Virgin Steele: "Seven Devils Moonshine"

10/12/2018

Κατηγορία: Κριτικές

1764

Φέτος το πολυγραφώτατο metal γκρουπ κλείνει τα 35 χρόνια ζωής. Η μακροβιότητά τους μπορεί να συναγωνίζεται μόνο το ναρκισσισμό του 56χρονου αρχηγού και τραγουδιστή τους David DeFeis, όμως, στην τελική, ποιός μπορεί να τον κατακρίνει χωρίς να ακουστεί πεζός και φθονερός;

 

Ο προερχόμενος από οικογένεια ηθοποιών, τραγουδιστών και κλασσικών συνθετών Νεοϋορκέζος διατηρεί σχεδόν ανέπαφες τις τρεισήμισυ οκτάβες του, αφιερώνοντάς τις στις εμμονές του. Είναι ο μοναδικός που έχει σπουδάσει σύνθεση, που έχει γράψει μουσική για το θεατρικό ανέβασμα της Ορέστειας, που έχει κυκλοφορήσει 15 στούντιο άλμπουμ με πρωτότυπο υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου είναι βασισμένο σε μυθικά ή ιστορικά έπη και περιοδεύει με αρκετή επιτυχία.
Ποτέ δεν άφηνε την ευκαιρία να ξαναεπισκεφθεί την πλούσια δισκογραφία του, πράγμα που κάνει και αυτή τη φορά, επ’ ευκαιρία των 35 χρόνων της μπάντας του. Σε συνέχεια λοιπόν των “Hymns To Victory” και “Book Of Burning” του 2002 με τα οποία είχε γιορτάσει τα 20 χρόνια των Virgin Steele, τώρα τα επανακυκλοφορεί, προσθέτοντας μεν στο καθένα 3 επουσιώδη bonus tracks, αλλά και 3 ολόκληρα cd από καινούριο, πειραματικό, just for fun και επανηχογραφημενο υλικό. Πρόκειται για ένα πραγματικά ανοικονόμητο 5πλό box set, στο οποίο ενδιαφέρον έχουν τα τρία (3) καινούρια cd, στα οποία στριμώχνονται 58 κομμάτια. Βέβαια ως γνωστόν, πολλά απ’ αυτά είναι ιντερλούδια, εισαγωγές, συμφωνικά περάσματα και γενικώς, πειράματα ελαφρά τη καρδία.

Στο πρώτο, με τίτλο Black Wine For Mourningπεριλαμβάνει 14 κομμάτια. Ξεχωρίζουν τα περιπετειώδη “Seven Dead Within” (οκτάλεπτο) και "Feral" (δεκάλεπτο), ενώ τα ελεύθερης φόρμας heavy metal “Psychic Slaughter” και “Hearts On Fire”, όσο και τα hard rockin’ blues “Green Dusk Blues”, “Child Of The Morning Star” είναι αφορμές για ν’ ακούει ο De Feis τη φωνή του. To θέμα με την όλη ηχογράφηση είναι ότι ακούγεται αρκετά συχνά χαλαρή, σαν πολύ καλής ποιότητας demo, χωρίς τον περιποιημένο όγκο των κανονικών κυκλοφοριών των Virgin Steele, πειραματική. Πάντως, όπως αποδεικνύεται σε όλη την έκταση των 3 «καινούριων», h μπάντα του De Feis μπορεί να παίξει τα πάντα: από 9λεπτες δαιμονοποιημένες διασκευές του “Wicked Game” του … Chris Isaak, μέχρι “Feeling Alright” και “Little Wing”, ενίοτε βουλώνοντας στόματα με την επιβολή του ύφους τους σε τέτοια κλασσικά. Το δεύτερο cd, "Red Wine For Warning” αποτελείται από 26 tracks. Δίπλα – δίπλα αναπνέουν περίεργα instrumental, μελοποιημένα ποιήματα, ακουστικές εκτελέσεις κομματιών της μπάντας και κλέβουν την παράσταση οι αναπάντεχες εκτελέσεις τραγουδιών τρίτων: “Summertime” της Janis Joplin, “Profession Of Violence” των U.F.O. παιγμένο μόνο με πιάνο και φωνή, “Jesus Just Left Chicago” των ZZ Top, η εισαγωγή του “Slow An’ Easy” των Whitesnake, “Rock Steady”, “Sister Moon” του Sting (!), medley από …Doors (!!!).

Στο τρίτο cd “Gothic Voodoo Anthems”, προτάσσεται ένα σύνολο επιβλητικών εκτελέσεων (“I Will Come For You”, “Queen Of The Dead”, “The Orpheus Taboo”, “Kingdom Of The Fearless (The Destruction Of Troy), “The Black Light Bacchanalia”, “Zeus Ascendant”, “By The Hammer Of Zeus (And The Wrecking Ball Of Thor)”, όπου ακούγεται μόνο ο De Feis υποστηριζόμενος από ορχήστρα (ή και ψευδο-ορχήστρα κήμπορντς). Ακολουθεί ένα ημι-ζωντανό στο στούντιο jam σε τρεις πράξεις (“The Gothic Voodoo Suite”, “The Fire & Ice Medley” και  “Passion In The French Quarter Medley”), όπου ο De Feis αλυχτάει με κάθε πιθανό τρόπο, μεταξύ άλλων, πάνω σε barroom εκδοχές των “No Quarter”, “Darkness Darkness” και “Spoonful”.
Ο De Feis, σα να του έχουν κάνει δώρο γενεθλίων μια ευκαιρία να επιδείξει τις φωνητικές ικανότητές του σε όλο το φάσμα του rock, κάθεται πίσω απ’ το μικρόφωνο και κατά κανόνα μπροστά απ’ το πιάνο του και παίζει αβέρτα, μην κρύβοντας ότι το ευχαριστιέται μέχρι κεραίας. Eίναι, αναμφισβήτητα, ένας τρόπος να γιορτάσεις την μακροβιότητά σου.
Οι φανς των Virgin Steele θα το γουστάρουν. Οι υπόλοιποι, γνωρίζουν τί εστί De Feis, οπότε θα πράξουν κατά συνείδηση.

Παναγιώτης Παπαϊωάννου

// Live Favorites

// Rocktime Songs