Ten: "Opera Omnia The Complete Works"

15/07/2019

Κατηγορία: Κριτικές

1779

Για μία τόσο αγαπημένη μπάντα, ιδιαίτερα για το ελληνικό κοινό με έναν τόσο λατρεμένο τραγουδιστή, τον Gary Hughes (TEN, solo και παραγωγός σε Hugo, Bob Catley, Vinny Burns, Johnny Lima, Ayreon, Serpentine), το να παρουσιάζεις την δισκογραφική τους, ζωή δεκαετιών είναι δύσκολο γιατί πρέπει να είσαι υποτίθεται αντικειμενικός.

 

Πίσω στο χρόνο, το 2013 στην πρώτη εμφάνιση των Ten στην Ελλάδα, όταν ακούσαμε  για την εμφάνιση του Gary με την αναγγελία του αγγλορόδιου manager  της μπάντας Jason Thanos, που υποσχέθηκε πως θα ξαναφέρει τον Gary Hughes για μία συναυλία, που θα περιλάμβανε συνθέσεις προσωπικές καθώς και τραγούδια από συνεργασίες που ως καλλιτέχνης έχει κάνει με άλλους μουσικούς του χώρου.
Στην εμφάνιση του, λοιπόν  παρουσίασε ένα πλήρως ακουστικό και χορταστικό μενού με τραγούδια από όλη τη μακρόχρονη και επιτυχημένη παρουσία του για περίπου μιάμιση  ώρα και κάτι παραπάνω, ερμήνεύοντας υπό τις διαρκείς επευφημίες των οπαδών, τραγούδια από όλη την μουσική του παρουσία.
Τέλειος αφηγητής, καθώς κάθε παρουσίαση των τραγουδιών ήταν και μία πανέμορφη ιστορία και μετά το πέρας της συναυλίας έβγαλε άπειρες φωτογραφίες και υπέγραψε πλήθος δίσκων, cd’s και single’s (τα οποία τον εντυπωσίασαν και το σχολίασε στον γράφοντα/κάτοχο).
Για τη δεύτερη φορά, η εμφάνιση της μελωδικής μπάντας από την Αγγλία, που είχε φροντίσει να μας προϊδεάσει ο Gary Hughes στην ακουστική συναυλία την προηγούμενη βραδιά σε  club  της πόλης, οι ΤΕΝ εισέβαλλαν στην σκηνή με τρεις "δυναμίτες", τον ένα πίσω από τον άλλο: Fear the Force  (Spellbound 1999), Gunrunning (Heresy and Creed 2012) και Spellbound (Spellbound 1999) και για τις επόμενες δύο ώρες συνεπήρε το κοινό που δυστυχώς τότε δε  γέμισε το χώρο ενώ οι οπαδοί αποθέωναν και τραγουδούσαν με την μπάντα κάθε τραγούδι, στίχο-στίχο, Τι κι αν η πλούσια, βοστρυχωτή κόμη του Gary Hughes  είναι "σεληνιακό τοπίο" πλέον,  οι χαμηλές και μεσαίες  νότες  κυριαρχούν, αλλά κι οι υψηλές "καρφώνονται" με μεγάλη μαεστρία, όπου κι όπως χρειάζεται.
Πραγματικά, η παρουσία τους δικαίωσε κάθε μακροχρόνια αναμονή, με εμφάνιση που είχε όλα τα χαρακτηριστικά που αναμένει ο ρέκτης του μελωδικού χώρου: εκπληκτικά φωνητικά, κιθάρες που δεν αρκούνταν σε δεξιοτεχνικά solos αλλά προσέθεταν μελωδικές γραμμές και ιδιαίτερα στις δισολίες, στακάτες μπασογραμμές, τύμπανα ευφάνταστα χωρίς να παρεκλίνουν από το ρυθμό, με απαραίτητο συμπλήρωμα της μελωδίας τα πλήκτρα… ο ήχος της εξαιρετικής μπάντας των TEN.

