Michael Fury: "Affairs In Babylon"

17/04/2021

Κατηγορία: Old Time Rock

2676

Το 1914 σε μια μικρή ιστορία του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα James Joyce με τον τίτλο "The Dead’’, o Michael Furey ήταν ένας νεαρός 17 ετών που πεθαίνει χωρίς να προλάβει να ζήσει τον έρωτα του για τη Gretta, την συμπρωταγωνίστρια του έργου, το οποίο δημοσιεύθηκε στη συλλογή με τίτλο, "Οι Δουβλινέζοι’’.

 

Με αφορμή αυτή την σύντομη ιστορία φτάνουμε στο 1984, όπου ο Καναδός τραγουδιστής Myles Hunter, υιοθέτησε αυτό το όνομα ως Michael Fury για τη μπάντα που σχημάτισε μαζί με τους Rob Kennedy (κιθάρα), Martin Jones (μπάσο) και Dave Mihal (drums) και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Affairs In Babylon’’ μέσω μιας μικρής δισκογραφικής εταιρείας, της Passport.
Με τους δύο πρώτους ο Hunter ήδη συνεργαζόταν από το 1979 στο συγκρότημα Avalon. Mια πολύ αξιόλογη δουλειά ιδιαιτέρως μελωδικών τραγουδιών AOR, η οποία ηχογραφήθηκε στα στούντιο Phase One στο Toronto με τη συνδρομή των keyboard players, Howard Helms και Greg Bociek. Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός υπήρξε η σύγχυση σε πολλούς ότι το άλμπουμ ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς, ενός καλλιτέχνη με το όνομα Michael Fury, ακριβώς επειδή στο εξώφυλλο είχε φωτογραφηθεί ο ίδιος ο Myles Hunter. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι
 κυριότερος λόγος για τον οποίο άλλαξαν το όνομα της μπάντας σε Refugee το 1985, όταν ανοίχτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράφοντας στην αμερικανική δισκογραφική Chrysalis Records, με την οποία συμφώνησαν να επανεκδοθεί το "Αffairs In Babylon’’, ηχογραφώντας ξανά τα περισσότερα τραγούδια και μιξάροντας εκ νέου τον ήχο. Προσέθεσαν δε και πέντε καινούρια τραγούδια. Στην ομάδα εντάχθηκε και ο Brian Doerner, πρώην drummer των Helix.
Σύμφωνα με τον Howard Helm η συνεργασία τους με τη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική με μόνο disadvantage ότι δεν έκαναν περιοδείες, όσο συχνά θα ήθελαν. Ωστόσο διατηρούν για την ιστορία το προνόμιο, να αποτελούν την πρώτη ροκ μπάντα που έπαιξε live στη Ζιμπάμπουε.
Δυστυχώς ο Myles Hunter πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου του 2017.
Στις 28 Μαίου του 2021 το "Affairs In Babylon’’ τεχνικά και ψηφιακά επεξεργασμένο ως cd πλέον θα κυκλοφορήσει στον περιορισμένο αριθμό των 1000 αντιτύπων υπό την αιγίδα του ονόματος Michael Fury ως όνομα μπάντας και την όλη διαδικασία επιμελήθηκε ο Anthony Panacci.

Δέκα τραγούδια απαρτίζουν το άλμπουμ, συνθέτοντας ένα αξιoπρόσεκτο δείγμα μελωδικής ροκ.
Κάπως ασυνήθιστο είναι το ξεκίνημα το ομότιτλο τραγούδι ‘’Affairs In Babylon’’ αποτελεί μια σύντομη μελαγχολική μπαλάντα διάρκειας μόλις 1:48.
Στο πνεύμα του άλμπουμ μας βάζει ουσιαστικά το "Through The Thunder’’ με ένα από τα καλύτερα intro που έχουμε ακούσει ποτέ από keyboard, τα οποία δίνουν και το κύριο tempo στο τραγούδι και με ένα καθηλωτικό σόλο στην κιθάρα.
Ατμοσφαιρικό pop rock '80s αποτελεί το επόμενο με τίτλο "Pictures And Prints’’.
Yπέροχο δείγμα μελωδικού rock είναι το "There s Gonna Be A Fire Tonight’’ όπου το ρυθμικό  riff δίνει τον τόνο και είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ.
Πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στα πλήκτρα και στο riff στο πολύ ατμοσφαιρικό "These Are The Good Times’’, το οποίο ακούγεται πολύ ευχάριστα.
Koρυφαία AOR σύνθεση το "Here We Go Again’’ μια μελωδική hard rock σύνθεση, με εξαιρετική καθηλωτική εισαγωγή που σε κάνει να νομίζεις ότι θα ακούσεις μπαλάντα.
Σε διαφορετικό ύφος και πολύ ρυθμικό το "Hot Words’’. Ξεχωρίζω ιδιαίτερα το σολο, που αν και σύντομο, παρα ταύτα μένει στο μυαλό του ακροατή. Ωραίο το fade out, όπου κυριαρχούν τα φωνητικά.
Το "We All Go Down To The River’’, είναι ένα πάρα πολύ όμορφο τραγούδι με στοιχεία R&B, New Wave και Pop Rock και τα πλήκτρα δίνουν τον ρυθμό και τον τόνο της σύνθεσης. Πιο '80s δεν θα μπορούσε να είναι και μου θύμισε προσωπικά έντονα Huey Lewis & The News και Ray Parker Junior.
Τυπικό pop rock '80s αρκετά συμπαθητικό είναι το "White Wine and Roses’’.

H απαραίτητη power ballad κλείνει πολύ όμορφα το άλμπουμ. Ρομαντική ατμόσφαιρα, υπέροχο σόλο, κορυφαία τα φωνητικά σε ένα τραγούδι που άνετα θα χορεύαμε ως slow σε εφηβικό πάρτυ στης δεκαετίας του 80.
 
Επιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης