Iron Maiden: "Live at Donington"

15/01/2015

Κατηγορία: Live Favorites

4623

Θα κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στον χωροχρόνο, σε μια πολυαγαπημένη μπάντα του ελληνικού κοινού και γενικότερα. Ο λόγος για την Σιδηρά Παρθένα και η εποχή που ταξιδεύουμε είναι η δεκαετία του 1990 και συγκεκριμένα το 1992.

 

Οι Iron Maiden εκείνη την εποχή, είχαν μόλις τέσσερα χρόνια που είχαν κυκλοφορήσει το Seventh Son Of A Seventh Son άλμπουμ, ένα από τα πιο κορυφαία στην ιστορία τους. Στην πορεία, έσπασε η δύναμη του κιθαριστικού διδύμου και την θέση του Adrian Smith, κλήθηκε να καλύψει ο Janick Gers (White Spirit, Bruce Dickinson, Gogmagog, Ian Gillan) και δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το μέτριο “No Prayer For The Dying το οποίο με την σειρά του, έδωσε την σκυτάλη στο Fear Of The Dark του 1992 από το οποίο προέκυψε και το εν λόγω live album.
  Στον κόσμο είχαν περάσει την ιδέα πως όλα ήταν μέλι γάλα, όμως στο εσωτερικό του συγκροτήματος ο πυρήνας έβραζε με τον Bruce Dickinson να θέλει να αφήσει τους Maiden φιλοδοξώντας να κάνει μια solo καριέρα πιο δυνατή από το σχήμα του - βάσει δηλώσεων του - και να έρχεται σε ατέλειωτους διαξιφισμούς με τους υπολοίπους και κυρίως με τον αρχηγό Steve Harris. Παρ’ όλα αυτά, αποφασίζουν να βγουν σε περιοδεία όπου μετά το τέλος της, θα ανακοινώσει και επίσημα την αποχώρησή του αφήνοντάς τη θέση του τραγουδιστή κενή.
  Τελευταίο show που έδωσαν ήταν αυτό που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς βιντεοσκοπημένο στο φιλμ τουRaising Hell”  όπου με την συμμετοχή ενός ταχυδακτυλουργού, είχαν στήσει ένα φοβερό και θεαματικό σκηνικό. Η συναυλία ολοκληρώνεται με τον Eddie να ανεβαίνει κλασσικά στη σκηνή, τον Dickinson να έχει “αιχμαλωτιστεί” και να τον αποκεφαλίζει, ξεκαθαρίζοντας με χιουμοριστικό τρόπο από την μία το τέλος της εποχής του.
  Συνεχίζουμε λοιπόν με την περιοδεία για την προώθηση του Fear Of The Dark  και στο ζωντανό ντοκουμέντο Live At Donington”. Όπως προλογίζει και ο τίτλος του, πρόκειται για μαγνητοσκόπηση τόσο σε ήχο όσο και σε βίντεο της συναυλίας τους στο Donington της Αγγλίας στις 22 Αυγούστου 1992. Το φεστιβάλ λεγόταν Monsters Of Rock και οι Iron Maiden θα εμφανίζονταν headliners ενώ τα συγκροτήματα που έπαιξαν σαν support ήταν οι The Almighty, W.A.S.P.,Thunder, Slayer και οι Skid Row που έκαναν co-headlining.  
  Το κάστρο συγκέντρωσε 80.000 οπαδούς και η συναυλία διήρκησε 112 λεπτά και τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν ήταν συνολικά 20. Η ηχογράφηση ήταν σχετικά ωμή με τα μουσικά όργανα να ακούγονται όπως στην σκηνή, το μπάσο του Steve Harris να πρωταγωνιστεί (για άλλη μια φορά εννοείται!) ενώ η κιθάρα του Janick Gers να ακούγεται πιο χαμηλά και όχι τόσο “γλυκιά” σε σχέση με αυτήν του Adrian Smith. Ακούγεται λίγο σαν bootleg  προσπαθώντας να πιάσουν το real feeling και σαν “πειραματικό”. Ίσως αυτός να ήταν και λόγος που κυκλοφόρησε σε λίγα αντίτυπα κάνοντας τους οπαδούς να το αναζητούν μανιωδώς.
