Sunrunner: "Ancient Arts Of Survival"

09/11/2018

Κατηγορία: Κριτικές

960

Η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου είναι το γκόλ. Οι SUNRUNNER φαίνεται το γνωρίζουν καλά αυτό και έχοντας πλέον την κατοχή μπάλας (άρτια τεχνική και συνθετική ευχέρεια), ποντάρουν σε Βραζιλιάνο επιθετικό για εύκολο και εγγυημένο σκοράρισμα....

 

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και την στιγμή που παρέλαβα το υλικό του νέου δίσκου των SUNRUNNER με καταγωγή από το Portland των Η.Π.Α., δεν είχα ιδέα τι θα αντιμετωπίσω καθώς δεν είχε τύχει να έρθω σε επαφή με την μουσική τους μέχρι σήμερα.
Ξεκινώντας ως τρίο έδειξαν από την πρώτη τους κιόλας ολοκληρωμένη δουλειά (Eyes of the Master - 2011) ότι έχουν διάθεση να μας απασχολήσουν σοβαρά. Τέσσερα full άλμπουμ και τρία E.p. σε 10 χρόνια παρουσίας (επίσημη ημερομηνία δραστηριοποίησης το 2008) δεν τα λες και λίγα. Στα πρώτα τους βήματα, το πάτημα στο prog rock ήταν αρκετά έντονο. Ωστόσο από το Time in Stone - 2013 έως και το Heliodromus - 2015 σταδιακά υπήρξε μεγαλύτερη προσέγγιση σε power/prog metal φόρμες, γεγονός που επιβεβαιώνεται εντονότερα στον νέο τους δίσκο Ancient Arts of Survival που κυκλοφόρησε εδώ και λίγες μέρες (26/10) στην Ευρώπη και έπεται η Αμερική (7/12).
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην χρήση μουσικών οργάνων, όχι και τόσο συνηθισμένων στην σκληρή μουσική (πνευστά, έγχορδα, κρουστά και παραδοσιακά όργανα όπως ...μπουζούκι), προκειμένου να διανθίσουν τις συνθέσεις τους, με την συμβολή αρκετών ακόμα μουσικών πλην των βασικών μελών του σχήματος.
Οι εμφανείς τουλάχιστον επιρροές τους ξεκινούν από Black Sabbath, Rush, Iron Maiden, Savatage και καταλήγουν σε Enchant, Shadow Gallery, Marillion, και εσχάτως Angra....
... Angra καθώς το σχήμα ενέταξε στις τάξεις του τον Βραζιλιάνο τραγουδιστή Neves Bruno o οποίος “απάλλαξε” τον David Joy από τα καθήκοντα του ερμηνευτή περιορίζοντας τον μόνο στον ρόλο του μπασίστα. Ο Neves Bruno ντεμπουτάρει στο Ancient Arts of Survival και φέρνει μαζί του έντονη ερμηνευτική επιρροή από Andre Matos. Στην νέα δουλειά των SUNRUNNER υποχωρούν ακόμη περισσότερο τα folk στοιχεία ενώ τα progressive rock τείνουν να εξαφανιστούν. Το ηχητικό αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο power/prog metal ενώ θεματολογικά παραμένουν στην σφαίρα του φανταστικού, του μυθολογικού και των θρύλων.
Ωστόσο στα 62 περίπου λεπτά του δίσκου, εκτός των δυνατών στιγμών όπως τα Inner Vision, Scout, το instrumental Arrive, Survive, Awaken, Thrive και το υπέροχο 10λεπτο Prophecy of the Red Skies, θα βρούμε και συνθέσεις όχι απαραιτήτως κατώτερες, αλλά κατά κάποιον τρόπο ελλιπείς ή χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 19λεπτο Stalking Wolf ή το Palaver.
Όσον αφορά την απόδοση του συγκροτήματος, αυτή είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική δείχνοντας εξαιρετικό δέσιμο. Η φωνή του νέου τραγουδιστή έχει αρκετά καλά στοιχεία, ωστόσο δεν δείχνει να παίρνει μεγάλα ρίσκα δίνοντας την αίσθηση ότι ερμηνεύει προσεκτικά και συντηρητικά. Προσωπικά περιμένω περισσότερη απελευθέρωση στο μέλλον καθώς μου δίνει την αίσθηση ότι οι δυνατότητες του είναι μεγαλύτερες. Τέλος, η δουλειά στην παραγωγή δεν διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες αντιθέτως τολμώ να πω ότι ίσως να αδικεί το τελικό αποτέλεσμα καθώς θα την ήθελα πιο καθαρή ώστε να αναδεικνύει τις λεπτομέρειες των συνθέσεων.
Το συμπέρασμα είναι ότι βήμα βήμα οι SUNRUNNER δείχνουν να τα καταφέρνουν όλο και καλύτερα. Εάν κρίνω εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι οι πιο απλές αλλά και μαζεμένες χρονικά συνθέσεις τους ταιριάζουν σε αντίθεση με τις φορτωμένες και απλωμένες...βλέπε κυρίως prog/metal μπάντες των 90’s. Επίσης έχουν την ιδιαιτερότητα ότι χρειάζονται αρκετές ακροάσεις για να ωριμάσουν στο αυτί και να αποκαλύψουν όλες τις πτυχές τους, συνεπώς η κρίση τους δεν πρέπει να είναι βεβιασμένη.
Η επόμενη προσπάθεια, όποτε αυτή έρθει, είμαι σίγουρος ότι εφόσον βελτιώσουν κάποιες λεπτομέρειες, μπορεί να απογειώσει την μπάντα...
‘Α, σημαντικό να αναφερθεί, η πρώτη εν εξελίξει Ευρωπαϊκή περιοδεία του συγκροτήματος με 11 συνολικά σταθμούς από 30/10 έως και 11/11. Αν τύχει και διασταυρωθήκατε μαζί τους σε κάποια πόλη... πείτε μας κι εμάς πως ήταν!!!

Tracks: 1.Dawnland 2.Tracking The Great Spirit 3.Inner Vision 4.The Scout 5.Prophecy of the Red Skies 6.Distorted reflection 7.Palaver 8.Arrive,Survive,Awaken,Thrive 9.Stalking Wolf
Band: Neves Bruno - Vocals David Joy - Bass / Vocals Joe Martignetti - Guitars / Bouzouki / Flute / Vocals Ted Maciness - Drums / Purcussion / Vocals

✍ Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)