Θα αναρωτιέστε για ποιο λόγο κάνω αυτήν την μακροσκελή αναδρομή: για να περιοριστώ στην ολιγόλογη(όσο μπορώ) αναφορά της εξαιρετικής δισκογραφίας της μπάντας που τόσο επιτυχημένα παρουσιάζεται στο box set αυτό.


Αρχίζοντας καταρχάς από τον τίτλο "Opera Omnia", όπου στα λατινικά σημαίνει όλα τα έργα, όπως άλλωστε και η αγγλική παράθεση που ακολουθεί…και το εξώφυλλο που σαφέστατα παραπέμπει και υποδηλώνει την σχέση αγάπης που υπάρχει με την Ελλάδα: οι αρχαίου ελληνικού ρυθμού κολώνες που περικλείουν τις μέχρι τούδε κυκλοφορίες της μπάντας.
Πιο συγκεκριμένα, αναμφισβήτητα  οι TEN αποτελούν το μουσικό "όχημα" του  Gary Hughes από τα  1995 όπου μαζί με δύο λαμπρούς μουσικούς των σπουδαίων Dare, τον Vinny Burns (κιθάρα) και  Greg Morgan (τύμπανα) ενώ στην συνέχεια από το ίδιο συγκρότημα  ο Martin "Shelley" Shelton στο μπάσο, και ο πληκτράς  Ged Rylands (KAGE) με τον μουσικά "ομόσταυλο" του John Halliwell (KAGE) περιόδευσαν για πρώτη φορά.
Ο μελωδικός κόσμος "ταρακουνήθηκε" με τις μοναδικές πρώτες κυκλοφορίες της μπάντας, το "X" και το  "Name of the Rose" που προηγήθηκαν του εμβληματικού "The Robe".
Στα χρόνια που ακολούθησαν η μπάντα αναμορφώθηκε στην σύνθεση της αρκετές φορές, όπως στα 2002 με τον  Vinny Burns να αποχωρεί...
Μία ευκαιρία για να κυκλοφορήσει ο ιθύνων νους της μπάντας τους δύο ψηφιακούς δίσκους με τη μορφή της  rock όπερας, το  "Once and Future King" για να ακολουθήσει στα 2006 το συμφωνικού ήχου "The Twilight Chronicles" πριν την αποχώρηση του σπουδαίου κιθαρίστα Chris Francis.
Η μπάντα επανήλθε μετά από τέσσερα χρόνια με το δυναμικό  "Stormwarning" σηματοδοτώντας μία νέα αρχή μετά από και άλλες αποχωρήσεις/προσχωρήσεις μελών…
Με συντομία:
Για όσους λατρεύουν τη μελωδία, όπως κατά κόρον συμβαίνει στην αγαπημένη σας ιστοσελίδα της μελωδικότητας, το rocktime.gr, το "X" βρίθει μελωδικών συνθέσεων και παρουσιάζει έναν σπουδαίο ερμηνευτή/συνθέτη του μελωδικού χώρου, τον  Gary Hughes που είναι μελωδικό αμάλγαμα φωνής  Lou Gramm και  David Coverdale.
Προσωπικά λατρεμένο το άσμα "Loneliest Place In The World".
Στο "The Name of the Rose", με στοιχεία πρώιμων  Whitesnake, έχουμε την παρουσία της μπάντας στον προθάλαμο της μελωδικής "πρώτης κατηγορίας" σκηνής με το "Wildest Dreams" να ξεχωρίζει και τον "θεούλη" της κιθάρας Vinny Burns να παραδίδει μαθήματα δεξιοτεχνίας και μελωδικότητας.
