Tοby Hitchcock: "Reckoning"

21/02/2019

Κατηγορία: Κριτικές

1857

Ήταν η αποφράδα μέρα, που γεμάτος χαρά είχα την καλή συγκυρία της προακρόασης του καινούργιου εξαιρετικού τρίτου δίσκου των Wild Rose από τη Θεσσαλονίκη, όταν ο καλός φίλος – μελωδικός συνοδοιπόρος Σπύρος, έστειλε το γραπτό μήνυμα:

 

"O Jimi Jamison δε θα ξανατραγουδήσει πια… σίγησε η φωνή που λατρέψαμε για πάντα".
Aισθάνθηκα τόσο άσχημα, όπως τη μέρα που έμαθα ότι ο "ήρωας" της μουσικής εφηβείας μας Gary Moore εγκατέλειπε τα εγκόσμια!
Η  "αγία τριάδα" των κορυφαίων φωνών στο μελωδικό χώρο έχασε τον ενεργό τραγουδιστικά εκπρόσωπο της, καθώς οι άλλοι δύο Steve Perry και Lou Gramm  για διάφορους λόγους απέχουν από τη δισκογραφία λιγότερο ή περισσότερο.
Κάνοντας μία βόλτα στο παρελθόν το άλμπουμ, "Vital Signs", όταν κυκλοφόρησε μου φάνηκε, ότι η μουσική που λάτρευα, το  AOR θα κατακτούσε τον κόσμο.
Δυστυχώς αυτό δε συνέβη όπως το φανταζόμουν τελικά για διάφορους λόγους, αλλά για όλους εμάς που λατρέψαμε και συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτό το είδος,  ΑΞΙΖΕ τελικά τον κόπο,  τα χρήματα που δώσαμε και τις ώρες ακρόασης και θέασης που έχουμε αφιερώσει
Πριν από αυτήν την κυκλοφορία άλλο ένα θεόσταλτο θαρρείς μουσικό δώρο, το "Eye of the Tiger" με τον εμβληματικό μπερεδοφόρο της μουσικής μας, τον David Bickler στα 1982 θα μου "άνοιγε" τα αυτιά για καινούργια ανεξερεύνητα "μουσικά μονοπάτια" … οι στίχοι  "Risin' up to the challenge of our rival
And the last known survivor stalks his prey in the night
And he's watchin' us all with the eye of the tiger…"

θα σημάδευαν δεκαετίες και το δημιούργημα του καλλιτέχνη David Bickler στα  2018, το "Darklight" θα ήταν το χρέος μου για να παρουσιαστεί στο εγγύς μέλλον.
Εμφανίστηκαν όμως στην  πορεία οι Pride of Lions, άλλο ένα εξαιρετικό μουσικό δημιούργημα του μοναδικού Jim Peterik στα 2003 με το "The Roaring of Dreams"  και η μοναδική παρουσία στο δίσκο και σύντομα και στην σκηνή του τραγουδιστή Toby Hitchcock να δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Εντάξει, μπορεί να μην ήταν  ο μοναδικός  Jimi Jamison, αλλά η μετέπειτα πορεία του έδειξε ότι τα προσόντα, τα είχε για να γίνει.
Και η κυκλοφορία τούτη αυτό ακριβώς αποδεικνύει! Την τεράστια φωνάρα, του καλλιτέχνη που συνεπικουρούμενος από  εξαιρετικά δεξιοτέχνες μουσικούς/συνθέτες  μας χαρίζει στιγμές μουσικής "aor-αποθέωσης".
Πάντοτε θυμάμαι πως  ακόμη και εάν μία μπάντα είχε σπουδαίες κιθαριστικές ιδέες αποδιδόμενες από κάποιον δεξιοτέχνη κιθαρίστα, εάν δεν υπήρχε κάποια φωνή να με συναρπάζει, απέρριπτα ασυζητητί το όλο μουσικό εγχείρημα… παραξενιές και υπερβολές θα μου πείτε.
Όμως ο Jim Peterik κατάφερε μετά τους θρυλικούς Survivor να διασταυρώσει τους μουσικούς δρόμους του και να συνυπάρξει στους Pride of Lions band με τον Toby Hitchcock, που μετά την ενασχόληση του μέντορα του Peterik με ένα άλλο μουσικό του σχήμα με το οποίο θα κυκλοφορήσει  δίσκο, τους "World Stage", ο Hitchcock αποφάσισε την κυκλοφορία του προσωπικού δίσκου σε συνέχεια αυτού  του 2011 Mercurys Down, με τίτλο "Reckoning".
Αν αποφάσιζε ο Hitchcock να τραγουδήσει απλά έναν τηλεφωνικό κατάλογο θα το έκανε εξαιρετικά! Η υπερβολή του λόγου θέλει να καταδείξει όχι μόνο τις φωνητικές του ικανότητες αλλά και την ποιότητα του δίσκου.
Bέβαια ο πρώτος προσωπικός του δίσκος ήταν εξαιρετικός ενώ τούτος εδώ είναι πολύ καλός. Το γράφω αυτό διότι με μουσικούς του βεληνεκούς των Michael Palace στο μπάσο και την κιθάρα και του Daniel Flores στα πλήκτρα, τα τύμπανα και την παραγωγή περίμενα να ακούσω δημιούργημα μουσικό δεκαετίας και βάλε.
Ο Toby Hitchcock πάντως αποδεικνύει ότι είναι από τους καλύτερους ερμηνευτές της γενιάς του. Καθάρια και μελωδική συνάμα δυναμική και απωγειούμενη εντυπωσιακά.
Όλες οι συνθέσεις του "Reckoning" είναι καθαρόαιμο AOR μελωδικό hard rock "ζαχαρωτό γλυκύτατο" για τα αυτιά των ρεκτών του μελωδικού γένους.
Από τα μελωδικοροκάδικα "No Surrender", "Behind The Lies", "Someone Like You" και το δυναμικότατο με υπέροχα πλήκτρα "This Is Our World".
O Hitchcock εκτοξεύεται μαεστρικά στους ύμνους Serenity και Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Α στην υπερμπαλάντα που θυμίζει τους Survivor στα καλύτερα τους, το "Show Me How To Live". Με εντυπωσίασε ευχάριστα η υπερδοσολογία πλήκτρων στο  AOR-δημιούργημα από τα παλιά, το "Gift Of Flight" και η εξαιρετική μπασογραμμή του "Don't Leave".
Ηχεί  φρέσκο και σύγχρονο στην καρδιά και τα αυτιά των εραστών του  AOR, ένα υπέροχο δείγμα  μελωδικού rock από την αρχή ως το τέλος.
Ανεκτίμητη αξία για κάθε μελωδική δισκοθήκη!

Νότης "Someone Like You" Γκιλλανίδης