DARE, Noely Rayn (live report)
Τρίτη

14Φεβ

DARE, Noely Rayn (live report)

Δημοσιεύθηκε από:

14/02/2017

Κατηγορία: Συναυλίες

2007
Ακόμη αντηχούν στα αυτιά μου οι αποθεωτικές ιαχές, όσων βρεθήκαμε σε μία ξεχωριστή συναυλία στον φιλόξενο χώρο του Crow Club της Αθήνας. Ήταν η πρώτη συναυλία των θρυλικών (για πολλούς λόγους) Dare στην Ελλάδα με την συνοδεία των Noelyn Rayn.
Με εξαιρετικούς μουσικούς η ελληνική  μπάντα, από παλιά στο σανίδι ως Remember Lizzy (μπάντα διασκευών στους χιλιαγαπημένους Lizzy). Στις 9.00 ακριβώς άρχισε η παράσταση με τους τίμιους μουσικούς  που με πάθος για τη μουσική και έντονη λατρεία αφοσίωσης για τα μουσικά ινδάλματα τους (μας)  έντεκα  περίπου χρόνια τώρα. Παρακολουθώντας τους αγαπημένους  REMEMBER LIZZY  επί σκηνής, σε διασκευές των υπεραγαπημένων hard rockers  από την Ιρλανδία Thin Lizzy και του παιδικού ινδάλματος -για τη μουσική και μόνο- του Phil Lynnot.
Η βραδιά άρχισε με αψεγάδιαστη η εμφάνιση όλων τους, πίσω από τα μικρόφωνα του τραγουδιστή Μιχάλη Δανδουλάκη (εκπληκτική φωνή σε χαμηλές και ψηλές νότες "καμπάνα", με όγκο, έκταση και ισχύ), που συνεπικουρούμενος από τους "διόσκουρους" Πάνο Παπαπέτρο και Γιάννη Σίννη   στις κιθάρες (τρελό κιθαριστικό δίδυμο σε παίξιμο και εμφάνιση), τους μετρονόμους στο μπάσο,  Νίκ Παπαδόπουλο, στα πλήκτρα τον βιρτουόζο  Μάνο Γαβαλά και στα "πετσιά" με τον "τυμπανοβασανιστή"  Άκη Γαβαλά, έδωσαν δείγματα του μουσικού ταλέντου τους και του πάθους τους για τη μουσική που υπηρετούν και γουστάρουν.
Παρουσίασαν για πρώτη φορά  ολόκληρο τον πρώτο (επιτέλους!!!) δίσκο τους "Escape from Yesterday" σχεδόν εξ ολοκλήρου και τρεις εξαιρετικές διασκευές. Δεν κρύβω ότι στο "Dazzling Eyes" με πήραν τα δάκρυα.
Και το μέλλον τους τοποθετεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, αρκεί να συνεχίσουν τη δουλειά με συνέπεια και προσγειωμένοι. Θα τολμούσα να πω πως ο ήχος πλησίαζε, εάν δεν ήταν ανώτερος, αυτόν του ψηφιακού δίσκου τους.
Και είχε φτάσει πλέον η στιγμή που οι περισσότεροι περιμέναμε –ανάλογα και την ηλικία μας- χρόνια: η εμφάνιση της καταξιωμένης πλην όμως αδικημένης μελωδικής μπάντας από την Αγγλια/Ιρλανδία/Ουαλία :των Dare!

