Sweet & Lynch: "Unified"

09/12/2017

Κατηγορία: Κριτικές

1173

Είναι παρατηρημένο, ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ρόκερς είναι άκρως παραγωγικοί. Eντάξει, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις... Αυτοί που σίγουρα δεν ανήκουν στις εξαιρέσεις είναι οι Stryper.

 

Στην πραγματικότητα οι δίσκοι τους στα '80ς και τα πρώιμα  '90ς αλλά και αυτά που κυκλοφόρησαν μετά την επανασύνδεση τους στα 2003, θα έμπαιναν άνετα σε μία χωροχρονοκάψουλα για να αποτελέσουν δείγμα συνδυασμένης μουσικότητας και στίχων. Και για να μην επικεντρώσουμε την παρουσίαση στις μελιστάλαχτες, δακρύβρεχτες μπαλάντες της μπάντας, ο Michael Sweet στο δρόμο του Θεού…εεε στο δρόμο της μουσικής ήθελα να γράψω, μεγαλουργεί και πάλι με ένα δίσκο αντάξιο του μακρύτατου καταλόγου στο χώρο του χριστιανικού και όχι μόνο hard rock και heavy metal σε συνεργασία με τον πολύπειρο κιθαρίστα George Lynch.
Έχω υποστεί αμέτρητα πειράγματα (φιλικά πάντοτε…) από τον φίλτατο μου Αλέξανδρο Ρ.  από την εποχή που συνυπήρχαμε σε άλλη ιστοσελίδα, καθώς και σκληρές κριτικές από αναγνώστες, συν-συντάκτες σε άλλες ιστοσελίδες όταν έκαμα κριτική για κυκλοφορίες των Stryper/ Sweet. Eίτε για την ταύτιση των στίχων τους  με τα "χριστιανικά ιδεώδη" τους, είτε για  τυχόν πρακτικές προερχόμενες πάλι από την χριστιανική ιδεολογία που έχει…
Εδώ όμως  στην φιλόξενη ιστοσελίδα rocktime.gr  φυσικά και αγαπούμε τον Michael Sweet για τη μουσική του δημιουργία  και ΜΟΝΟ! Όταν λοιπόν μου ανατέθηκε η συγκεκριμένη παρουσίαση, έχοντας ακούσει ήδη καμιά 15αριά φορές την εν λόγω κυκλοφορία, ήμουν ήδη πεπεισμένος, για πολλοστή φορά, για αρκετά γεγονότα τα οποία παραθέτω ευθύς : δεν υπάρχουν πολλές κυκλοφορίες και μάλιστα τόσο εμφαντικά δομημένες, που να αποπνέουν την αίσθηση των τελών των '80ς  και πρώιμων '90ς, όπως οι κιθαριστικοί  δεξιοτεχνικοί δακτυλισμοί του George Lynch (Dokken, Lynch Mob), που να σημειωθεί ότι εκτιμώ ιδιαίτατα ως παρουσία στους υπεραγαπημένους Dokken, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη και υπερκόσμια φωνή του Michael Sweet  (Stryper), που θεωρώ ότι διανύει περίοδο αναγέννησης σε προσωπικό και συνεργατικό μουσικό επίπεδο.
Όταν λοιπόν ο φίλτατος αρχισυντάκτης γνωρίζοντας τη λατρεία μου στους καλλιτέχνες μου ανέθεσε την κριτική παρουσίαση της Γιαπωνέζικης έκδοσης, που είχα ήδη προπαραγγείλει άμα τη αναγγελία της κυκλοφορίας της, δέχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη!
Μιλώντας για τους SWEET & LYNCH και το δεύτερο δίσκο τους "Unified", θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι η μπάντα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται ως υπερ-συγκρότημα.
Οι Sweet & Lynch αποτελούνται από τους: Michael Sweet στη φωνή, τον George Lynch στην κιθάρα, τον James Lomenzo (Megadeth, White Lion) στο μπάσο και τον Brian Tichy (Whitesnake) στα τύμπανα. Επαναλαμβάνω τα ονόματα αυτής της υπερμπάντας για να δώσω τα εύσημα όχι μόνο στους μουσικούς που την απαρτίζουν, αλλά και για να εξάρω τον πρόεδρο της  Frontiers Music, τον Serafino Perugino, που είχε τη μουσική σύλληψη της συνύπαρξης τους.
Οι Sweet και Lynch ξεκίνησαν την παραγωγή του project και συν-σύνθεσαν τα τραγούδια, συνεπικουρούμενοι τελικά από δύο θαυμάσιους μουσικούς, τους  Lomenzo και  Tichy που απογείωσαν το όλο εγχείρημα. Ο νέος δίσκος είναι εντυπωσιακός ως δημιουργία αν και λιγότερο μελωδικός από τον πρώτο…
Συνθέσεις όπως τα  "Promised Land", "Make Your Mark", "Find Your Way" και το  "Bridge Of Broken Lies" είναι ένα μείγμα από πολυποίκιλες μουσικά, διαφορετικές μεταξύ τους αλλά σίγουρα πιασάρικες με ευφάνταστα μουσικές μικροφράσεις και σπουδαία φωνητικά.
Οι δύο μπαλάντες του δίσκου  "Tried & True" είναι απόι τις συνθέσεις εκείνες που αποδεικνύουν  την ευελιξία της φωνής του Sweet  τονίζοντας  την πανέμορφη συνθετική δουλειά του  Lynch  στην κιθάρα, ενώ το  "Bridge Of Broken Lies" πέρα από το πανέμορφο blues συναίσθημα έχει και γλυκόπικρους στίχους.H  αγαπημένη μου σύνθεση!!
 Στη Γιαπωνέζικη έκδοση περιλαμβάνεται και ως επιπλέον τραγούδι το ομότιτλο "Unified (στην ακουστική μορφή του)", που ακούγεται περισσότερο μελωδικό από ό,τι η υπερηχητική του εκδοχή στον κανονικό δίσκο!!
To "Unified" σίγουρα δεν έχει το βαρύ ύφος δίσκου πρόσφατων ηχογραφήσεων των Stryper και ευτυχώς ούτε τη μοντέρνα μουσική κατεύθυνση που έχουν πάρει οι τελευταίες ηχογραφήσεις του  George Lynch. Απηχούν (τα τραγούδια) το μουσικό ύφος του τέλους των '80ς με την πρώιμη μουσική αύρα των  90ς, πιασάρικα και ευκολομνημόνευτα.
Εάν θέλετε να ακούσετε ατόφιο-εξαιρετικό hard rock , σίγουρα θα επιλέξετε τους μάστορες του είδους Sweet & Lynch. Δε θα απογοητευτείτε.
Μέσα στα 10 πρώτα καλύτερα του 2017 ήδη για τον γράφοντα ενώ η χρονιά τελειώνει  ιδανικά και οι Αλέξης και ο Ρετζέπ  (με αλφαβητική σειρά) θα συμφωνήσουν μαζί μου!

Νότης "Better Man" Γκιλλανίδης