Atlas: "In Pursuit Of Memory"

14/11/2018

Κατηγορία: Κριτικές

714

Καταρχάς θα ξεκινήσω με το ιδιαίτερα εντυπωσιακό εξώφυλλο!! Τριγωνική κατασκευή που άνθρωπος ανεβαίνει τα σκαλιά που χτίζουν τη δημιουργία… υπονοούμενο; Καθένας έχει τη δική του ερμηνεία.

 

Η μπάντα των Atlas, ένα μελωδικό  rock σχήμα από τη βόρεια Αγγλία που αποτελείται από πέντε νεαρούς μουσικούς, τους James Thorley (πλήκτρα, προγραμματισμό και κρουστά), τον John Moss (κιθάρα), τον Howie Little (lead κιθάρα), τον Chris Redfearn (μπάσο) και τον ικανότατο Craig Wells (φωνή).
Η ιστορία γράφει πως ο πληκτράς Thorley δημιούργησε την μπάντα στις αρχές του  2017 με πρόθεση η μπάντα να ερευνήσει τις ρίζες του AOR και του μελωδικού rock γένους  με μουσικά "επιχρίσματα" από hard rock, metal, progressive ακόμη και  jazz. Πέντε πληκτροειδή πρωτόλεια δημιουργήθηκαν από τον Thorley τους πρώτους μήνες του 2017.
Το όνομα Atlas που παραπέμπει φυσικά στην αρχαία ελληνική μυθολογία προέκυψε ως τίτλος από αυτά τα  demos, που  τα ακούσαμε και παρουσιάσαμε στο rocktime.gr και το E.P. με τίτλο "World In Motion".
 Οι Atlas έχουν έντονες  επιρροές από AOR κλασικά και λατρεμένα σχήματα όπως οι  Toto και  Journey αλλά και τη νεότερη γενιά που εκπροσωπούν  οι  Work Of Art και οι  W.E.T. . Στο  παρουσιαζόμενο αλλά και προτεινόμενο "In Pursuit Of Memory" συναντάμε καταρχάς τους ικανότατους στιχουργούς Thorley, Moss και Wells σε εξαιρετική φόρμα. Με το "Samsara" που ανοίγει ο δίσκος ο μεν  Wells φαίνεται να δυσκολεύεται στις ψηλές νότες ενώ η μουσική είναι καλοδουλεμένη και περίτεχνη.
Ένα μουσικό αμάλγαμα από κοφτερές κιθάρες και πλούσια πλήκτρα με ένα ογκώδες μουσικά ρεφραίν. Στο  "Bad Habit" μία ιδιαίτερα heavy και δυναμική σύνθεση με πολλή ενέργεια με τον Wells να δίνει τα ρέστα του τραγουδώντας!
Μου θύμισε πρώιμο  John Bon Jovi με ολίγη από  Ted Poley …διόλου άσχημα. Στο  "Breath Me In" οι συγκρίσεις και οι επιρροές από  Bon Jovi είναι εμφανέστερες και η σύνθεση είναι από τις αγαπημένες μου καθώς πρόκειται για μία εξαιρετική AOR σύνθεση γεμάτη από αρμονίες και μία πιο "μελίρρυτη" μουσικά δημιουργία.
Το "Flesh and Blood" είναι σίγουρα η σύνθεση του δίσκου! Η φωνή του  Wells αναδεικνύει πραγματικά το τραγούδι και τα μουσικομελωδικά "άγκιστρα" θυμίζουν μέρες 80ς  και ξυπνούν αναμνήσεις από χρόνια όλα φάνταζαν απλούστερα.
Τραγούδι που σίγουρα θα κέρδιζε χρόνο στο μουσικό κανάλι  MTV όταν έπαιζε πραγματική μουσική και όχι τις σημερινές σαβούρες(αλήθεια υπάρχει ακόμη;; το βλέπει κάποιος;;). Στο επίσης εξαιρετικό "As Time Goes By" ένα δυναμικό τραγούδι που θυμίζει μέρες καλοκαιριού με τη διάθεση που αποπνέει.
Το "In the Frame" με την ιδιαίτερη μπασογραμμή του συνδυασμένη με τις κιθαριστικές μουσικές φράσεις και πλούσια  αρμονική επωδό προσωπικά αγαπημένο!!
"Lock and Key" ονομάζεται το πλούσιο σε μελωδία τραγούδι με εκτεταμένα κιθαριστικά σόλος που ακολουθούν πιστά τη μελωδική γραμμή της σύνθεσης.
Απόλυτα πιασάρικη σύνθεση το "Seasons Change" με ταιριαστούς "αγαπητικούς" στίχους, ευκολομνημόνευτους σίγουρα!
Το "Signal of Hope"μία ιδιαίτερα αγαπημένη σύνθεση στηριγμένη στο πιάνο που θα ταίριαζε σε κάθε  εξαιρετικό AOR δίσκο που τιμά τις ρίζες αυτού του μουσικού γένους.
Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά η ερμηνεία του  Wells που απογειώνει το τραγούδι και χτίζει τη δυναμική αυτή μπαλάντα επάξια!!Με το  "Letting Go"  η μπάντα αποδεικνύει τη μουσικότητα της  και δημιουργεί ένα τραγούδι που ακούγεται μόνο ΔΥΝΑΤΑ!
Όνομα και πράγμα το  "Supernova" μία γρήγορη σύνθεση με ανάλογο παίξιμο κιθάρας και δυναμικές φωνητικές αρμονίες. Το ρεφραίν πλουσιοπάροχο και πιασάρικο συνάμα.
Τέλος "Live and Forget" ονομάζεται η σύνθεση που κλείνει τον δίσκο με πλήκτρα και ενδεικτικό το μήνυμα των στίχων αλλά και του τίτλου. Σίγουρα ένας εξαιρετικός δίσκος που δε θα ξεχαστεί σύντομα και προσωπικά θα προέβλεπα την παρουσία της μπάντας  για πολλά χρόνια στο μουσικό στερέωμα του μελωδικού ήχου. Νεαρή σε ηλικία, με πολλή μουσικότητα των μελών της ήδη περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη κυκλοφορία τους.
 
Νότης "Signal Of Hope"  Γκιλλανίδης