Bam Bam Boys: "Bam Bam Boys"

07/05/2019

Κατηγορία: Κριτικές

1623

Όταν στις 21/2/2014 υποδεχόμασταν τον σπουδαίο μελωδικό καλλιτέχνη Matti Alfonzetti στο θρυλικό Bat City σημείωνα για λογαριασμό του rocktime.gr τα εξής: "Να υπήρχε όμως και περισσότερο σεβασμός στον καλλιτέχνη δε θα έβλαπτε...ορισμένοι ή μάλλον αρκετοί θεώρησαν (όπως και στο live του Eric Martin) ότι ήταν σε πενθήμερη.

 

Ανάθεμα και εάν γνώριζαν ποιον πήγαν να δουν, μιλούσαν και χασκογελούσαν ουρλιάζοντας ακατάσχετα...για να μην συνεχίσω..."!!
Φυσικά τα πράγματα στις συναυλίες από τότε δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο δυστυχώς.
Όμως όταν κλήθηκα από τον αρχισυντάκτη μας, να παρουσιάσω το πιο αγαπημένο μου μουσικό δημιούργημα του εν λόγω καλλιτέχνη, η επιλογή μου ήταν άμεση.
Η μπάντα που μόνη της, έκανε την παραγωγή στον μοναδικό δίσκο που κυκλοφόρησε στα 1987,  ενώ άξιζε να κυκλοφορήσει πολλά περισσότερα και, αποτελούνταν από τον εξαιρετικό ερμηνευτή Matti Alfonzetti, τον Goran Elmquist στην κιθάρα, τον Fredrik Von Gerber στα τύμπανα, τον Gunnar Hallin στο μπάσο και τους Mats Olausson στα πλήκτρα και την Vivian Cardinal στα φωνητικά, που ηχογράφησαν στο KGR Studio της Στοκχόλμης. 
"Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίσκο που θα συνταράξει όλον τον κόσμο" δήλωσε τότε ο ενθουσιώδης  Matti Alfonzetti.
Και πραγματικά αρκετοί ενθουσιάστηκαν ακούγοντας τις πρώτες ηχογραφήσεις που κυκλοφόρησαν στη γύρα των μουσικόφιλων αλλά πραγματική εντύπωση προκάλεσε όταν χωρίς καμία προώθηση κυκλοφόρησε ως single στα 1988, και το οποίο παρουσιάστηκε από τη μπάντα στο επιδραστικότατο τηλεοπτικό πρόγραμμα της σουηδικής τηλεόρασης  "Listan", το "Let Me Touch Your Skin".
Η στιγμή της κυκλοφορίας δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη και εταιρίες από ολόκληρο τον κόσμο άρχισαν να ενδιαφέρονται για την μπάντα. Ο Herbie Herbert,  ο εμβληματικός μάνατζερ των μέγιστων Journey θέλησε να δει το συγκρότημα ζωντανά επί σκηνής!  
Οι συναντήσεις έγιναν, η μπάντα εμφανίστηκε σε ένα καταιγιστικό show  που ξεσήκωσε το κοινό αλλά… έπειτα τίποτε… ίσως να μην ήταν η κατάλληλα στιγμή, ίσως η μπάντα να βιάστηκε;;
Σε κάθε περίπτωση, επιστρέφοντας στην Σουηδία και συγκεκριμένα στην Στοκχόλμη για μία εμφάνιση για λογαριασμό της αμερικανικής πολυεθνικής EastWest ενώ τελικά κυκλοφόρησαν τον δίσκο στην πατρίδα τους και τους περίμενε η δυσάρεστη είδηση από την εταιρεία τους  KRG Records, που αρχικά πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία που με την σειρά της χρεοκόπησε.
Στον εξαιρετικό λοιπόν αυτό δίσκο που μετά κόπων και βασάνων κυκλοφόρησε επιτέλους στα  1999 τελικά υπάρχουν εξαιρετικότατες συνθέσεις όπως τα:
 με έντονη την αίσθηση του rock’n’roll, "I Believe in Rock ‘n’ Roll", η πασίγνωστη μπαλάντα "Let Me Touch Your Skin", τα pop αισθητικής σύμφωνα με το ύφος των Peter Gabriel και Hall & Oates, "Angel" και "Susanne", το bluesrock με την αισθητική των πρώιμων  Whitesnake, "In Motion".
Ο δίσκος περιέχει και  τα μελωδικής αισθητικής  Hard Rock, "I Believe In Rock 'N' Roll", "Dancing On Top Of The World" και το "Stay Alive" που μου θυμίζει Strangeways.
Έχουμε τα  '80ς αισθητικής  Euro-AOR ροκάδικα "Prisoner", "Angel" και το "Heart To Heart" που έχει αισθητική στη δημιουργία της μίας πολυαγαπημένης μου μπάντας, των Heartland.
Ενώ η σύνθεση που "κλείνει" το δίσκο, το  "Take My Soul" είναι μία πανέμορφη AOR ημι-μπαλάντα  που παραπέμπει σε ένα άλλο σκανδιναβικό συγκρότημα λατρεμένο για πολλούς ειδήμονες  της μελωδίας, τους Talk Of The Town.
 Τα μέλη της μπάντας συνέχισαν τις καριέρες τους μουσικά, και συγκεκριμένα ο Matti Alfonzetti με τους εγγλέζους Jagged Edge, που κυκλοφόρησαν δύο εξαιρετικούς δίσκους και περιόδευσαν με τον  David Lee Roth στην Ευρώπη, καθώς και δύο δίσκους με τους Skintrade. Επιπλέον κυκλοφόρησε προσωπικούς δίσκους και ήταν ο ερμηνευτής πολλών μουσικών σχημάτων!
Ο κιθαρίστας Goran Elmquist ακολούθησε το δρόμο του μουσικού παραγωγού κερδίζοντας χρυσό δίσκο με τους προαναφερθέντες Talk of the Town. Ο εξαιρετικός ντράμερ  Fredrik Von Gerber συνεργάστηκε μεταξύ πολλών κυρλιως με τον αμερικανό μελωδικό  rock ήρωα Jean Beauvoir, τον κιθαρίστα (της μελωδικότερης περιόδου) των Europe,  Kee Marchelo, με τον οποίο κυκλοφόρησαν ένα δίσκο με τους  Red Fun.
Οι Bam Bam Boys ήταν πιθανόν με αυτήν την κυκλοφορία τους ένα από τα καλύτερα σουηδικά συγκροτήματα μελωδικού Hard Rock exports around the time that Swedish όπως οι υπέρτατοι και διαχρονικοί  Europe, Treat και  Alien με μία και μοναδική επανακυκλοφορία (ουσιαστικά…) στα 1999 που αποτέλεσε για δεκαετίες το "χρυσό δισκοπότηρο" πολλών συλλεκτών που το "χρυσοπλήρωσαν".

Νότης "Dancing On Top Of The World" Γκιλλανίδης