Styx: "Επιστροφή στον ροκ παράδεισο"
Monday

17Jul

Styx: "Επιστροφή στον ροκ παράδεισο"

Δημοσιεύθηκε από:

17/07/2023

Κατηγορία: Rock this Time

13533
Οι υπέροχοι STYX δημιουργήθηκαν από τις στάχτες των The Tradewinds και κυρίως των T.W.4 ενός τετραμελούς σχήματος από το Σικάγο και πρωταγωνίστησαν σε ένα μουσικό κίνημα που εξελισσόταν εκείνη την περίοδο στην Αμερική και ονομάστηκε pomp rock. Το όνομά τους το παίρνουν από την ελληνική μυθολογία αφού Στυξ ονομαζόταν η λίμνη που το νερό της πήγαζε από τον Άδη.
Τα αδέλφια Chuck και John Panozzo (μπάσο και ντραμς αντίστοιχα) μαζί με τον καταπληκτικό τραγουδιστή Dennis De Young (πλήκτρα) και τους κιθαρίστες James Young και John Curulewski (Tradewinds) κυκλοφορούν το παρθενικό τους άλμπουμ  τον Μάρτιο του 1972, με τίτλο το όνομά τους σε παραγωγή των John Ryan, Bill Traut και το ύφος τους συνδυάζει το κλασσικό hard rock με μπόλικα prog στοιχεία και φοβερά χορωδιακά φωνητικά.
Από το παρθενικό δίσκο των Styx ξεχωρίζουν τα "Best Thing" και “What Has Come Between Us” αλλά η έκπληξη στο άλμπουμ ακούει στο όνομα, George Clinton που υπογράφει το κομμάτι "After You Leave me"  ενώ στο δίσκο υπάρχει και ένα απόσπασμα από το "Fanfare for the Common Man" των Emerson Lake and Palmer.

Toν Ιούλιο του 1973 κυκλοφορούν το "STYX 2" στο ίδιο μουσικό μοτίβο και η μπαλάντα "Lady" γνωρίζει εμπορική επιτυχία αλλά σχεδόν δύο χρόνια μετά.
Στο δίσκο υπάρχουν εξαιρετικά κομμάτια όπου ξεχωρίζουν τα "You Need Love",  “A Day” και το θαυμάσιο “Little Fugue In 'G'/Father O.S.A.” με την εισαγωγή να ανήκει στον μεγάλο κλασσικό συνθέτη Johann Sebastian Bach.
Στη συνέχεια το γκρουπ κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 1973 το, "Τhe Serpent is Rising"  με τον Dennis DeYoung να σχολιάζει με πολύ άσχημα λόγια το συγκεκριμένο άλμπουμ και ιδιαίτερα στο θέμα  των ηχογραφήσεων και της παραγωγής. Όντως ο δίσκος ακούγεται πιο μέτριος από τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες της μπάντας ενώ και εδώ υπάρχουν οι κλασσικές αναφορές στους μεγάλους μουσουργούς του μεσαίωνα και αυτή την φορά την τιμητική του έχει ο Hendel, με το "Hallelujah Chorus".
Το "Man Of Miracles" κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 1974  όπου αναδεικνύονται ξανά τα επικά φωνητικά,  οι progressive επιρροές και ο μελωδικός λυρισμός ενώ ξανασυναντάμε το κομμάτι "Best Thing”.
Όμως η εταιρία τους δεν ήταν ικανοποιημένη από τις πωλήσεις με συνέπεια το επόμενο άλμπουμ τους, το Δεκέμβριο του 1975, με τίτλο  "Equinox" να κυκλοφορήσει σε καινούργια δισκογραφική εταιρία και ευτυχώς καταφέρνει να γίνει πλατινένιο. Ξεχωρίζουν τα "Lorelei", τα «πολύ σκληρά» “Midnight Ride”  και “Born For Adventure” και το εκπληκτικό ερμηνευτικά "Suite Madame Blue".
Το 1976 έρχεται μια σημαντική αλλαγή στο συγκρότημα αφού ο Tommy Shaw (φωνή, κιθάρα) αντικαθιστά τον John Curulewski (πέθανε δυστυχώς το 1988) και κυκλοφορούν το έξοχο "Crystall Ball".
Το ομότιλο τραγούδι μαζί με τα πολύ καλά "Mademoiselle",  "Jennifer" και το εκπληκτικό  "This Old Man" δίνουν το συνθετικό στίγμα του Tommy Shaw ενώ από εναρκτήριο “Put Me On”, η ενορχηστρωτική καταιγίδα της μπάντας έχει δώσει άλλον αέρα στο γκρουπ , το οποίο έχει μεταμορφωθεί και στο εκτελεστικό επίπεδο
Οι STYX πλέον καθιερώνονται για τα καλά στο ροκ χάρτη και η περιοδεία που ακολουθεί γνωρίζει μεγάλη απήχηση στο κοινό.
Τον Ιούλιο του 1977 ακολουθεί άλλη μια σπουδαία κυκλοφορία με το φοβερό ομότιτλο τραγούδι του άλμπουμ "Grand Illusion" και γνωρίζουν μεγάλη εμπορική επιτυχία (πούλησαν πάνω από 3 εκατομμύρια άλμπουμ και νο 6 στα αμερικάνικα τσαρτ) με τα "Come Sail Away", "Fooling Yourself" , "Castle Walls" να σημαδεύουν την εξέλιξη του συγκροτήματος.


To 1978 το συγκρότημα απογειώνεται με την κυκλοφορία του "Pieces Of Eight", ο ήχος γίνεται πιο μελωδικός ή πιο AOR, τα prog  στοιχεία έχουν περιοριστεί ενώ το ανεπανάληπτο τραγούδι "Blue Collar Man" αποτελεί ένα κόσμημα για την ιστορία τους. Όμως το τραγούδι που αγαπήθηκε από τους πιο φανατικούς οπαδούς του συγκροτήματος ήταν το δυναμικό “Renegade”.
Επίσης η σχεδίαση του εξωφύλλου ανήκει στην θρυλική Hipgnosis.
Ακολουθεί την επόμενη χρονιά άλλο ένα αξιοπρεπές άλμπουμ το "Cornerstone", το ένατο στην καριέρα των STYX και κατορθώνουν να ανέβουν για δύο εβδομάδες στο Νο1 του καταλόγου επιτυχιών της Αμερικής με την μπαλάντα "Babe" αλλά το τραγούδι που λατρεύτηκε σε όλη την υφήλιο είναι το θεοκλασικό "Boat on the River".
Το 1981 κυκλοφορούν το concept δίσκο "Paradise Theater" όπου η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από το θρυλικό Paradise Theater της πόλης του Σικάγου και δείχνει την μετάβαση και αλλαγή της αμερικάνικης κοινωνίας ανάμεσα στις δύο δεκαετίες. Σε αυτό το άλμπουμ το γκρουπ συνδυάζει έξυπνα τον rock, τον progressive και pop ήχο και κατορθώνει να ανέβει στην κορυφή των τσαρτ και οι πωλήσεις να εκτοξευθούν ξανά.
Το κομμάτι "Snowblind" αναφέρεται στον εθισμό της κοκαίνης και αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες ότι προβάλλει σατανιστικά μηνύματα κάτι που η μπάντα το αντέκρουσε αποτελεσματικά.


Κάπου εδώ το συγκρότημα ανοίγεται και πειραματίζεται και με τους ηλεκτρονικούς ήχους κάτι που φαίνεται στο επόμενο άλμπουμ τους "Kilroy Was Here" (1983) το οποίο εμπορικά πήγε καλά αλλά συνθετικά άρχιζε να μην θυμίζει τις καλές στιγμές του γκρουπ.
Μπορεί το κομμάτι  "Mr Roboto" και το θαυμάσιο βίντεο κλιπ για την εποχή του να αγαπήθηκε από πολύ κόσμο, ο δίσκος να έγινε πλατινένιος όμως δεν είχε καμία σχέση με τον ήχο της μπάντας της δεκαετίας του ’70. Το "Kilroy Was Here" περιλαμβάνει μία έξυπνη αντιφασιστική μουσική ιστορία που λειτουργεί ως concept με το τραγούδι "Heavy Metal Poisoning"  να στέλνει πολλά μηνύματα ενώ  ήταν και το τελευταίο άλμπουμ του γκρουπ με τα αυθεντικά μέλη των Styx.
Το 1984 κυκλοφορούν το live δίσκο "Caught in the Act" που βγήκε και σε video και απεικονίζει την καλλιτεχνική μαγεία των STYX ενώ περιλαμβάνει και ένα νέο τραγούδι, το "Music Time".
To συγκρότημα όμως έχει φτάσει σε σημεία κορεσμού και αποφασίζουν τα μέλη του να ξεκουραστούν και παράλληλα κάποιοι από αυτούς να κυκλοφορήσουν προσωπικούς δίσκους.
O T. Shaw κυκλοφορεί αξιόλογους σόλο δίσκους με το άλμπουμ “Ambition” να ξεχωρίζει ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έπαιξε με το σούπερ γκρουπ των Damn Yankees (Ted Nugent, Jack Blades).
O Dennis DeYoung εκτός από τα μέτρια σόλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε είχε αξιόλογες συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις του Broadway όπου αναδείκνυε το ερμηνευτικό του ταλέντο.
Επίσης και ο κιθαρίστας J. Young ηχογράφησε προσωπικούς δίσκους χωρίς καμία εμπορική επιτυχία, ώσπου το 1990 αποφασίζουν να ξαναενεργοποιηθούν και κυκλοφορούν το συμπαθητικό "Edge of the Century" με νέο μέλος τον Glen Burtnick (Randy Travis, Patty Smyth, Don Henley) στη φωνή και στη κιθάρα  στη θέση του T. Shaw.
Aπό αυτό το άλμπουμ ξεχωρίζουν τα “Love Is the Ritual" και η μπαλάντα "Show Me The Way" ενώ ο ήχος κινείται σε aor ύφος.
Το 1996, πεθαίνει από εγκεφαλική αιμορραγία ο ντράμερ John Panozzo και αντικαθίσταται από τον Todd Suckermann ενώ επιστρέφει ο Tommy Shaw.


