Atlas: "Parallel Love"

28/12/2020

Κατηγορία: Κριτικές

1815

Παραμονή Χριστουγέννων και τα ταλαιπωρημένα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιτέλους έφεραν ένα από τα cd που είχα παραγγείλει και μάλιστα από την ίδια την μπάντα! Οι Atlas, το πενταμελές συγκρότημα από τη Βόρεια Αγγλία που αρέσκεται στο progressive μελωδικό rock κυκλοφόρησε τον τρίτο ολοκληρωμένο δίσκο του.

 

Ονομάζεται 'Parallel Love' και είναι περισσότερο ώριμο, "λουστραρισμένο" και ενεργητικότατο σε μουσικότητα από τις προηγούμενες προσπάθειες της μπάντας, "World In Motion" του 2017 και "In Pursuit of Memory" του 2018.
Ξεκινώντας από τους στίχους και το γενικότερο πνεύμα των συνθέσεων να διαπνέεται από το αγαπητικό και παθιασμένο συναίσθημα των ανθρώπων.
Ο δίσκος ξεκινά με μία από τις καλύτερες συνθέσεις, προσωπικά, της μπάντας, το "The Fever", μία πολλά υποσχόμενη δημιουργία με τα πλήκτρα του James Thorley να δεσπόζουν πλέρια στην σύνθεση και "συμπλέουν" με ολάνθιστη κιθαριστική μονωδία και τα κρουστά να περιγράφουν το γενικότερο μουσικό ύφος του δίσκου.
Η συνέχεια με το "Without You", να χαρακτηρίζεται από τις βαρβάτες μπασογραμμές του Chris Redfearn.
Οι σύντομες κιθαριστικές "φρασούλες" που εξελίσσονται σε μονωδίες μελωδίες από τον Howie Little που κάνει την κιθάρα του να "κελαηδά". Πραγματικά εξαιρετική σύνθεση.
Το "In Your Head" μας πισωγυρίζει ευχάριστα στον δεσπόζοντα, "πλούσιο" ήχο των '80ς με τη φωνή του Craig Wells να ηχεί απόλυτα ταιριαστή, στο πνεύμα της δεκαετίας που αναφέραμε αλλά με σύγχρονη προσέγγιση.
Με εξαιρετικό φωνητικό εύρος και ευελιξία από τον ερμηνευτή και η επόμενη σύνθεση, το "Weathered Heart", μία μοναδική δημιουργία με μουσικά ψήγματα από '80ς και Def Leppard με σπουδαία αποτελέσματα.
Μου άρεσε ιδιαίτερα το "Human Touch", όταν το πρωτάκουσα   καθώς ο "πιασάρικος" ήχος του παραπέμπει στους λατρεμένους Van Halen και το θεϊκό "Why Can’t This Be Love", πιθανότατα από την ευάκουστη παρουσία των συνθεσάιζερς.
Ιδιαίτερο άκουσμα και το "Dare to Love Again" με εξαιρετικές "μικροφράσεις" της κιθάρας, καθαρές γραμμές στο μπάσο και πλούσια φωνητική απόδοση.
 Στο "Falling Out Of Love" θα θαυμάσουμε την σύμπραξη της ρυθμικής γραμμής των Chris Redfearn  στο μπάσο και Ryan Briggs στα τύμπανα όπου χτίζουν έναν μελωδικό, αρμονικό "τοίχο".
Το "Early Warning" ηχεί βαρύτερο από άλλες συνθέσεις των  Atlas, "καλπάζον", το πιο ξεσηκωτικό κομμάτι του δίσκου, απόλυτα καλοκαιρινό χιτ  που θα θυμίσει την υπέρτατη μπάντα των Bon Jovi όταν με τον Richie Sambora και τα άλλα παιδιά έγραφαν μόνον επιτυχίες.
Και εκεί που θεώρησα ότι τα είχα απολαύσει όλα, έρχεται το "We Are The Fire" που είναι ένα κρεσέντο μελωδικότητας που μου υπενθύμισε τους λόγους που αποθέωσα από την πρώτη δημιουργία την μπάντα: μελωδικότατο χαρντροκάδικο κομμάτι, πλούσια χορωδιακά φωνητικά, πλήκτρα, φαζαριστές κιθάρες.
Το "Beyond The Limit" δημιουργεί αίσθημα που αποπνέει μία βαρύτερη αίσθηση  με εξαιρετικά φωνητικά από τον Craig Wells, πλήκτρα, κιθάρες σε πανέμορφη μελωδικότατη σύνθεση ενώ το  "Here With You" που ολοκληρώνει τον δίσκο,  γεμάτο αρμονικότητα, παραπέμπει πίσω στα '80ς, ταξιδιάρικο και νεανικότατο.
Άξιζε η αναμονή, καθώς το "Parallel Love" είναι ο δίσκος που περιγράφεται ως η τέλεια μελωδική/AOR συνταγή, που θα σύστηνα για όλους τους άρρωστους με τη"μελωδίτιδα"!!
Εννοείται, ότι τη λαμβάνω εδώ και δέκα μέρες. Πραγματικά, μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες για το 2020.
Ακούστε το και θα με καταλάβετε. Πραγματικός φόρος τιμής στο AOR/μελωδικό  Rock των '80s.

Νότης  "Beyond The Limit" Γκιλλανίδης