The Michael Schenker Group: "Immortal"

06/02/2021

Κατηγορία: Κριτικές

1920

Η περίπτωση Michael Schenker είναι από εκείνες που όλοι όσοι ασχολούνται με τον συγκεκριμένο ήχο υποκλινομάστε και αναγνωρίζουμε το μεγάλο του ταλέντο και παρά τις μετριότητες που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν παύουμε να τον αγαπάμε και να περιμένουμε με ανυπομονησία κάθε νέο του δισκογραφικό βήμα.

 

Το καινούργιο άλμπουμ του Michael Schenker (ως MSG) δεν περιέχει μεγάλες εκπλήξεις (εκτός από μία), ούτε υπάρχουν συνθέσεις που θα γράψουν ιστορία αλλά ακολουθεί το γνωστό μοτίβο για το οποίο λατρεύουμε τον "Μιχαλάκη" δηλαδή ένας συνδυασμός από θαυμάσια αριστοτεχνικά κιθαριστικά σόλο που δεν κουράζουν συμπληρωμένα από εμπνευσμένες μελωδικές υπερβάσεις με την παρουσία ορισμένων κορυφαίων τραγουδιστών του είδους. Όλα αυτά δημιουργούν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό οπαδό του Γερμανού κιθαρίστα.

Οι τέσσερις ερμηνευτές που συμμετέχουν στο άλμπουμ είναι ο Ralf Scheepers (Primal Fear, Gamma Ray) που τραγουδά δύο ορμητικά κομμάτια σε καταιγιστικούς heavy ρυθμoύς τα "Drilled To Kill" και "Devil’s Daughter".
Ακολουθεί η φωνή του Michael Voss (Mad Max, Casanova, Silver), με την συγκινητική μπαλάντα "After The Rain" που ακούγεται υπέροχη  ενώ το εξαιρετικό "The Queen of Thorns and Roses" περιέχει ένα απολαυστικό ρεφρέν.
Τρίτη ερμηνευτική παρουσία, ο γερόλυκος Joe Lynn Turner που τραγουδά δύο από τα καλές στιγμές του άλμπουμ. Αρχικά το "Don’t Die On Me Now" που θυμίζει τις δοξασμένες μέρες των M.S.G. από τα '80s και το επικό με το υπέροχο ρεφρέν "Sangria Morte" .
Τέταρτη και σίγουρα η πιο δυναμική και επιβλητική παρουσία είναι η φωνή του Ronnie Romero  που συμμετέχει σε τρείς συνθέσεις. Συγκεκριμένα το "Knight Of The Dead" κινείται σε ταχείς heavy και power ρυθμούς, το "Sail The Darkness" μας θυμίζει αρκετά R.J. Dio ξυπνώντας αναμνήσεις από Rainbow(!!!) και το στακάτο "Come On Over" που είναι ίσως το κορυφαίο τραγούδι του άλμπουμ.


Ο επίλογος του δίσκου όμως συμπεριλαμβάνει μία συγκλονιστική επανεκτέλεση-διασκευή του "In Search Of The Peace Of Mind", η οποία βρίσκεται στο πρώτο άλμπουμ των Scorpions (Lonesome Crow) και στο εν λόγω  κομμάτι είχε κάνει το δισκογραφικό και συνθετικό του ντεμπούτο ο Γερμανός κιθαρίστας.
Εδώ ενώνονται οι φωνές των Doogie White, Gary Barden, Robin McAuley  αλλά και του Ronnie Romero και δημιουργούν μία τρομερή ερμηνευτική ένταση από ψυχεδελικούς hard rock ήχους.
Το "Immortal" σε γενικές γραμμές στέκεται αντάξιο στο όνομα και στην ιστορία του Michael Schenker και αν περιορισθούν οι συνεντεύξεις και οι επιθέσεις ενάντια στον αδελφό του ίσως έχουμε ακόμη ένα δυνατό άλμπουμ στο άμεσο μέλλον.
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μουσικοί που συμμετέχουν στο "Immortal" αφενός αποτελούν μία μικρή σούπερ μπάντα ενώ αρκετοί από αυτούς είχαν συνεργαστεί και σε παλαιότερες δουλειές των MSG όπως ο μπασίστας Barry Sparks, ο ντράμερ Simon Phillips (Toto, J.Satriani) και ο Steve Mann που εδώ παίζει πλήκτρα.
Τέλος οι υπόλοιποι μουσικοί που συμμετέχουν είναι οι ντράμερ Bodo Schopf (Eloy, Fortune) και Brian Tichy (Foreigner, Billy Idol, Pride & Glory) και ο πληκτράς Derek Sherinian (Dream Theater, Sons Of Apollo).
 
Φώτης Μελέτης