Mecca: "The Demos"

30/12/2017

Κατηγορία: Κριτικές

1164

Για όποιον εντρυφά στην μελωδικότατη εκδοχή της μουσικής που ονομάζεται AOR και μελωδικό rock το όνομα των Mecca και του ιθύνοντα νου της μπάντας Joe Vana είναι συνώνυμο της ποιότητας και της μελωδίας.

 

Κάθε μία από τις τρεις (μόνον δυστυχώς) κυκλοφορίες τους καταλαμβάνουν τις υψηλότερες εκτιμήσεις των ειδημόνων τις μελωδικής μουσικής και είναι το αντικείμενο του πόθου των ρεκτών του συγκεκριμένου μουσικού γένους.
Τα πολυάριθμα δε demos, οι διαφορετικές εκδοχές των συνθέσεων, οι επανεκτελέσεις και οι διαφορετικά επεξεργασμένες συνθέσεις ήταν πάντοτε το ''άγιο δισκοπότηρο'' των ''Ιντιάνα Τζόουνς'' της δισκογραφίας της μπάντας.
Όμως λίγο πριν το τέλος της χρονιάς ο μουσικολογιότατος Joe Vana με την συμπαράσταση του αυστραλού ''πυγμαλίωνα'' Andrew Mc Neice παρουσιάζουν όλα αυτά που προσμέναμε σε ένα διπλό δίσκο ακτίνας συγκεντρώνοντας υλικό από τα 2002 που η μπάντα πρωτοκυκλοφόρησε υλικό της, μέχρι και σήμερα ονομάζοντας το απλά  “The Demos”.
Σε αυτό λοιπόν το διπλό  CD ''The Demos'' ο Joe Vana ''εξηγεί'' τον τρόπο σύνθεσης και για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η τεράστια χρονική απόσταση ανάμεσα στην κάθε κυκλοφορία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αφενός ο Vana είναι τελειομανής και αφετέρου για να κυκλοφορήσει ένας δίσκος των Mecca υπάρχουν πολλές εκδοχές των τραγουδιών πριν κυκλοφορήσουν τελικά και αλλάζουν τα τραγούδια πριν υπάρξει η τελική ηχογράφησης της κυκλοφορίας.
Σε αυτούς λοιπόν τους 1000 αριθμημένους δίσκους που κυκλοφόρησαν  ήχος είναι κρυστάλλινος τόσο που αναρωτιέσαι εάν πρόκειται για προπαρουσιάσεις των συνθέσεων ή την τελική μορφή τους.
Στις δύο περίπου ώρες που άκουγα τα ''The Demos'' θύμησες και μνήμες ξεπετάγονταν από παντού, όπως ο θρυλικός Fergie Frederiksen (που τραγούδησε στον πρώτο δίσκο των  Mecca) που θα τον ακούσετε στα ''Can’t Stop Love'' και στο ''Blinded By Emotion'', δύο συνθέσεις που παρουσιάζονται ως ''πρόχειρα μιξαρισμένες'' ενώ στην πραγματικότητα ηχούν εξαίσια.
Επίσης, στα δύο  CD υπάρχουν αρκετές οργανικές εκτελέσεις τραγουδιών με εξαιρετική μουσικότητα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ''Life's Too Short'' με την παρουσία του  Thom Griffin από άλλη μία εξαιρετική μπάντα, τους Trillion.
Πανέμορφη πραγματικά σύνθεση.
Και όλες οι συνθέσεις βέβαια με την παρουσία(όπου συνεισφέρει) του Tommy Denander στην κιθάρα αποκτούν τη δική τους ιδιαίτερη μελωδικότητα.
Βέβαια σε μερικές συνθέσεις πραγματικά θα έχετε την αίσθηση ότι ακούτε πραγματικά demos χωρίς να σημαίνει ότι ο ήχος χωλαίνει άλλωστε είναι όμορφο να ανακαλύπτει κανείς πειραματισμούς σε αρκετές αδιαμόρφωτες συνθέσεις όπως το  ''Wire 2 Wire''. Το μεγαλύτερο όπλο: ο  Vana εξακολουθεί να έχει "κρυμμένα στο μανίκι" του ισχυρά όπλα’ τις μουσικές επιρροές του και τη μεγάλη του συνθετική και ενορχηστρωτική ικανότητα. Οι δίσκοι ακολουθούν τον ήσυχο τρόπο που δραστηριοποιούνταν  ο Joe Vana με  ήρεμες, νοσταλγικές, γλυκές μελωδίες όπου τον πρώτο λόγο έχει η θαυμάσια-ζεστή  φωνή του και φυσικά οι αρμονικές ενορχηστρώσεις .
Σίγουρα για όποιον αρέσκεται στον συγκεκριμένο ήχο ή για τους οπαδούς της μπάντας πιστεύω πως τα  1000 αντίτυπα που κυκλοφορεί ο δίσκος θα αποδειχθούν λίγα, γι αυτό σπεύσατε να προμηθευτείτε το δικό σας. Εγγυημένα ένας πανέμορφος δίσκος από μία ιστορικά σπουδαία μελωδική μπάντα που θα μπορούσε να κάμει ακόμη περισσότερες κυκλοφορίες.
Aλλά είπαμε: ας όψεται η τελειομανία του αγαπητού Joe Vana!

Νότης ''Blinded By Emotion'' Γκιλλανίδης