο στον πολύγραφο και κυκλοφορούσε για 15-20 συνομήλικους πουεκείνη την εποχή δείχνανε ενδιαφέρον γιαυτό το «φλώρικο» είδος και όχι για το "βαρύ και ασήκωτο" metal που και γούσταρα και γουστάρω…


Η ενασχόληση ελάχιστων με το μελωδικότατο και πανέμορφο μουσικό χρυσωρυχείο του Scandie AOR-Melodic δε με πτόησε διόλου και έτσι μετά από  31 χρόνια έπειτα από την πρώτη δημιουργία τους επιστρέφουν με νέα δουλειά, η αγαπημένη μπάντα από τη Νορβηγία.
Η αλήθεια είναι πως από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας απέμειναν οι Gunnar Westlie στην κιθάρα και ο  Dag Selboskar στα πλήκτρα, που συνεχίζουν και ως φίλοι να συνθέτουν και να παίζουν μαζί. Και το αποτέλεσμα είναι μία "καινούργια" μπάντα των Da Vinci και ένας νέος δίσκος το "Ambition Rocks".
Σίγουρα το "Ambition Rocks", "επιστρέφει" στα  1987 με το κλασικό μελωδικό hard rock που περιβάλλεται από ένα εξαιρετικής ποιότητας AOR "περίτεχνο τύλιγμα". Πάντοτε οι Da Vinci καθοδηγούνταν από δύο μουσικούς "πυλώνες": τις μελωδικές γραμμές της κιθάρας του Westlie και την πληθωρική υφή των πλήκτρων του Selboskar και τα περισσότερα τραγούδια ξεκινούν με έναν από τους δύο.
Φυσιολογικά λοιπόν οι συνθέσεις "χτίζονται" με ισχυρές δόσεις μελωδίας και αρμονικότητα που προσδίδει η κιθάρα, φωνητικές ενορχηστρώσεις που συμπλέουν με τις γραμμές των πλήκτρων, προσέξτε ειδικά το υπέροχο "Angel" και το πιάνο  που "ζωγραφίζει". Δυνατό στοιχείο του δίσκου είναι τα εξαιρετικά φωνητικά του Erling Ellingsen που πήρε τη θέση του Lars Aass (στους δύο πρώτους δίσκους καθώς και σε έναν τρίτο ακυκλοφόρητο) που τραγουδά καθάρια, μελωδικά και δυναμικά. Ακόμη και στα δυναμικότερα τραγούδια η φωνή λάμπει και "ανατέλλει" πάνω από την υπέροχη μουσική. Στη ρυθμική γραμμή επίσης δύο νέα μέλη, οι Roy Funner στο μπάσο και ο Bjørn Olav Lauvdal στα τύμπανα που αντικαθιστούν επάξια τους Bjψrn Boge και Jarle Maaloy αντίστοιχα και δίνουν έναν φοβερό rock ρυθμό και αίσθημα στις συνθέσεις.
 Οι συνθέσεις  πιασάρικες, έτοιμες να ακουστούν και να τραγουδηθούν από κόσμο ή ροκάδικες όπως τα Vicious Circle και Curious Sensation (προσωπικά αγαπημένο), ή το γρηγορότερου ρυθμού "Storm On The Horizon". Από την άλλη το  "Little Lonely" με στιβαρό ρυθμό καθοδηγείται  από ένα υφέρπον blues αίσθημα. Περισσότερο όμως  blues ρυθμό συναντούμε στο "Painted Lady", με τις μπασογραμμές να κυριαρχούν. Και φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν οι μπαλάντες από τον δίσκο και εδώ υπάρχουν δύο υπέροχες συνθέσεις ανάλογου ύφους, τα "You're Mine και Angel", που επιτρέπουν στη φωνή του  Ellingsen να ακουστεί σε όλο της το μεγαλείο(ναι, ναι κι αυτός έχει πιει το "σκανδιναβικό φίλτρο").
Συνοψίζοντας, το "Ambition Rocks" είναι η ιδανικότερη επιστροφή των Da Vinci, με το κλασικό  AOR, μελωδικό και hard rock ήχο που λατρεύουμε εδώ στο rocktime.gr και εκπληρώνει όλα τα στοιχεία της  παράδοσης του συγκεκριμένου μουσικού ιδιώματος. Σίγουρα υπόσχεται πολλά για το μέλλον.
Το ευχόμαστε ολόψυχα!

Νότης Γκιλλανίδης