  Στη σκηνή τα πράγματα ήταν λίγο πολύ ξεκάθαρα, ο Βρασίδα (Bruce), απομακρυσμένος από τους υπόλοιπους καθ’ όλη την διάρκεια της συναυλίας, οι υπόλοιποι στις γνωστές τους θέσεις να μαζεύονται όμως κατά διαστήματα κάνοντας τα συνηθισμένα παιχνίδια που κάνουν πάνω στην σκηνή, με τον Eddie φυσικά να μην λείπει από το όλο θέμα.
  Η βιντεοκασέτα είναι γυρισμένη με έγχρωμα και ασπρόμαυρα πλάνα σε όλη της την διάρκεια ενώ στην αρχή μας δείχνει πλάνα από τον κόσμο που σταδιακά γέμιζε το κάστρο του Donington. Στο Running Free που ολοκληρώνει το set, θα είναι η πρώτη φορά που η σημερινή σύνθεση έπαιξε και ηχογράφησε κάτι με τρείς κιθαρίστες μιας και ο Adrian Smith έπαιξε μαζί τους κάνοντας την κιθαριστική του ερμηνεία κάτι παραπάνω από αισθητή.
  Επίσημα, βγήκε σε ένα πλέον παν σπάνιο βινύλιο και σε διπλό cd (επίσης σπάνιο) με τα κομμάτια του να μοιράζονται ισάριθμα και στα δύο δισκάκια, στις 8 Νοεμβρίου 1993 από την EMI. Η συνεχόμενη ζήτηση από τους οπαδούς, οδήγησε στην επανακυκλοφορία του το 1998 μαζί με όλους τους ως τότε δίσκους τους, με τα κομμάτια να μοιράζονται σε 14 στο πρώτο και 6 στο δεύτερο cd το οποίο ήταν multimedia enchanted με βίντεο κλιπ από το συγκεκριμένο live. 
  Το αρχικό εξώφυλλο, περιοριζόταν σε ένα απλό άσπρο φόντο με το λογότυπο του συγκροτήματος και τον τίτλο να είναι με μαύρα ξεθωριασμένα γράμματα στο κέντρο. Στην επανακυκλοφορία του άλλαξε αυτό και την θέση του ασπρόμαυρου φόντου, παίρνει το πλάνο του Eddie που εμφανίζεται σαν νυχτερίδα να βγαίνει από ηφαίστειο (;) με το λογότυπο εδώ να βρίσκεται πάνω αριστερά και τον τίτλο κάτω δεξιά με άσπρα γράμματα αυτή την φορά.
  Τα τραγούδια του, όπως θα δείτε και παρακάτω είναι μια συλλογή από όλα τους τα άλμπουμ για την εποχή που μιλάμε, με τις συνθέσεις να προέρχονται 5 από το Fear Of The Dark, 3 από τα Iron Maiden, Seventh Son Of A Seventh Son, The Number Of The Beast, 1 από τα Killers, Piece Of Mind”. “Powerslave” και “Somewhere In Time”, και 2 από το “No Prayer For The Dying”.
 
Αρχική Κυκλοφορία


Disc One
01 Be Quick Or Be Dead
02 The Number Of The Beast
03 Wrathchild
04 From Here To Eternity
05 Can I Play With Madness
06 Wasting Love
07 Tailgunner
08 The Evil That Men Do
09 Afraid To Shoot Strangers
10 Fear Of The Dark
 
Disc Two
01 Bring Your Daughter… …To The Slaughter
02 The Clairvoyant
03 Heaven Can Wait
04 Run To The Hills
05 2 Minutes To Midnight
06 Iron Maiden
07 Hallowed Be Thy Name
08 The Trooper
09 Sanctuary
10 Running Free

Γιώργος Βαλιμίτης


// Old Time Rock

// Live Favorites