John Jeff Touch: "Burn"

20/11/2017

Κατηγορία: Κριτικές

2013

Πραγματικά, ο John Jeff Touch είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς των ημερών μας. Αλλά θα ήταν ψέμα να έλεγα ότι εκτιμώ τη φωνή του κυρίως ή μόνο για τις διακρίσεις που του έχουν απονεμηθεί και για τις συνεργασίες που είχε στο παρελθόν με μεγάλα ονόματα του χώρου.

 

Προσωπικά, πέρα από τις πραγματικές σπουδαίες φωνητικές δυνατότητες, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα της φωνής σε  πολλά γένη της ροκ, θεωρώ ότι αποτελεί την "μετενσάρκωση" του λατρεμένου Chris Cornell αλλά και άξιο  μιμητή του θρυλικού Robert Plant! Στο νέο  προσωπικό του δίσκο, το "Burn", είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητη αυτή μου η εντύπωση από την πρώτη νότα.
Θα ξεκινήσω λέγοντας πως θα ήταν άδικο να "ντύσω" αυτό τον δίσκο μ’ ένα συγκεκριμένο μουσικό στυλ. Απλά θα πω ότι ίσως διαφέρει κάπως μουσικά από τα μελωδικά  hard rock classic rock  aor ακούσματα των αναγνωστών του rocktime.gr καθώς έχει αρκετά prog- rock / ethnic / acoustic/ pop rock στοιχεία.
Είναι ένας δίσκος το  "Burn" ευθύτατου  rock γεμάτο δυναμικότατα και φιλικά για το ραδιόφωνο στοιχεία, πάντοτε με τη συνοδεία rock μελωδιών και ποιοτικών φωνητικών. Ο ίδιος ο John χαρακτηρίζει το "Burn" ως progressive pop-rock. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πειραματισμός και η μίξη πολλών μουσικών στυλ έχει γίνει με έξοχο τρόπο καθώς τον συντροφεύουν μουσικοί αξιολογότατοι και βιρτουόζοι, καθένας στο μουσικό του όργανο.
Συγκεκριμένα: ο ίδιος ο J.J.T.  στην κιθάρα με πολύ δημιουργικό παίξιμο, στο μπάσο με ογκώδεις, βαρβάτες και στακάτες μπασογραμμές η "παλιοσειρά" και "μάστορας" του prog rock μπάσου  Κώστας Δομενικιώτης, στα τύμπανα πραγματικό "τέρας"/"ατμομηχανή" ρυθμού Στέλιος Σιούλας ενώ στα πλήκτρα και τις "ταξιδιάρικες" νότες που προσθέτουν κάτι ονειρικό σε πολλές συνθέσεις του δίσκου είναι ο ίδιος ο τραγουδιστής!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στιχουργικά, ο John εκφράζει τον προβληματισμό του για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε ως άνθρωποι. Δε θα ακούσετε εύκολα τραγούδια καθώς κάθε ένα από αυτά εκφράζει τις ανησυχίες του για το σήμερα και τον προβληματισμό του για το "αύριο". Έχουν όλα δυνατούς στίχους ενώ ο John τραγουδάει με πάθος βγάζοντας κυριολεκτικά ένα κομμάτι του εαυτού του στο κάθε κομμάτι. Όπως ανέφερα, η μουσική εναλλάσσεται συνεχώς και ανάλογα με το κάθε τραγούδι, είναι απόλυτα ταιριαστή με το  μήνυμα που θέλει να προσδώσει. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη  είναι  και η πολύ καλή παραγωγή του δίσκου την οποία έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο John.
Το "Burn" είναι ένας δίσκος που αναμφισβήτητα φέρνει την "σφραγίδα" του καλλιτέχνη. Ο John έχει "τολμήσει" να "παίξει" με τη μουσική και τα συναισθήματα για να περάσει τα μηνύματα του στον κόσμο. Αν έχετε πιο rock ακούσματα δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς ο δίσκος θα σας συνεπάρει με τις μελωδίες και τα έξοχα φωνητικά. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά που αναδεικνύει(για μία ακόμη φορά) τις ικανότητες  του John Jeff Touch και των συνεργατών του και προδιαγράφει ακόμη ένα ευοίωνο μουσικά/καλλιτεχνικά μέλλον. Ένας πολύ αξιοπρόσεκτος δίσκος που μου άρεσε πολύ καθώς μου θύμισε έντονα Chris Cornell με αγαπημένα grunge στοιχεία που λατρεύω...
Τραγούδι που μπήκε ήδη στα αγαπημένα μου για το 2017, το σημαδιακό Salvation!
Τέλος μπορείτε να κάνετε κλικ στο
www.johnjefftouch.net για να μάθετε περισσότερα για την υπέροχη μουσική του J.J.T.


Νότης Γκιλλανίδης