Το "The Robe" που κυκλοφόρησε στα 1997 είναι το πρώτο δημιούργημα στην τριλογία των εξαιρετικών, ωριμότατων δημιουργημάτων  όπως τα  "Spellbound" στα 1999 και "Babylon" του 2000. Το "Never Say Goodbye" αποτυπώνει ζωντανά τις δημιουργίες αυτών των δίσκων …
Στο "Far Beyond the World" το τελευταίο με τον μοναδικό Vinnie Burns στην κιθάρα και την σύνθεση "Heart Like a Lion" να "λάμπει".
Ακολουθεί στα  2004 το "Return to Evermore", το πρώτο με την αλλαγή του κιθαριστικού ήχου και προσωπικά μία από τις αγαπημένες μου κυκλοφορίες της μπάντας με AOR ήχο.
Αγαπημένο ιδιαίτερα το "Evil’s On Top of the World".
Στα 2006 η μπάντα κυκλοφορεί το "The Twilight Chronicles" με ιδιαίτερα τονισμένο τον συμφωνικό ήχο και έντονες παραπομπές στο κινηματογραφικό ύφος.
Από τα 2007 μέχρι τα 2011 η μπάντα ήταν σε απραξία ώσπου επανήλθε με το εμβληματικό/ανανεωτικό  "Stormwarning" όπου τα παλαιά στοιχεία της μουσικής παρουσίας της μπάντας συνδυάζονται πανέμορφα με ένα πνεύμα νέου/φρέσκου ήχου που αναζωογόνησε πραγματικά την μπάντα! Παραδείγματα τρανά  οι συνθέσεις Love Song, Destiny, Endless symphony!
Οι δίσκοι που ακολούθησαν "Heresy and Creed" (2012), "Albion" (2014) και "Isla De Muerta" (2015) είναι δείγματα μίας μπάντας που αναγεννήθηκε και θα  είναι εδώ για πολλά χρόνια με σπουδαίες μελωδίες και εξαιρετικές κυκλοφορίες.
Στα τελευταίας δημιουργικής έκφρασης "Gothica" (2017) και "Illuminati" (2018) θα ήθελα να σημειώσω κάτι που υπάρχει σε όλους τους δίσκους της μπάντας και δεν είναι άλλο από τους ευφάνταστους και λυρικότατους στίχους.
Θεωρώ πως πρόκειται για ένα γκρουπ αδικημένο σε επίπεδο αντιστοιχίας εξαιρετικών κυκλοφοριών και εμπορικότητας.
Υψηλού επιπέδου επικό, κλασικό, μελωδικό  rock με τις εξαιρετικές κιθάρες, τη φωνή και την ρυθμική στήριξη του μπάσου και των τυμπάνων καθώς και τα διανθισμένα φωνητικά από τα πλήκτρα από όλους τους σπουδαίους δεξιοτέχνες που πέρασαν από την μπάντα όλα αυτά τα χρόνια και που παρατίθενται στο τέλος του άρθρου  να  ανεβάζουν τον πήχη ψηλά.
Περιμένουμε ήδη την επόμενη επίσκεψη τους στη χώρα μας... Ως τότε θα  "λιώσουμε" το OPERA OMNIA σε κάθε ηχητικό μέσο αναπαραγωγής!
 
