Τhe Tangent: "Proxy"

17/11/2018

Κατηγορία: Κριτικές

1950

Όταν μεταξύ μουσικής και πολιτικής μεσολαβεί (PROXY) η έμπνευση, άνετα μπορεί να βρεθεί η κοινή εφαπτομένη (THE TANGENT) με τον γενικό ορισμό Progressive Rock!

 

Αν έπρεπε σήμερα να μας συστηθούν οι THE TANGENT, θα χρειαζόταν αρκετές σελίδες γραπτού λόγου για να συμπεριλάβουμε τα βιογραφικά τόσο των υφιστάμενων μελών όσο και των μελών που έχουν περάσει από τις τάξεις τους στην δεκαεξάχρονη πορεία τους. Ωστόσο για τις ανάγκες της παρουσίασης του νέου τους studio album και σε λίγες -όσο γίνεται- γραμμές η ιστορία έχει ως εξής:
Η σύμπραξη μελών των Parallel or 90 Degrees (Andy Tillison, Sam Baine), των The Flower Kings (Roine Stolt, Jonas Reingold, Zoltan Csorsz) και των David Jackson (Van Der Graaf Generator) και Guy Manning, έφερε στον κόσμο το 2002 τους THE TANGENT.
Αρχικά επρόκειτο για ένα “one off” project χωρίς αύριο. Ωστόσο κατά πως φαίνεται ο κ. Andy Tillison βρήκε σε αυτούς το πρόσφορο έδαφος που αναζητούσε σε εκείνη την χρονική περίοδο για να εκφράσει υγιώς τις μουσικές/καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Η ιστορία λοιπόν (ευτυχώς) συνεχίστηκε με ουκ ολίγους μουσικούς να βάζουν το λιθαράκι τους στις δουλειές του σχήματος.
Kαι αναφέρομαι σε μουσικούς με όλα τα γράμματα κεφαλαία, καθώς ενδεικτικά και μόνο ορισμένα ονόματα συγκροτημάτων από τα οποία έχουν περάσει προκαλούν το λιγότερο ανατριχίλα στους κατέχοντες το ιδίωμα που ονομάζεται Progressive Rock και όχι μόνο.
Παίρνω βαθιά ανάσα...Porcupine Tree, King Crimson, Big Big Train, Jethro Tull, Camel, Magna Carta, Soft Machine, Steve Hackett Band, 10cc, Van Der Graaf Generator, The Flower Kings, Kaipa.
Με βασικό πλέον πυρήνα τους Tillison και Reingold πλαισιωμένους από τον Luke Machin (κιθάρα, φωνή), Teo Travis (πνευστά) και Steve Roberts (ντραμς) κυκλοφορούν την 10η ολοκληρωμένη τους δουλειά με τον τίτλο Proxy, ένα μόλις χρόνο και κάτι από την προηγούμενη The Slow Rust of Forgotten Machinery.
Η μουσική των THE TANGENT αποτελεί από μόνη της case study αναφορικά με τον μοναδικό και σπάνιο τρόπο που ενσωματώνει απίστευτο αριθμό επιρροών δημιουργώντας ένα εξαιρετικό μωσαϊκό με ταυτότητα και άμεση αναγνωρισιμότητα. Το νούμερο ένα ζητούμενο στις μέρες μας είναι μια μπάντα να μπολιάσει επιτυχημένα τα ακούσματα και τις τεχνοτροπίες των μελών της ώστε να αποκτήσει προσωπικότητα και να συσχετίζεται/συναγωνίζεται κατά το δυνατόν μόνο τον εαυτό της.
Ο εξηντάχρονος (!) Andy Tillison και οι συνοδοιπόροι του γράφουν μουσική επιπέδου “ωδείου” η οποία ωστόσο απευθύνεται στον μέσο ακροατή με τέτοια αμεσότητα που μένεις έκπληκτος. Εικόνες, συναισθήματα, σκέψεις και όνειρα γεννιούνται και ωριμάζουν αβίαστα μέσα στα 67 λεπτά του Proxy άλμπουμ προκαλώντας ευφορία και γαλήνη.
Οι όποιες ενστάσεις έχουν υπάρξει κατά καιρούς από σχετικούς και άσχετους “ειδήμονες” του είδους αναφορικά με την εμμονή του σε στιχουργικό επίπεδο, με την πολιτική επικαιρότητα, ακυρώνονται από την καθολική υποδοχή του κοινού σε όλες ανεξαιρέτως τις δουλειές του συγκροτήματος.
Έως και σήμερα κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει κακή ή έστω μέτρια κυκλοφορία. Η μουσική του δίσκου ρέει αβίαστα χωρίς να ενδιαφέρει σε κανένα σημείο ή διάρκεια κάθε κομματιού αφού στο σύνολο του αποτελεί άλλη μία μεταφυσική εμπειρία THE TANGENT.
Τα φωνητικά, ζεστά και γλυκά, βρίσκονται διάσπαρτα παντού και πουθενά, διανθίζοντας τα κομμάτια με τρόπο διακριτικό και παράλληλα ουσιαστικό. Όλα τα όργανα έχουν τον δικό τους πρωταγωνιστικό ρόλο με αποτέλεσμα να απουσιάζουν επιδεικτικά οι κομπάρσοι. Οι συνθέσεις γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν στην κυριολεξία στον δρόμο κατά την διάρκεια της τελευταίας περιοδείας τους. Θα το κατάφερναν πολλοί αυτό και με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα;
Αμφίβολο. Progressive Rock 70's, Jazz Rock σε γερές δόσεις, Space Rock αναφορές και λίγες ηλεκτρονικές πινελιές αναμειγνύονται με αριστουργηματικό τρόπο και κατευθύνονται με μαεστρία από την μαγεία των πλήκτρων του Tillison παραδίδοντας μας ακόμα μια υψηλού επιπέδου δουλειά, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι μουσικά είδη που άνθισαν σε περασμένες δεκαετίες είναι ακόμη ζωντανά και ανταγωνιστικά.
Συμπερασματικά και για να μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα, σίγουρα ζωή χωρίς τους THE TANGENT βεβαίως και θα υπήρχε... όμως από την στιγμή που βρίσκονται ανάμεσα μας, ίσως και να μας την κάνουν λιγάκι πιο όμορφη!!!
Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους μουσικόφιλους...

Tracks : 1. Proxy 2. The Melting Andalusian Skies 3. A Case Of Misplaced Optimism 4. The Adulthood Lie 5. Supper’s Off 6. Excerpt From “Exo-Oceans”
Line-Up: Andy Tillison - Vocals, Lyrics, Keyboards, Composer Jonas Reingold - Bass Guitar Theo Travis - Sax & Flute Luke Machin - Guitar, Vocals Steve Roberts - Drums Special guest: Goran Edman (Karmakanic, ex Yngwie Malmsteen band) - Vocals
 
✍ Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)


 

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs