Newman (UK), Jacks Full, HideAway & Design (live report, Modu Club)
Δευτέρα

16Οκτ

Newman (UK), Jacks Full, HideAway & Design (live report, Modu Club)

Δημοσιεύθηκε από:

16/10/2017

Κατηγορία: Συναυλίες

2070
"Ευχαριστούμε Νότη για τα πολύ πολύ πολύ καλά λόγια ούτε εγώ να το έγραφα!!!! "…"Να γράψεις ό,τι είδες και άκουσες…" μην εκθειάζεις τόσο πολύ τις ελληνικές μπάντες, θα νομίζουν οι αναγνώστες ότι τα παίρνεις…"
Μερικές από τις αντιδράσεις φίλων και αναγνωστών των ανασκοπήσεων για συναυλίες στην ιστοσελίδα μας rocktime.gr
Φυσικά και θα είμαι εγκωμιαστικός για τη μουσική και τους μουσικούς που αγαπάμε από το μελωδικό γένος την στιγμή που ζούμε σε μία χώρα με απίστευτη μουσική παράδοση σε πολλά μουσικά γένη αλλά αναλώνεται σε "τσιφτετελοπόπ" τραγούδια(;) και ευτελίζει μουσικούς και "φωνάρες" που τολμούν να εμφανιστούν σε τηλεοπτικά τάχα μου ευκαιρίες φωνητικών ταλέντων.
Την στιγμή που για πολλοστή φορά είδα-(με) και ακούσαμε εξαιρετικούς μουσικούς, καλοπροβαρισμένους και άριστους γνώστες της μουσικής αλλά που έχουν την ατυχία της δυσπραγίας και της δυσκοιλιότητας της χώρας μας να μην κυκλοφορεί και τη μουσική τους. Αρκετά όμως με την ελληνική μουσική "θολοκουλτούρα" και ας επικεντρωθούμε σε όσα ακούσαμε και είδαμε το Σάββατο στο Modu.
Ακριβώς στις 8.10 καταπώς ανήγγειλε το πρόγραμμα οι αγαπημένοι μου Design εμφανίστηκαν μπροστά σε λιγοστούς θεατές.
Ανάμεσα τους και μέλη από τις επόμενες μπάντες που είτε παρέμειναν μετά τον έλεγχο του ήχου που έκαναν είτε επέστρεψαν από ένα μικρό διάλειμμα.
Έχοντας λοιπόν το πρώτο  cd της μπάντας που συχνά-πυκνά παίζει στα cd players σπιτιού κι αυτοκινήτου και έχοντας προϊδεαστεί ότι συνεχίζουν δίχως πλήκτρα, όλα τα υπόλοιπα μουσικά κεντήματα ήταν παρόντα:
ευφάνταστες κιθαριστικές  διαδρομές και δυναμική rhythm section.
Ακριβώς αυτή είναι η εικόνα. Τα φωνητικά δε της Ili  Kar, που βελτιώνεται εξαιρετικά κάθε φορά που την ακούω/βλέπω σκηνικά και φωνητικά,  παρουσιάζουν ομοιότητα με τις καλύτερες παρόμοιου ύφους τραγουδίστριες και με ακόμη πιο μοντέρνα προσέγγιση, η ουσία είναι ότι πρόκειται για άνω του μέσου όρου AOR/μελωδικού hard rock  μπάντα. Η δε φωνή της καλλιτέχνιδας θυμίζει διασταύρωση Wilson(Heart),  Janet Gardner (Vixen), με αρκετή δόση από  Robin Beck.
Εάν συνυπολογίσουμε,  τις συνθέσεις, τους ικανότατους μουσικούς και την εξαιρετική τραγουδίστρια έχουμε την τέλεια συνταγή: AOR, μελωδικό  hard rock… η κλασική παραγγελία στα '80ς!
Οι εγχώριοι μουσικοί δημιουργούν εξαιρετικά ακούσματα μουσικότητας, καθώς οι "πλούσιες" συνθέσεις και η φωνή της πολυτάλαντης Ili καθηλώνουν τον ακροατή με ευκολομνημόνευτα χορωδιακά φωνητικά και πιασάρικες ενορχηστρώσεις που εντυπωσιάζουν.
Προσωπικά δε άκουσα σύνθεση filler  ενώ ήδη με το εναρκτήριο και η νέα σύνθεση "Nowhere to Run" απογειώνεσαι, ίσως και τα υψίσυχνα φωνητικά συμβάλλουν σε αυτήν την απογείωση με κιθαριστικό ριφ ευφάνταστο και προσωπικά αγαπημένο από την πρώτη ακρόαση.
Η διασκευή "Ride like the Wind" των  Saxon δυναμική ενώ ακολουθεί το Breakout με εξαίρετες κιθάρες ,το τέλειο  FM radio – πίσω στα  '80’ς που ο "πειρατικός σταθμός" στη γενέθλια  πόλη μου, έπαιζε μόνο τέτοια "άσματα".
Το "The Meaning of Love" με εισαγωγή ala  Satriani και jazzέ διάθεση, την κιθάρα να κελαηδάει μετά από εκπληκτικό σολάρισμα, εάν δε σας θυμίζει τη υπερμπάντα των Toto, προφανώς διαβάζετε λάθος ιστοσελίδα καθώς και το μεγαλόπρεπο στην εισαγωγή του Fire is in Your Heart ακόμη ένα ξεσηκωτικό ροκάδικο κομμάτι. Κλασικός  '80'ς ήχος!!!
Το "Dream" μου έφερε μουσικά στα αυτιά μου  μπάντα αγαπημένη όπως οι Rainbow και συγκεκριμένα το έπος του Stargazer και ναι  η μπάντα μου αρέσει και δίχως πλήκτρα!!  Άφησα για το τέλος τις διασκευές που παρεμβλήθηκαν όπως τα "Double Vision" των Foreigner, το "Youth Gone Wild" των Skid Row και το "Bad Boys" των  Whitesnake που έκλεισαν δυναμικά την εμφάνιση τους οι Design και ετοιμάζονται για το δεύτερο δίσκο τους.
Αναμένουμε με ανυπομονησία!!
To set list τους:
Nowhere to Run
Ride like the Wind - Saxon
Breakout
Double Vision - Foreigner
Meaning of Love 
Youth Gone Wild - Skid Row
Fire is in your Heart
Dream
Bad Boys - Whitesnake
Όπως με ανυπομονησία και προσμονή περιμένω δύο χρόνια τώρα την κυκλοφορία της επόμενης μπάντα που εμφανίστηκε και συντάραξε το club!!
Οι HideAway μπάντα με καλή παρουσία στο χώρο που δραστηριοποιείται  έπειτα από αλλαγές στην σύνθεση της και μία επικείμενη κυκλοφορία!
Με το Hard Rock , Melodic Rock, και ψήγματα από AOR, Hard & Sleaze ύφος τους κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο που σιγά-σιγά κατέφτασε και να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα(σ.σ ευτυχώς λειτουργούσε άψογα το air-condition) με τις δικές τους συνθέσεις καθώς και μία επιλεγμένη και ιδιαίτερα αγαπημένη του κοινού, διασκευή.
Ακούστηκαν τα "Another Day", "Promises", "Hideaway" (ύμνος), "Lonely Nights", "Calling You", "Sometimes", "Unknown hero", "Frontline" των Aviator, "Far Away" που έκλεισε την εμφάνιση τους και γέμισε με προσμονή όλους εμάς για τον δίσκο τους.
Όσο για την μπάντα: ενεργητικότατη και με πάθος! Από την frontman Εύα Φουρλάνου (στη φωνή) με πάθος και ακατάβλητη ενέργεια, έμπειρη και κινητικότατη, με την Δέσποινα Τσελίκα ναγεμίζει το χώρο με εξαιρετικά πλούσια και σταθερά  δεύτερα φωνητικά της,
τον Ντίνο Γεωργίου στην κιθάρα με το απαραίτητο και "τίμιο" ποζεριλίκι στην εμφάνιση του, τον Δημήτρη Παλούδη επίσης στην κιθάρα (σταθερός , καλοπροβαρισμένος-σίγουρα οι παρτιτούρες των συνθέσεων είναι κάτω από το μαξιλάρι του) καθώς επίσης και τους Πέτρο Παπαδημάτο στα πλήκτρα (σήμα κατατεθέν της μπάντας) και στα δεύτερα φωνητικά,  τον γνωστό, λίαν  αγαπητό Johnnie Κοντό στο μπάσο σταθερό ογκόλιθο της ρυθμικής γραμμής και την εντυπωσιακή παρουσία του Χάρης Γεωργίου στα τύμπανα. Περιμένουμε με ανυπομονησία την κυκλοφορία τους οσονούπω…
To set list τους:
Intro + Another Day, Promises, Hideaway, Lonely Nights, Calling You, Sometimes, Unknown hero, Front Line, Far Away.
 
