Ian Gillan & The Don Airey Band : "Contractual Obligation #2 Live in Warsaw"

10/09/2019

Κατηγορία: Κριτικές

1146

Με τον μέγιστο, κατά την προσωπική μου γνώμη εδώ και δεκαετίες, των κλασικοροκάδων ερμηνευτών και με καλλιτεχνική παρουσία/δημιουργία σχεδόν μισόν αιώνα δε θα μπορούσα να παραλείψω και για λογαριασμό της αγαπημένης μας ιστοσελίδας rocktime.gr να παρουσιάσω μία σπουδαία του κυκλοφορία.

 

Όντας δε και φανατικός συλλέκτης ζωντανών εμφανίσεων του καλλιτέχνη επίσημων, ημιεπίσημων και ανεπίσημων,  μόλις έμαθα ότι κυκλοφορεί η ζωντανή ηχογράφηση/φιλμογράφηση από τις συνεργασίες του με έναν άλλο αγαπημένο καλλιτέχνη, τον Don Airey, έσπευσα να αγοράσω και να την παρουσιάζω!
Χάρηκα πολύ καταρχάς για την ποικιλία των συνθέσεων που παρουσιάστηκαν καθώς ανατρέχουν σχεδόν όλη την σπουδαία καριέρα του ακόμη, υπάρχει έντονη η παλιομοδίτικη αίσθηση καθώς και η επίδραση της συμφωνικότητας, που εξηγείται από την μουσική παιδεία του Airey καθώς και την παρουσία ορχήστρας, όπως και το έντονο στοιχείο bluesy rock γεγονός που αποδεικνύει την ευελιξία του Ian να ερμηνεύει τις ίδιες συνθέσεις πατώντας σε διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο/ηχόχρωμα.
Πρόκειται λοιπόν για μία εξαιρετική κυκλοφορία και ειδικά όσοι είστε/είμαστε φίλοι/οπαδοί του σπουδαίου καλλιτέχνη Ian Gillan θα την λατρέψουν η οποία
''Συλλαμβάνει'' το κλίμα της ζωντανής εμφάνισης, τη δυναμική απόδοση των τραγουδιών και τον παλμό του κοινού. Αυτό βέβαια κορυφώνεται στο DVD που κυκλοφορεί σχετικά με τις 3 αυτές εμφανίσεις.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των ηχογραφήσεων των δύο πρόσφατων δίσκων με τους θρυλικούς Deep Purple, ο Ian Gillan έκανε μία προσωπική περιοδεία στην Ευρώπη και ηχογράφησε το Νοέμβρη του 2016 αυτές συνοδευόμενος από τον σπουδαίο μουσικό και μέλος των Deep Purple, τον Don Airey και την μπάντα του συνοδευόμενοι κι από μία ορχήστρα και κυκλοφόρησε τις εμφανίσεις αυτές σε διπλό  CD που παρουσιάζεται εδώ, σε  DVD που φιλμογραφήθηκε στη Μόσχα και δίσκο βινυλίου ηχογραφημένο στο Λονδίνο! Και οι τρεις εμφανίσεις αποδεικνύουν οπτικοακουστικά πόσο καλά έχει διατηρήσει τη φωνή του και πόσο εξαιρετικός είναι επί σκηνής.
Δύο ώρες ερμηνεύει παλιές αγαπημένες συνθέσεις γνωστές ευρύτατα αλλά και άλλες που δεν ακουστεί (δυστυχώς…) ευρύτερα και συχνότερα στο κοινό…
Πιο ουσιαστικά, δεν τραγουδά το απαιτητικότατο, "Child in Time" με τις υψηλές νότες του αλλά η φωνή του παραμένει ανθεκτική, με εύρος, πλούσια στις μεσαίες νότες και όπου χρειαστεί και στις υψηλές και όχι πια στις υψίσυχνες που τον έκαναν διάσημο.
Μεταξύ των τραγουδιών παραμένει γοητευτικά επικοινωνιακός και αναλυτικός πριν κάθε τραγούδι, που το εμπλουτίζει με μία σύντομη ιστορία/λογύδριο.
Τιμά την σύνθεση των Blackmore/Airey, το "Beethoven’s Ninth" και επιστρέφει με ένα σαρωτικό οκτάλεπτο τζαμάρισμα στο θυελλώδες  ''Black Night. Προσωπικά απόλαυσα τα ''Anya'', ''Razzle Dazzle '' (από τον υποτιμημένο δίσκο  Bananas),  ''Perfect Strangers'' και το παλιό αγαπημένο ''Demons Eye''.
Εξαιρετικά αποδίδει και το ''No More Cane On the Brazos'' από τον προσωπικό του δίσκο του 1990, ''Naked Thunder''. Σε γενικές γραμμές, συνέλαβα τον εαυτό μου να διασκεδάζει πολύ ακούγοντας στη διαπασών αυτήν την συναυλία, και φαντάζομαι πως σημαντικό ρόλο έπαιξε σ’ αυτό το γεγονός η επιλογή των τραγουδιών.
Σίγουρα, το ''Smoke… '' ή το ''Strange Kind of Woman'',  για παράδειγμα, είναι πάντα παρόντα σε όλες τις συναυλίες των Purple.
Ο ίδιος ήταν επίσης ευδιάθετος μετά, και πολύ ευχαριστημένος με αυτές τις  παραστάσεις και το ρεπορτάζ αναφέρει πως  έφευγε μετά τις συναυλίες  νωρίς για ύπνο, χωρίς τσιγάρα πια, ούτε ουίσκι. Τα 74 (71 τότε…) χρόνια του δεν είναι και λίγα, και για να μπορεί να αποδώσει τόσο δυνατά επί δυο ώρες, κατάλαβε ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση…
Πιστεύω πως το καλοκαίρι που μόλις έφυγε, ο  Gillan και η αφεντιά μου ''κάναμε καλή παρέα''. Δίσκος που αξίζει να υπάρχει όχι μόνο για να στολίζει τη μουσική συλλογή σας αλλά για να ακούγεται συχνά-πυκνά

Νότης ''Perfect Stranger'' Γκιλλανίδης

Οι συνθέσεις:
Hang Me Out to Dry/ Pictures of Home/ No Lotion for That/ Strange Kind of Woman/ Razzle Dazzle/ A Day Late and a Dollar Short/ Lazy/ Rapture of the Deep/ When a Blind Man Cries/ You’re Gonna Ruin Me Baby/ Candy Floss (Grace Gillan)/ No More Cane On The Brazos/ Difficult to Cure/ Anya/ Perfect Strangers/ Hell to Pay/ Demon’s Eye/ Smoke on the Water/ Hush/ Black Night