Το προσωπικό όχημα του ακούραστου εξαιρετικού συνθέτη και μουσικού Darren Wharton, ο οποίος, πέρα από τις υποχρεώσεις του με το συγκρότημά του, τους "Dare", έχει συντροφέψει μεγαθήρια όπως ο αλησμόνητος  Phil Lynnot και ο παλιός συνεργάτης του στην μπάντα των Thin Lizzy, John Sykes.
Μετά από 9 στούντιο κυκλοφορίες και μια καριέρα (προσωπική και με διαλείμματα) 36 περίπου ετών, ήρθε η ώρα να επισκεφτούν για πρώτη φορά την Αθήνα και έτσι  μας παρουσίασαν συνθέσεις από την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά που ακούει στον τίτλο "Sacred Ground" (2016), αλλά κυρίως τραγούδια-επιτυχίες-ύμνους   από τις οποίες οι 5 από το πρώτο εκπληκτικό άλμπουμ τους παράλληλα εξομολογήθηκα  σε φίλους, ότι θα μου αρκούσαν οι τρεις πρώτες και πέντε τελευταίες συνθέσεις για να περάσω ονειρεμένα φεύγοντας από τον χώρο.
Η  μπάντα πραγματικά από όταν  εισέβαλε στην σκηνή με το "Sea of Roses" από το αριστούργημα "Beneath The Shining Water" (2004) και για τις επόμενες δύο ώρες συνεπήρε το κοινό που είχε κατακλύσει ασφυκτικά  το χώρο, με αυτό το ημιμπαλαντοειδές/μπαλαντοειδές/κέλτικο folk rock/ατμοσφαιρικό/μελωδικό/hard rock μουσικό μείγμα που παίζουν μας ταξίδεψαν με μαγικές εικόνες και ονειρικές μουσικές…
Πραγματικά, η παρουσία τους δικαίωσε κάθε μακροχρόνια αναμονή, με εμφάνιση που είχε όλα τα χαρακτηριστικά που αναμένει ο ρέκτης του μελωδικού χώρου: εκπληκτικά φωνητικά από τον ένα και μοναδικό Darren Wharton, που κι αν τα χρόνια πέρασαν παραμένει αναλλοίωτη η φωνή του(άλλωστε ο μέγας Gillan σε συνάντηση που είχαμε το 2011 μου είπε: οι μουσικοί ποτέ δε γερνούν, παραμένουν νέοι μέσα από τα τραγούδια τους), κιθάρες που δεν αρκούνταν σε δεξιοτεχνικά solos αλλά προσέθεταν μελωδικές γραμμές με τον ανυπέρβλητο και λατρεμένο Vinny Burns (TEN - FM - ASIA - ULTRAVOX - BOB CATLEY - HUGO), στακάτες μπασογραμμές από τον Nigel Clutterbuck, τύμπανα ευφάνταστα χωρίς να παρεκκλίνουν από το ρυθμό με τον "ογκόλιθο" Kevin Whitehead, με απαραίτητο συμπλήρωμα της μελωδίας τα πλήκτρα που "χάιδευε" ο Marc Roberts.
Στο δε τέλος της συναυλίας σχηματίστηκε μία ουρά από οπαδούς της μπάντας και οι φιλικότατοι μουσικοί, μας αποζημίωσαν με την απλότητα  και την ακούραστη διάθεση τους για φωτογραφίες, υπογραφές και αγκαλιές με όλους και σε όλα, αυτόγραφα, υπογραφές σε δίσκους/cd, αφίσες, μπλουζάκια και  όταν μετά από αρκετή ώρα  τελείωσε η  αλληλεπίδραση αυτή  η διασκέδαση συνεχίστηκε  στο φιλόξενο  club της πόλης!
Ιδιαίτερης μνείας η αγαπητική διάθεση των μελών από τις μπάντες, που έδειξαν τι σημαίνει συναδελφικός σεβασμός και παραδειγματίζουν τις δήθεν βεντετίστικες συμπεριφορές από άλλες μπάντες και άλλους μουσικούς του εγχώριου μουσικού κυκλώματος.
Εύσημα  σε όλους τους πιστούς αφοσιωμένους του μελωδικού χώρου που αψήφησαν το κρύο  της μέρας καθώς και στους διοργανωτές - ιδιόκτητη του χώρου Γιώργο Παπάζογλου και Άλεξ Πολίτη, που μας επιφυλάσσουν και άλλες δύο μοναδικές συναυλίες: αυτές του  Graham Bonnet και των FM UK!!!
Παράπονο ελάχιστο που εξαφανίστηκε καθώς επέστρεφα αργά στο σπίτι ενθουσιασμένος από ό,τι άκουσα, η παράλειψη του "ύμνου των απανταχού καψουρομελοδικωροκάδων": το "Heartbreaker" δεν ακούστηκε δυστυχώς από τους Dare. Στα αξιομνημόνευτα και η ακριβής εμφάνιση των συγκροτημάτων την ώρα που αναγράφονταν στο πρόγραμμα!
Έτσι το μόνιμο παράπονο μου για το προχωρημένο της ώρας (ρε μάγκες, δουλεύουμε την επόμενη και πηγαίνουμε ξάγρυπνοι στην "υπηρεσία") εξαλείφθηκε και με χαρά διαπίστωσα τη ''γροθιά'' από όλους μας  στην κρίση την οικονομική καθώς ο "μπυρίτης" και άλλα αλκοολούχα έρευσαν με  αφθονία. Μία εξαιρετική βραδιά με τις εμφανιζόμενες μπάντες να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και ικανοποιούν τους φίλους της μελωδικής  μουσικής!!!! Θα πρέπει να σημειωθεί και ο κρυστάλλινος ήχος του χώρου. Τέλος εάν αυτό όλο που ζήσαμε εκείνη τη βραδιά δεν είναι R’n’R , δε μπορώ να φανταστώ τι άλλο μπορεί να είναι…
 
 
Set lists:
Noelyn Rayn:
Walking On The Edge - Borders Of Love - Games People Play (AlanParson's) - Best Things - Remember Our Midnight - Painted Sky - Changes (Yes) - Dazzling Eyes - Holy War (Thin Lizzy) - Laochra
Dare:
1.       Sea of Roses
2.       Storm Wind
3.       Silent Thunder
4.       Home
5.       I'll Hear You Pray
6.       Every Time We Say Goodbye
7.       Days Of Summer
8.       On My Own
9.       Where Darkness Ends
10.     Beneath the Shining Water
11.     Emerald
12.     (Thin Lizzy cover)
13.     Wings of Fire
14.     We Don't Need a Reason
15.     Abandon
16.     Into the Fire
17.     Raindance
18.     King of Spades
19.     Return the Heart

Νότης  "King of Spades" Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites