Brother Firetribe: "Sunbound"

06/12/2017

Κατηγορία: Κριτικές

1071

Λίγο οι πανεπιστημιακές υποχρεώσεις, λίγο ένα νέο μουσικό project στην αλλοδαπή συντέλεσαν στην καθυστερημένη παρουσίαση ενός εκπληκτικού (από πολλούς γνώστες της μελωδικής σκηνής, είναι η αλήθεια) δίσκου!!!

 

Ως λάτρης μονομερής  του σκανδιναβικού μελωδικού χώρου και έχοντας παραλάβει υπογεγραμμένο από την ίδια την μπάντα το τελευταίο μουσικό δημιούργημα  της για την γιαπωνέζικη αγορά, επιτέλους βρίσκω τον χρόνο να το κάνω!
Ως παιδί μεγαλωμένο και αναθρεμμένο με τις υπέρτατες δημιουργίες του Sly Stallone για τις συνέχειες του Rocky ήταν φυσικό και επόμενο να κολλήσω με τις αμίμητες σκηνές προπόνησης αλλά κυρίως με τις μουσικές επενδύσεις των πρώτων κυρίως ταινιών και κυριότατα με τους εμβληματικούς θρύλους των 80ς, τους Survivor.
Εσείς όλοι που λατρέψατε το Burning Heart και είχατε το Eye of the Tiger ως αγαπημένο σας ύμνο έφτασε η ώρα να ομολογήσετε ξεκάθαρα πλέον πως οι Φιλανδοί Brother Firetribe, αποτελούμενοι από μέλη δύο εξίσου λαμπρών συγκροτημάτων , τους  Leverage και  Nightwish, με τον τελευταίο δίσκο τους, το Sunbound καταξιώθηκαν ως το απόλυτο συγκρότημα που αποδίδει με συνέπεια φόρους(όχι απλά φόρο) τιμής σε μία λατρεμένη εποχή και δικαιολογημένα θα τους χαρακτήριζα ως  Survivor-core.
Μετά από την ομώνυμη ορχηστρική εισαγωγή "Sunbound ακολουθεί μία εκπληκτική σύνθεση από αυτές που τραγουδάς ολημερίς: το πιασάρικο synth rock του "Help is On the Way" μπορεί να σας θυμίσει τους Night Flight Orchestra ή τους Audrey Horne, αλλά στα εσώτερα σας γνωρίζετε ότι είναι ψέμμα. Οι B.F. πρωτοπορούν και είναι το πρωτότυπο! Και τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα με το  ακαταμάχητο "Indelible Heroes" που αφενός θυμίζει ανελέητα στην εισαγωγή τους "θεούληδες" ZZ Top και η μπάντα "αποτίει" φόρο τιμής στους αείμνηστους  Motorhead, με το αποτέλεσμα να συγκινούσε ακόμη και τον Lemmy.
Για να ακουστεί το "Taste of the Champion" που είναι η μουσική αποθέωση που ταιριάζει απόλυτα ως μουσική επένδυση για ταινίες ύφους δράσης (χωρίς υπερβολές) ενώ το "Last Forever"  είναι η μουσική "παγίδα" για όσους θεωρούν υπερβολικά πιασάρικα τα τραγούδια ανάλογου ύφους και παραδίδονται στη "γλύκα" τους αμαχητί. To "Give Me Tonight" α απαντά στους Night Flight Orchestra και τη δική τους υπερηχητική σύνθεση "Living for the Nighttime".
Στο "Shock" σίγουρα ο μέγιστος τραγουδοποιός  Peter Gabriel θα ήθελε να είχε συνθέσει αυτό το άσμα για arena pop εκτελέσεις, ενώ το  "Heart of the Matter" θα μπορούσε να είανι ακόμη μία επιτυχία του  Richard Marx t (ακόμη ένα "Hazard" αγαπητέ Marx!). 
Όλες οι συνθέσεις χρωματίζονται από εξαιρετικές μουσικές κιθαριστικές φρασούλες, "ζαχαρωμένα" πλήκτρα και βέβαια απίστευτα φωνητικά από τον Pekka που θα σας θυμίσει τον χιλιαγαπημένο μας Jimmy Jamison.
To "Strangled" ένα γεμάτο δυναμισμό τραγούδι που αποθεώνεται τροχοδρομώντας στα φωνητικά του Pekka. 
Υπάρχουν και συνθέσεις που θα μας/σας θυμίσουν εποχές που το  AOR κίνημα κυριαρχούσε στα ραδιοκύματα και μπάντες όπως οι  Foreigner και οι Survivor ήταν βασιλιάδες του ραδιοφώνου τουλάχιστον στην αλλοδαπή. Το "Heart of the Matter" καθώς και η διασκευή στην τραγουδάρα του  John Parr, το κλασικότατο "Restless Heart" είναι οι συνθέσεις που προσιδιάζουν περισσότερο στο άκρως μελωδικό τούτο γένος "Big City Dream" ονομάζεται η σύνθεση που εγώ λατρεύω από τούτη τη δισκάρα!
Πανέμορφη σύνθεση που ξεχωρίζει είναι το "Phantasmagoria" με τα πέντε λεπτά  επικού rock, με την έναρξη και τον ρυθμό να παραπέμπουν  σε "Top Gun II" εάν είχε ποτέ κυκλοφορήσει. Για τους κατέχοντες τη γιαπωνέζικη εκδοχή τα  "Don’t Cry For Yesterday"  καθώς και η ακουστική εκδοχή του "For Better Or For Worse" αφενός με την πρώτη να έχει μία πλουσιοπάροχη σύνθεση με πανέμορφα χορωδιακά φωνητικά και το επόμενο μία εξαιρετική διασκευή σε μία σύνθεση από τον προηγούμενο δίσκο της μπάντας Diamond In The Firepit που αποπνέει νέο ύφος και ζωή στηριγμένη σε ένα ρυθμικό κρουστό καθώς και σε μία "βελουδένια" κιθαριστική/ παρέμβαση σόλο.
Το 2017 μας εγκαταλείπει με πλήθος λαμπρών κυκλοφοριών από τις οποίες σίγουρα ξεχωρίζει και αυτή η δημιουργία. Ζήτω λοιπόν το σκανδιναβικό μελωδικό κίνημα και οι δημιουργοί του.

Αστέρης Γρηγορίου