Dukes Of The Orient: "Dukes Of The Orient"

15/03/2018

Κατηγορία: Κριτικές

2421

Πόσο πιο ενθουσιασμένος μπορεί να είναι κάποιος όταν ένας ερμηνευτής μίας από τις αγαπημένες του μπάντες ενώνει τις δημιουργικές του εμπνεύσεις-ικανότητες με έναν σπουδαίο μαέστρο-οργανίστα και κυκλοφορούν έναν εξαιρετικό δίσκο;

 

Ιδιαίτερα όταν αυτοί οι δύο σπουδαίοι μουσικοί  αναμιγνύουν μαεστρικά το αμερικανικό  AOR με το βρετανικό  Prog;
Οι Dukes of the Orient είναι παρόντες και αποτελούν την απάντηση στο ρητορικής φύσης ερώτημα! Ο τραγουδιστής με την ιδιαίτερα μελωδική φωνή John Payne (πρώην ASIA στη μελωδική-AOR περίοδο τους, GPS) με τον ταλαντούχο οργανίστα  Erik Norlander (Last in Line, Lana Lane, Rocket Scientists) παρουσιάζουν το πρωτόλειο δημιούργημα τους και θα φέρουν στα αυτιά σας μνήμες από διάφορες παλιότερες μπάντες και δίσκους που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα.
Συνοδοιπόροι τους οι βιρτουόζοι μουσικοί συμπαραστάτες χρόνων του Payne κιθαρίστες Jeff Kollman, Guthrie Govan, Moni Scaria και Bruce Bouillet καθώς και ο ντράμερ Jay Schellen. Πολύ εύστοχα ο δίσκος χαρακτηρίζεται ως μελωδικό neo-progressive rock με "περιτύλιγμα" AOR. Ή πιο συγκεκριμένα συνθέσεις πιασάρικες, με "οσμή" pop, AOR rock συνθέσεις τεχνικότατες με γενναία "μερίδα" από μαγεία των πλήκτρων του Norlander !!!
Με τον θάνατο του θρυλικού-εμβληματικού ηγέτη της υπερμπάντας των ASIA, του μπασίστα/τραγουδιστή  Wetton τον Γενάρη του  2017, οι  Payne και Erik Norlander, οργανίστας του πρώτου στους  Asia Featuring John Payne, αποφάσισαν από σεβασμό στη μνήμη του  Wetton και προς χάρη των Downes και Palmer να αφήσουν το όνομα ASIA και έτσι γεννήθηκαν οι Dukes of the Orient.
Οι  Dukes of the Orient λοιπόν δεν έχασαν χρόνοι και ολοκλήρωσαν συνθέσεις που δούλευαν σχεδόν μία δεκαετία ως  Asia Featuring John Payne.
Εξαιρετικό το μελοδραματικό ξεκίνημα με την "ωδή"  "Brother in Arms" που θα θυμίσει σε πολλούς ένα άλλο "έπος" της αγαπημένης μας μουσικής, που η "αύρα" του είναι παρούσα, και εννοούμε το "Separate Ways (Worlds Apart)" των "θεών" του μελωδικού γένους Journey .
Στην συνέχεια ακολουθεί η  mid-tempo μπαλάντα  "Strange Days" με "πιασάρικη κιθαρωδία"  και υμνικό παίξιμο πλήκτρων που συνυπάρχουν με χαρακτηριστικό γνώρισμα την υπέροχη φωνή του Payne. Η αγαπημένη μου σύνθεση στην συνέχεια , το πιανιστικά καθοδηγούμενο  "Amor Vincit Omnia [Love Conquers All]" μαγικό και αξέχαστο. Το "Time Waits for No One" ακολουθεί με την ρομαντικότητα στη μελωδία του να συνεπικουρείται από την κιθαριστική δεξιοτεχνία!!
Οι Dukes of the Orient στην συνέχεια οδηγούν τον ακροατή στα μοναδικά, νοσταλγικά και σκοτεινά Γοτθικά  επηρεασμένα από Gospel μονοπάτια  με το "A Sorrow’s Crown" πλημμυρισμένα από τις περίτεχνες υφάνσεις των πλήκτρων που θυμίζουν Asia από το παρελθόν.
Το εμβληματικό τραγούδι που δημιουργήθηκε για να ακούγεται στα στάδια (σε αλλοτινές εποχές)  "Fourth of July", ξεχειλίζει από τον ήχο των  Progressive Pop/Rock συνθεσάιζερ και πραγματικά θα έκανε πολλούς αναπτήρες να ανάψουν.
Περιτειχισμένο από έναν ογκώδη ηχητικό τοίχο που δημιουργούν η φωνή του Payne και τα πλήκτρα του Norlander, το "Seasons Will Change" περιγράφει ό,τι ακριβώς είναι η μπάντα. Ο δίσκος κλείνει με έναν δεκάλεπτο καταιγισμό αρμονίας, μελωδικότητας που περίτεχνα δημιουργούνται στο επικό  Progressive-Classical, "Give Another Reason"’ με κλασική εισαγωγή κιθάρας και κλασικό συμφωνικό υφάδι στην σύνθεση !
Οι Payne και  Norlander σε μία ευφυή δημιουργικά κίνηση με τους Dukes of the Orient αναμφίβολα είναι οι συνεχιστές των υπέρτατων Asia χωρίς όμως να φιλοδοξούν να αναπαράγουν τα μεγαλουργήματα του παρελθόντος! Ίσως το "Silent Nation" να είναι το πλησιέστερο σε αυτό που δημιουργούν πλέον οι έμπειροι και μουσικολογιότατοι Dukes of the Orient και γιαυτό αξίζουν της προσοχής μας!

Νότης "Amor Vincit Omnia" Γκιλλανίδης