Van Halen: "Live: Right Here, Right Now"

17/10/2020

Κατηγορία: Live Favorites

1053

Το καλοκαίρι του ’93 έχει "σημαδέψει" τη μνήμη μου ως το "καλοκαίρι των Live Albums". Ήταν τόσα πολλά που σε "τραβούσαν από το μανίκι" για να τα αγοράσεις μια και όλα σχεδόν αφορούσαν μπάντες που γούσταρα!

 

Πιο να πρωτοθυμηθώ; Το "Live & Loud" τoυ Ozzy που ξεσήκωσε τη γειτονιά όταν το έβαλα στο καινούργιο ηχοσύστημα που μόλις είχα  αγόρασει εκείνη η την περίοδο ή το "A Real Live One" των Iron Maiden, το πρώτο από το διπλό  live set.  
Αλλά εκείνο που "σημάδεψε" κυριολεκτικά την εφηβεία μου ήταν των λατρεμένων μου  Van Halen, το πρώτο τους  live album και μάλιστα διπλό, το "Right here, right Νow".
Ο δίσκος ηχογραφήθηκε δύο βραδιές του  1992 στην Selland Arena του Fresno της Καλιφόρνιας. Οι περισσότερες συνθέσεις προήλθαν από το πρώτο βράδυ και δυστυχώς για τους φίλους της μπάντας περιέχουν μόνο 4 τραγούδια από την εποχή με τον "ζαχαρένιο" David Lee Roth συμπεριλαμβάνοντας τη διασκευή των Van Halen στο "You Really Got Me" των The Kinks), καθώς και δύο συνθέσεις από την προσωπική καριέρα του Sammy Hagar.
Περιλαμβάνει δύο θαυμάσια σολαρίσματα σε μπάσο και τύμπανα καθώς και μία απίστευτη διασκευή σε τραγούδι των The Who.
Βέβαια όπως συνέβαινε σε όλες στις περιοδείες με τραγουδιστή τον Hagar, η μπάντα επικεντρώνονταν στα τραγούδια των τελευταίων  κυκλοφοριών, μερικά από την προσωπική δισκογραφία του Hagar καθώς και διασκευές που προέκυπταν κατά τη διάρκεια των περιοδειών.Την περίοδο λοιπόν εκείνη τη μερίδα του λέοντος στις συναυλίες καταλάμβαναν τα τραγούδια από το "For Unlawful Carnal Knowledge" που μόλις είχε κυκλοφορήσει με 10 από τις 11 συνθέσεις του δίσκου να ακούγονται κάθε βράδυ εκτός από το "The Dream Is Over" που όμως περιλήφθηκε στην κυκλοφορία του DVD!
Η εντυπωσιακή φωτογραφία του εξώφυλλου αποτυπώθηκε τον Ιούνιο του 1988 όταν ο τυφώνας πέρασε από την Σμύρνα του Ντέλαγουερ.
Ο δίσκος ανοίγει με τα εκρηκτικά, "Poundcake" και "Judgement Day".  Ακολουθεί η εκπληκτική μπαλάντα "When It’s Love" και το μάλλον αδιάφορο "Spanked".  Οι δυάδα των "You Really Got Me" και "Cabo Wabo" ξεσηκώνει το πλήθος Οι δύο συνθέσεις από την προσωπική καριέρα του Hagar, αρχικά η ακουστική μπαλάντα "Give to Lve" που ο τραγουδιστής παρουσιάζει μόνος του και το εκρηκτικό  "One Way to Rock".  
Η πραγματική έκπληξη έρχεται από το "Won’t Get Fooled Again", στο οποίο ο αείμνηστος θρυλικός Eddie δίνει ρέστα μη παίζοντας πλήκτρα αλλά μιμούμενος του μέγιστου Pete Townsend το synthesizer με την κιθάρα του να "κελαηδά". Εξαιρετική διασκευή!
Οι δύο εκδόσεις, η γερμανική και η γιαπωνέζικη, που  έχω στην κατοχή μου περιέχουν επιπλέον τραγούδια: το "Mine All Mine" (από την  OU812 περιοδεία) και ακόμη μία προσωπική κυκλοφορία του Hagar, το "Eagles Fly".
Υπάρχει βέβαια και στο "Jump" στο single της live  εκτέλεσης. Το μεν  "Mine All Mine" αποτελεί εξαιρετικό δείγμα πως το synthesizer μπορεί να απογειώσει μία  hard rock σύνθεση ενώ το "Eagles Fly", είναι ένα τραγούδι που έπαιζε ο Sammy στην ακουστική εκδοχή του όταν δεν έπαιζε το "Give to Live".  
Τα παλαιότερα κλασικά τραγούδια αντιπροσωπεύονται από τις κομματάρες  "Aint Talkin’ ‘Bout Love", "Panama", τη διασκευή της μπάντας στην σύνθεση των The Kinks' "You Really Got Me", όπως και ο ύμνος της μπάντας, το "Jump".
Εξαιρετικές επιλογές από τους δίσκους "5150" και "OU812" τα μεγαλειώδη "Dreams" και "Finish What Ya Started" που ροκάρουν ασύστολα όπως και το πολιτικοποιημένο αριστούργημα των The Who "Wont Get Fooled Again".
Μας αποτελειώνει ακόμη ένα τραγούδι της προσωπικής καριέρας του Sammy το "Theres Only One Way To Rock".
Στην ηχογράφηση απολαμβάνουμε τα μεγαλείωδη σολαρίσματα του Edward, "316", "Eruption" "Cathedral" (από το  "Diver Down") και τη τρομερή  tapping εισαγωγή του "Mean Street" από το album, "Fair Warning".
Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τούτο το άλμπουμ των Van Halen είναι μνημειώδες διότι με τον αδόκητο χαμό του Eddie Van Halen ένα μεγάλο κομμάτι της εφηβείας μας ενταφιάστηκε κατά εμέ μαζί του, οριστικά και αμετάκλητα.

Νότης "Man On A Mission" Γκιλλανίδης


Οι Van Halen:
 • Eddie Van Halen – κιθάρα, πλήκτρα, φωνητικά
 • Alex Van Halen – τύμπανα, κρουστά
 • Sammy Hagar – φωνή, ρυθμική κιθάρα
 • Michael Anthony – μπάσο, φωνητικά
 • Alan Fitzgerald – πλήκτρα, φωνητικά (στα credits αναφέρεται ως  "Eddie's keyboard tech")
 • Οι συνθέσεις:
 • CD 1:
 • 1. Poundcake
  2. Judgement Day
  3. When It’s Love
  4. Spanked
  5. Ain’t Talkin’ ‘Bout Love
  6. In ‘N’ Out
  7. Dreams
  8. Man On A Mission
  9. Ultra Bass
  10. Pleasure Dome / Drum Solo
  11. Panama
  12. Love Walks In
  13. Runaround
 • CD 2:
 • 1. Right Now
  2. One Way To Rock
  3. Why Can’t This Be Love
  4. Give To Live
  5. Finish What Ya Started
  6. Best Of Both Worlds
  7. 316
  8. You Really Got Me / Cabo Wabo
  9. Won’t Get Fooled Again
  10. Jump
  11. Top Of The World