The Neal Morse Band: The Great Adventure

12/02/2019

Κατηγορία: Κριτικές

1938

Καινούργιο άλμπουμ για τους Neal Morse Band και οι συγκινήσεις συνεχίζονται. Ο καθόλα άξιος και εξαιρετικός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης Neal Morse για πολλοστή φορά κατορθώνει να μας προσφέρει ένα μοναδικό δημιούργημα γεμάτο ηχητικές καινοτομίες, μπόλικη φρεσκάδα με τρομερό αφηγηματικό στιχουργικό και ερμηνευτικό λόγο.

 

Το διπλό "The Great Adventure" είναι χωρισμένο σε πέντε ενότητες και οφείλουμε  να επισημάνουμε ότι έχει ως στιχουργική αναφορά (όπως και στο προηγούμενο άλμπουμ ) ξανά στο κλασσικό χριστιανικό μυθιστόρημα "A Pilgrim’s Progress" του John Bunyan και περιγράφει με μοναδικό τρόπο την πορεία ενός προσκυνητή από την κοσμική στην πνευματική ζωή. Για άλλη μια φορά ο Neal Morse δείχνει μέσα από την αγάπη του στο Χριστό και χωρίς κανέναν κατηχητικό λόγο να δείξει τον πραγματικό και δύσκολο δρόμο προς την αληθινή ζωή. Η ιστορία αναφέρεται αρχικά στον Christian, που αφήνει την οικογένεια του προς αναζήτηση της πνευματικής αλήθειας και συνεχίζεται με τον γιο του Joseph, που θυμωμένος με τον πατέρα του, που τους εγκατέλειψε  να ξεκινά και εκείνος το δικό του ταξίδι.
 
Το πρώτο κεφάλαιο ξεκινά αρχικά με το δαιδαλώδες και συνάμα αριστουργηματικό "Overture" το οποίο μετά από μία ήρεμη αρχή ακούγεται σαρωτικό και επιβλητικό ενώ κλείνει με το υπέροχο "The Dream Isn't Over" που συνοδεύεται από όμορφες ακουστικές κιθαριστικές μελωδίες.
To δεύτερο κεφάλαιο ξεκινά με το "Welcome To The World" ένα μικρό έπος με τα φωνητικά να παιχνιδίζουν ανάμεσα σε Kansas και Yes, ακολουθεί το λυρικό και τρυφερό "A Momentary Change" που εξελίσσεται σε prog πανδαισία.
Το "Dark Melody" ακούγεται πραγματικά ανατριχιαστικό με τα πλήκτρα να σε τρελαίνουν και με το ρεφρέν να απογειώνεται ενώ έχει στιχουργικές αναφορές στην χαμένη και σκοτεινή φύση της ψυχής του γιου αλλά και της ζωής γενικά.
Το "I Got To Run" είναι μία από τις κορυφαίες συνθέσεις όπου εδώ οι ενορχηστρωτικές αλλαγές είναι καθηλωτικές. Το δεύτερο μέρος κλείνει με το "To The River" όπου έχει μία φοβερή εισαγωγή και η σύνθεση κινείται σε αργόσυρτους ρυθμούς με τα χορωδιακά φωνητικά να σε οδηγούν σε μελωδικούς ουρανούς.
Το τρίτο μερος ξεκινά  με το "The Great Adventure", στο οποίο κυριαρχούν τα πλήκτρα και συναγωνίζονται ανάμεσα σε ταχύτητα και έμπνευση. Ακολουθεί το "σκοτεινό" "Venture In Black" και το μπητλικό "Hey Ho Let's Go" ενώ το "Beyond The Borders" κλείνει το τρίτο μέρος μέσα σε μία πανδαισία μελωδίας με άρωμα από Genesis.

Το τέταρο μέρος από το δευτερο cd ξεκινά με μία κινηματογραφική εισαγωγή του ορχηστρικού "Overture 2" που συνεχίζει σε prog-rock/metal ρυθμούς με μπόλικο περφεξιονισμό. Το "Long Ago" θυμίζει τις λυρικές στιγμές των Yes από τα '70s και στο ίδιο ακριβώς μοτίβο κινείται  και το "The Dream Continues" ενώ στο "Fighting With Destiny" υπάρχουν διάχυτες μικρές prog-rock εκρήξεις με έναν αξεπέραστο δυναμισμό.
Το τέταρτο μέρος κλείνει με το εξαιρετικό "Vanity Fair" γεμάτο από ποπ μελωδίες με την φωνή του Eric Gillette να εντυπωσιάζει.
Το πέμπτο μέρος ξεκινά με το "Welcome To The World 2" με ακόμη περισσότερα γκάζια ενώ το "The Element Of Fear" είναι κάπως μονότονο. Στα φωνητικά, του "Child Of Wonder" συναντάμε τον κιμπορντίστα Bill Hubauer σε μία συναρπαστική σύνθεση.
Το "The Great Despair" σε καθηλώνει από την πρώτη νότα με την εξαίσια ερμηνεία του Eric Gillette να σε δονεί παντού και παράλληλα το ίδιο πράττει και το κιθαριστικό παίξιμό του, ειδικά στο σόλο. Με λίγα λόγια ο ΥΜΝΟΣ!
Ακολουθεί το εξαιρετικό "Freedom Calling" σμε άψογες ερμηνείες και σούπερ εκτελεστική δεινότητα όπου οι κορυφώσεις είναι αλλεπάλληλες ενώ το κλείσιμο είναι αντάξιο του τίτλου... "A Love That Never Dies" και θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του.
Συνοπτικά και χωρίς πολλά λόγια ένα τρομερό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!!

Φώτης Μελέτης


// Live Favorites

// Rocktime Songs