Οak: "False Memory Archive"

27/10/2018

Κατηγορία: Κριτικές

1680

H κατάρα στη νήσο ΟΑΚ γίνεται χίλια κομμάτια και ο θησαυρός θα βρεθεί στα χώματα της Νορβηγικής Γης! Θα ξεκινήσω από το label -Karisma Records- που φιλοξενεί την μπάντα από την Νορβηγία τους ΟΑΚ, και θα καταλάβετε γιατί το κάνωs αυτό.

 

Η Karisma Record (Νορβηγική) λοιπόν έχει κάτω από τις φτερούγες της μπάντες όπως: Major Parkinson - Airbag - Bjørn Riis - Tusmørke - Wobbler - Galasphere 347 - Krakow και άλλες. Κάποια ονόματα από τη Νορβηγική ιδιαίτερη και πιο αρτίστικη μουσική σκηνή είναι εκεί δηλαδή.

Οι ΟΑΚ με τους: Simen Valldal Johannessen – Vocals, piano, keys & lyrics / Sigbjørn Reiakvam – Bass, acoustic/electric guitars, banjo, keys & programming / Øystein Sootholtet – Drums, percussion, programming & keys κάνουν τη δεύτερη τους εμφάνιση στη δισκογραφία με το "False Memory Archive". Ξεκίνησαν βέβαια τις ηχογραφήσεις από το 2015 και έφτασαν τώρα στην υλοποίηση του. Μόλις το 2013 έκαναν τα πρώτα τους βήματα με το Lighthouse και την παρουσία του Ole Michael Bjørndal (guitars) μιας και ξεκίνησαν σαν κουαρτέτο, τώρα του στέλνουν στην Πολωνία τα χαιρετίσματα τους.
Αυτή είναι η ιστορία τους. Ξέρεις, υπάρχουν εκείνοι που μετράνε χρόνια, υλικό, φήμη (καλή ή άσχημη παραμένει φήμη) ατέλειωτες προσπάθειες για μια θέση στα ψηλά. Κάπου χάνονται μερικοί στο χρόνο και στις προσπάθειες. Κάτι συμβαίνει.
Και υπάρχουν και οι άλλοι. Σαν τους ΟΑΚ ας πούμε. Μικρή ιστορία, λιτή και απέριττη παρουσία στα ΜΜΕ, μικρές ηλικίες που μόλις ακούσεις το άλμπουμ τους θα πεις: "Μα... δεν μπορεί! Πως μπορεί αυτός ο ήχος, οι μελωδίες, τα τραγούδια, τα όλα του να βγαίνουν από αυτά τα... παιδιά!"
Ναι λοιπόν, αυτά τα παιδιά τα εύθραυστα, τα μεγαλωμένα στο Όσλο κάτω από τη μουντίλα και τη σκοτεινιά, τους πάγους και την ανθρώπινη αλληλο-απομάκρυνση δόθηκαν με όλη τους τη ψυχή στη μουσική. Με ένα φορτίο γερό από μάθηση και πλούσιο από εμπνεύσεις ζωγραφίζουν μουσικές για μας (και εύχομαι να τους ακούσουν πολλοί).
Ένας πολύ καλός φίλος που τα λέμε συχνά περί περίτεχνων μουσικών με έσπρωξε στους ΟΑΚ και το εννοώ. Και όταν με έσπρωξε δεν ήμουν έτοιμη να κρατήσω ισορροπία για να μην τσακιστώ.
Και έπεσα με τα μούτρα πάνω στο "False Memory Archive" και με τσάκισε. Το κομμάτι δε "Lost Causes" είναι αυτό που με μάτωσε.
Το να πω πως είναι ένα ιδανικό άλμπουμ για τους "λάτρεις" των: Katatonia - Poets Of The Fall - Quidam και των τριγύρω θα βοηθήσει... επιδερμικά.
Τα παιδιά ξεκίνησαν σαν folk-rock duo. Το διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο τους ήταν αυτό που τους βοήθησε στην ουσία να κάνουν το "False Memory Archive" να ηχεί ιδιαίτερα όμορφο, γεμάτο τεχνοτροπία και στυλ. Από κλασικό πιάνο σε electronica, hard-rock, αναφορές στην alternative σκηνή και φυσικά progressive rock. Η χρήση ηλεκτρονικών ήχων και οι χαμηλές συχνότητες στο μπάσο, η αυστηρότητα και η σκοτεινιά είναι οι καινούργιες πινελιές στο δεύτερο τους δημιούργημα.
Σήμερα, στο έτος 2018 η μουσική παίρνει μια άλλη τροπή. Ο σκληρός ήχος δεν ντύνεται -απαραίτητα- με μαύρα, δεν φοράει καρφιά και η μακριές μαλλούρες έχουν κοντύνει. Το λεπτομερές στυλ, η ατσαλάκωτη εμφάνιση και οι ήρεμες προσωπικότητες μπορούν να παίξουν σκληρά. Δεν είναι όλα μόδα. Είναι μόρφωση, ταλέντο και στην τελική να μπορέσει κάποιος να πείσει με τη μουσική του.
Οι ΟΑΚ ανήκουν στη γενιά αυτή, εκεί που ανήκουν και οι εκπληκτικοί LEPROUS. Βασίζονται στις λεπτομέρειες για να εξυψώσουν την ουσία. Στην παραγωγή και στον ήχο να ακουμπά ένα βήμα πριν την τελειότητα και στο άπλετο διάχυτο Νορβηγικό συναίσθημα.
Πάντα τέτοια! Εκπληκτικό δισκάκι. Στα υπέροχα της χρονιάς!
https://oakinoslo.bandcamp.com/album/false-memory-archive

✍ Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)