 
Νότης "Mephistopheles" Γκιλλανίδης
 

OPERA OMNIA: THE COMPLETE WORKS BOX-SET
Μπορείτε να προμηθεύεστε την κυκλοφορία εδώ : http://radi.al/OperaOmnia
Tracklisting:
CD1: X
1 THE CRUSADES (medley)
2 IT’S ALL ABOUT LOVE (medley)
3 AFTER THE LOVE HAS GONE
4 YESTERDAY LIES IN THE FLAMES
5 THE TORCH
6 STAY WITH ME
7 CLOSE YOUR EYES AND DREAM
8 EYES OF A CHILD
9 CAN’T SLOW DOWN
10 LAMB TO THE SLAUGHTER
11 SOLILOQUY (medley)
12 THE LONELIEST PLACE IN THE WORLD (medley)
13 WHEN ONLY LOVE CAN EASE THE PAIN
14 AFTER THE LOVE HAS GONE (live) (bonus track)
15 CAN’T SLOW DOWN (live) (bonus track)
CD2: The Name Of The Rose
1 THE NAME OF THE ROSE
2 WILDEST DREAMS
3 DON’T CRY
4 TURN AROUND
5 THE PHARAOH’S PRELUDE (medley)
6 ASCENSION TO THE AFTERLIFE (medley)
7 WAIT FOR YOU
8 THE RAINBOW
9 THROUGH THE FIRE
10 GOODNIGHT SAIGON
11 WINGS OF THE STORM
12 STANDING IN YOUR LIGHT
13 THE QUEST (bonus track)
14 YOU’RE MY RELIGION (bonus track)
CD3: The Robe
1 THE ROBE
2 BRIGHT ON THE BLADE
3 STANDING ON THE EDGE OF TIME
4 VIRTUAL REALITY
5 ARCADIA
6 BATTLELINES
7 YOU’RE IN MY HEART
8 FLY LIKE AN EAGLE
9 TEN FATHOMS DEEP
10 SOMEDAY
11 WARPATH (bonus track)
12 TO DIE FOR (bonus track)
13 CLOSE YOUR EYES AND DREAM (LIVE)(bonus track)
14 TURN AROUND (LIVE)(bonus track)
CD4: Never Say Goodbye Disk 1
1 THE ROBE
2 BRIGHT ON THE BLADE
3 WILDEST DREAMS
4 THE TORCH
5 YESTERDAY LIES IN THE FLAMES
6 THE RAINBOW
7 THE CRUSADES
8 DON’T CRY
9 GOODNIGHT SAIGON
10 ARCADIA
11 YOU’RE IN MY HEART (ACOUSTIC)
12 THE LONELIEST PLACE IN THE WORLD
CD5: Never Say Goodbye Disk 2
1 TEN FATHOMS DEEP
2 AFTER THE LOVE HAS GONE
3 STAY WITH ME
4 STANDING ON THE EDGE OF TIME
5 FLY LIKE AN EAGLE
6 DRUM SOLO
7 BATTLELINES
8 THE PHARAOH’S PRELUDE
9 WAIT FOR YOU
10 THE NAME OF THE ROSE
11 BLACK MOON RISING (bonus track)
12 VENUS AND MARS (bonus track)
13 IF ONLY FOR A DAY (bonus track)
14 GIVE ME A PIECE OF YOUR HEART (bonus track)
CD6: Spellbound
1 MARCH OF THE ARGONAUTS (instrumental)
2 FEAR THE FORCE
3 INSIDE THE PYRAMID OF LIGHT
4 SPELLBOUND
5 WE RULE THE NIGHT
6 REMEMBRANCE FOR THE BRAVE (instrumental)
7 RED
8 THE ALCHEMIST
9 WONDERLAND
10 ECLIPSE
11 THE PHANTOM
12 TILL THE END OF TIME
13 XANADU (bonus track)
14 RAINBOW IN THE DARK (bonus track)
15 WE RULE THE NIGHT (acoustic) (bonus track)
16 RED (acoustic) (bonus track)
17 TILL THE END OF TIME (acoustic) (bonus track)
CD7: Babylon
1 THE STRANGER
2 BARRICADE
3 GIVE IN THIS TIME
4 DAWN STAR (bonus track)
5 LOVE BECAME THE LAW
6 THE HEAT
7 SILENT RAIN
8 TIMELESS
9 BLACK HEARTED WOMAN
10 THUNDER IN HEAVEN
11 VALENTINE
CD8: Far Beyond The World
1 GLIMMER OF EVIL
2 STRANGE LAND
3 HIGH TIDE
4 WHAT ABOUT ME
5 LAST OF THE LOVERS
6 OUTLAWED AND NOTORIOUS
7 SCARLET AND THE GREY
8 HEART LIKE A LION
9 BLACK SHADOWS
10 WHO DO YOU WANT TO LOVE