To 1997 κυκλοφορούν τον live δίσκο "Return to Paradise" σε μία reunion έκδοση της μπάντας αφού έχει επιστρέψει ο Tommy Shaw, και όσοι  δείτε το ανάλογο dvd  θα καταλάβετε για το μεγαλείο των STYX.
To καλοκαίρι του 1999 κυκλοφορούν το αδικημένο "Brave New World" που είναι και το τελευταίο με τον Dennis DeΥoung στα φωνητικά (ο Glen Burtnik έχει περιοριστεί σε δεύτερο ρόλο και μπασίστα) ενώ στην συγγραφή των κομματιών συναντάμε και τον περίφημο Jack Blades (Night Ranger, Damn Yankees).
Ξεχωρίζουν το εξαιρετικό ομότιτλο τραγούδι, το υπέροχο “Everything Is Cool” που η εισαγωγή του θυμίζει το “Locomotive Breath” των Jethro Tull και η πανέμορφη μπαλάντα “Νumber Οne”.
Ύστερα από μια σειρά με live κυκλοφορίες με κορυφαία το “Arch Allies: Live at Riverport” παρέα με τους Reo Speedwagon, ηχογραφούν το 2003 το "Cyclorama" και στην θέση του τρομερού Dennis De Young έρχεται ο Σκωτσέζος (με σπουδαία καριέρα στο Καναδά) LAWRENCE GOWAN.
Το άλμπουμ δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και απλά κρατά σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο την ποιότητα των συνθέσεων των Styx επαναλαμβάνοντας μελωδίες του παρελθόντος σε πιο καλογυαλισμένο ύφος με το “These Are The Times” να σε κερδίζει ενώ η σχεδίαση του εξωφύλλου θυμίζει Pink Floyd.
Το 2005 ηχογραφούν το "Bing Bang Theory" όπου το συγκρότημα διασκευάζει με επιτυχία τραγούδια των The Jimi Hendrix Experience, The Allman Brothers Band, Beatles, Who, Jethro Tull, Free κ.α. ενώ ο Ricky Phillips (μπάσο) παίρνει τη θέση του G. Burtnick.
Το 2006 πραγματοποιούν μια εξαιρετική εμφάνιση μαζί με την Contemporary Youth Orchestra of Cleveland που αποτελείται από παιδιά(!!!) σε ένα πράγματι καταπληκτικό σόου που ευτυχώς κυκλοφορεί και αυτό σε dvd και τιτλοφορείται “One with Everything: Styx and the Contemporary Youth Orchestra”.
To 2012 πραγματοποίησαν την περιοδεία “The Grand Illusion, Pieces of Eight Live παίζοντας κομμάτια από αυτά τα δύο ιστορικά άλμπουμ και τα κυκλοφορήσαν σε ανάλογο cd/dvd.
Το καλοκαίρι του 2017 κυκλοφορούν έναν εξαιρετικό δίσκο που τιτλοφορείται The Mission”,
στο οποίο καταθέτουν ψυχή και έμπνευση χωρίς εκπτώσεις στις συνθέσεις τους και κυρίως το οφείλουν στον παραγωγό τους Will Evankovich (βοήθησε και στα Synthesizers, και στις κιθάρες) που κατόρθωσε να ανανεώσει τον ήχο της μπάντας και να μας μεταδώσει μια ροκ γαλήνη που την έχουμε τόσο ανάγκη μπροστά στην ακατάσχετη ηχορύπανση που δέχονται τα αυτιά μας εδώ και δύο δεκαετίες από τους κήρυκες του μίσους
To καλοκαίρι του 2021 κυκλοφόρησαν το 17ο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο
"Crash of the Crown" με την θρυλική μπάντα να επιβεβαιώνει το πολύπλευρο ταλέντο της σε μία ακόμη θαυμάσια κυκλοφορία.
STYX όλο αυτό το διάστημα περιοδεύουν σε πολιτείες της Αμερικής με σημαντικά σχήματα (Kansas, Yes, Tesla) και πιθανόν να κυκλοφορήσουν ακόμη ένα  νέο στούντιο άλμπουμ ενώ πάντοτε κυκλοφορεί και η φήμη της επιστροφής του Dennis DeYoung.
Οι STYX είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του πλανήτη, είναι μία κορυφαία μπάντα  και πέτυχε από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τις μέρες μας να διδάσκει τι σημαίνει ROCK!!!
 
Φώτης Μελέτης