People Are People: Ο αντιρατσιστικός ύμνος των Depeche Mode

16/05/2017

Κατηγορία: Rocktime Songs

2637

Κι ενώ η αντίστροφή μέτρηση για την έλευση των Depeche Mode στη χώρα μας έχει αρχίσει, σκεφτόμουν σε ποιο τραγούδι τους θα μπορούσα να δώσω μία κάποια, παραπάνω έμφαση.

 

Είναι αλήθεια ότι από τη μακρά πορεία τους και την πλούσια δισκογραφία τους πολλά είναι τα κομμάτια που αναδείχθηκαν, ξεπερνώντας (άλλοτε δίκαια και άλλες φορές όχι και τόσο) ανταγωνιστικά, ξεχώρισαν και κατάφεραν ενίοτε να αποκτήσουν και χαρακτήρα, αυτού που ονομάζουμε κλασικού χιτ. Αποφάσισα όμως να αφήσω κατά μέρος εμπορικές μετρήσεις και κριτικές και να κοιτάξω στο δικό μου παρελθόν για να εντοπίσω πώς οι Depeche Mode χαράχτηκαν στη συνείδησή μου ως η πλέον αγαπημένη μπάντα μέσα από εκείνα τα πρώτα, προσωπικά «μουσικά» βιώματα και ακούσματα.

Βάσει της ψυχολογικής μεθόδου, «ποιο είναι το πρώτο πράμα που έρχεται στο μυαλό σου», έτσι απλά ανακάλεσα στη μνήμη μου το People Are People”, το σίνγκλ που ηχογραφήθηκε τον Ιανουάριο του 1984, κυκλοφόρησε στις 12 Μαρτίου του ίδιου έτους και συμπεριλήφθηκε εν συνεχεία στο άλμπουμ Some Great Reward. Αυτό που με είχε κερδίσει εξαρχής ήταν ο πιασάρικος, electro pop ρυθμός που μεταδίδεται μέσα από έναν φιλικό στα αυτιά «βιομηχανικό» ήχο. Η συνταγή προφανώς και πέτυχε καταλήγοντας σε ένα μεστό ποπ χιτ για τις μάζες που έμοιαζαν έτοιμες να δεχθούν την πρόκληση.
Το χαρούμενο, ανάλαφρο περιτύλιγμα στην πραγματικότητα ντύνει ένα πολιτικό μανιφέστο που μέσα από τους απλούς, κατανοητούς στίχους του (βασικού συνθέτη του συγκροτήματος) Martin Gore στηλιτεύει τις κοινωνικές ανισότητες, την αδικαιολόγητη βία, τον ρατσισμό, τις θρησκευτικές προκαταλήψεις και την ομοφοβία. Και τελικά ο Gore διερωτάται προς τι το μίσος και οι αλληλοσπαραγμοί λαών, φυλών και ανθρώπων. Οι πολυποίκιλες πολιτικές του διαστάσεις καταδείχθηκαν στο ντοκυμαντέρ των Jeremy Deller και Nick Abraham “Our Hobby Is Depeche Mode” (2007), που προβάλλονταν περιστασιακά κυρίως στα πλαίσια φεστιβάλ και για το οποίο δεν ακούστηκαν και τα καλύτερα λόγια από τους φαν των Depeche Mode.
 

Αν και το μήνυμα που μεταφέρει είναι ξεκάθαρο, διαχρονικό και σημαντικό ο Gore στην κυριολεξία απεχθάνεται αυτό το τραγούδι. Σπεσιαλιτέ του ήταν (και είναι) εξάλλου πάντα οι στίχοι που φτάνουν στο μυαλό του ακροατή κάπως συγκεχυμένα και ακατάληπτα και απαιτούν μια κάποια διεργασία ή τουλάχιστον αφήνουν τη φαντασία να καλπάσει. Στο People Are People οι προθέσεις είναι λίγο πολύ γνωστές και ξεκάθαρες, αποκλείοντας το όποιο μυστήριο, το οποίο πάντα ενδιέφερε να δίνουν οι Depeche Mode με τις συνθέσεις τους. Ωστόσο, εδώ έχουμε έναν David Gahan που με δυνατά φωνητικά απίστευτης φρεσκάδας αντισταθμίζει τις όποιες απλοϊκές προσεγγίσεις και μας γοητεύει.
 
Η επιτυχία που σημείωσε στην Ευρώπη ήταν μεγάλη (και αναμενόμενη). Στην πατρίδα των Depeche Mode, στη Μ. Βρετανία, έφτασε μέχρι τη θέση Νο 4. Και όχι μόνο. Κατάφερε να μπει και στο Top 10 πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Ελβετίας, ενώ παρέμεινε στο No 1 του chart της Γερμανίας για τρεις ολόκληρες εβδομάδες. Αποτέλεσε μάλιστα το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984 από τα γερμανικά μίντια. Η συνεχής μετάδοσή του από τους ροκ και κολλεγιακούς αμερικανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς προώθησε το κομμάτι οδηγώντας το στο Billboard HOT 100 μέσα στον Μάιο του 1985 και στο Top 40 των ΗΠΑ ένα μήνα αργότερα, φτάνοντας έως τη θέση Νο 13 τον Αύγουστο του 1985. Εκεί παρέμεινε για δύο ολόκληρες εβδομάδες και αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως τις αρχές των ΄90’s.
Και παρόλη την τεράστια επιτυχία του, οι ενδοιασμοί του Gore φαίνεται ότι επηρέασαν ώστε να μη συμπεριληφθεί σε καμία set list live περιοδείας τους από το 1988 και έπειτα.
Αν και δεν αναμένεται λοιπόν οι φίλοι των Depeche Mode να το απολαύσουν στην επικείμενη συναυλία τους, ευκαιρία είναι να θυμηθούμε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους που συνεπήραν κάπου, κάποτε κάποια παιδικά και εφηβικά μυαλά και από τότε τα αντίστοιχα σκιρτήματα που προκάλεσαν ακούγοντάς το δεν σταμάτησαν ποτέ.
 

Depeche Mode – People Are People Lyrics:

People are people
So why should it be
You and I should get along so awfully
So we’re different colours
And we’re different creeds
And different people have different needs
It’s obvious you hate me
Though I’ve done nothing wrong
I’ve never even met you so what could I have done
I can’t understand
What makes a man
Hate another man
Help me understand
Help me understand
Now you’re punching
And you’re kicking
And you’re shouting at me
I’m relying on your common decency
So far it hasn’t surfaced
But I’m sure it exists
It just takes a while to travel
From your head to your fists
Words by Martin Gore (c) 1984 Sonet Publishing

 
Μαρία Γεωργιάδου

// Old Time Rock

// Rocktime Songs