11 FAR BEYOND THE WORLD
12 THE SOLDIER (bonus track)
CD9: Return To Evermore
1 APPARITION
2 DREAMTIDE
3 EVERMORE
4 SAIL AWAY
5 TEMPLE OF LOVE
6 EVEN THE GHOSTS CRY
7 STRANGERS IN THE NIGHT
8 EVIL’S ON TOP IN THE WORLD
9 THE ONE
10 LOST SOUL
11 STAY A WHILE
12 TEARING MY HEART OUT
13 IT’S YOU I ADORE (bonus track)
CD10: The Twilight Chronicles
1 The Prologue (The Elysian Fields – Part I)(medley)
2 Rome (medley)
3 The Chronicles
4 The Elysian Fields
5 Hallowed Ground
6 This Heart Goes On
7 Oblivion
8 The Twilight Masquerade
9 Tourniquet
10 Born To The Grave
11 When This Night Is Done (medley)
12 The Epilogue (The Last Moments Before Down)(medley)
13 Fahrenheit (Bonus Track)
CD11: Stormwarning
1 ENDLESS SYMPHONY
2 CENTRE OF MY UNIVERSE
3 KINGDOM COME
4 BOOK OF SECRETS
5 STORMWARNING
6 INVISIBLE
7 LOVE SONG
8 THE HOURGLASS AND THE LANDSLIDE
9 DESTINY
10 THE WAVE
11 THE DARKNESS (bonus track)
CD12: Heresy and Creed
1 THE GATES OF JERUSALEM (Instrumental)
2 ARABIAN KNIGHTS
3 GUNRUNNING
4 THE LIGHTS GO DOWN
5 RAVEN’S EYE
6 RIGHT NOW
7 GAME OF HEARTS
8 THE LAST TIME
9 THE PRIESTESS
10 INSATIABLE
11 ANOTHER RAINY DAY
12 UNBELIEVABLE
13 THE RIDDLE
14 I FOUND LOVE (Bonus Track)
CD13: Albion Masters
1 ALONE IN THE DARK TONIGHT
2 BATTLEFIELD
3 IT’S ALIVE
4 ALBION BORN
5 SOMETIMES LOVE TAKES THE LONG WAY HOME
6 A SMUGGLERS TALE
7 DIE FOR ME
8 IT ENDS THIS DAY
9 GIOCO D’AMORE
10 WILD HORSES
11 GOOD GOD IN HEAVEN WHAT HELL IS THIS (bonus track)
CD14: Isla De Muerta and EP Masters
1 BUCCANEERS (medley)
2 DEAD MEN TELL NO TALES (medley)
3 REVOLUTION
4 AQUIESCE
5 THE DRAGON AND SAINT GEORGE
6 INTENSIFY
7 THIS LOVE
8 KARNAK (medley)
9 THE VALLEY OF THE KINGS (medley)
10 TELL ME WHAT TO DO
11 ANGEL OF DARKNESS
12 THE LAST PRETENDER
13 ASSAULT AND BATTERY (bonus)
14 WE CAN BE AS ONE (bonus)
15 MUSKATEERS SOLDIERS OF THE KING (ep exclusive)
16 IS THERE ANYONE WITH SENSE (ep exclusive)
17 THE PRODIGAL SAVIOUR (ep exclusive)
CD15: Gothica
1 THE GRAIL
2 JEKYLL AND HYDE
3 TRAVELLERS
4 A MAN FOR ALL SEASONS
5 IN MY DREAMS
6 THE WILD KING OF WINTER
7 PARAGON
8 WELCOME TO THE FREAK SHOW
9 LA LUNA DRA-CU-LA
10 INTO DARKNESS
CD16: Illuminati
1 BE AS YOU ARE FOREVER
2 SHIELD WALL
3 THE ESOTERIC OCEAN
4 JERICHO
5 ROSETTA STONE
6 ILLUMINATI
7 HEAVEN AND THE HOLIER-THAN-THOU
8 EXILE
9 MEPHISTOPHELES
10 OF BATTLES LOST AND WON
Line-Up:
Gary Hughes – Vocals, Guitars
John Halliwell – Guitars
Neil Fraser – Guitars
Dan Mitchel – Guitars
Dann Rosingana – Guitars
Steve Grocott – Guitars
Chris Francis – Guitars
Vinny Burns – Guitars
Darrel Treece-Birch – Keyboards
Paul Hodson – Keyboards And Synthesizers
Ged Rylands – Keyboards
Don Airey – Keyboards
Mark Sumner – Bass
Steve Mckenna – Bass
Frank Basile – Drums
Greg Morgan – Drums
Mark Zonder – Drums
Max Yates – Drums