Οι Jacks Full είναι μία μπάντα, που επιλέγει να κινείται σε εναλλακτικές και αχαρτογράφητες διαδρομές και αυτό αποδείχτηκε. Ήμουν, το ομολογώ, περίεργος για το τι θα ακούσω!Το σίγουρο είναι ότι οι Jacks Full με το αστείρευτο πάθος τους για την μουσική και με "όχημα" κομμάτια όπως τα " The Circus ", "Bad Karma", "Ghost", "Soul Shackle", " Whatever" μοιάζουν με υπερτροφοδοτούμενη μηχανή, η οποία αρνείται "να χτυπήσει κόφτη" και λειτουργεί πάντοτε στο "κόκκινο"! Αποτελούμενοι από τρεις εξαιρετικούς μουσικούς κατάφεραν  τόσο με τα τραγούδια τους αλλά κυρίως με την ενέργεια που έβγαζαν πάνω στη σκηνή να θυμίσουν παλιές καλές μέρες από Sunset Boulevard στα τέλη της δεκαετίας του 80. Η δε τελευταία σύνθεση των ανυπέρβλητων KISS " Detroit Rock City" που επιστράτευσαν για να κλείσουν την σύντομη είναι η αλήθεια εμφάνιση τους εντυπωσίασε, όπως και η άλλη διασκευή στο θρυλικό άσμα των "σκαθαριών", το "Come Together"! Όσοι δεν έχετε ακούσει το δίσκο τους σπεύσατε!!
To set list τους: The Circus, Bad Karma, Come Together, Ghost, Soul Shackle, Detroit Rock City, Whatever.


Και είχε φτάσει πλέον η στιγμή που οι περισσότεροι περιμέναμε –ανάλογα και την ηλικία μας- χρόνια: η εμφάνιση της καταξιωμένης πλην όμως υποτιμημένης μελωδικής μπάντας από την Αγγλία :των Newman...
Το προσωπικό όχημα του ακούραστου εξαιρετικού συνθέτη και μουσικού  Steve Newman που είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς τραγουδιστές /συνθέτες στο χώρο , ο οποίος , πέρα από τις υποχρεώσεις του με το συγκρότημά του, τους "Newman", έχει δουλέψει με συγκροτήματα όπως οι Tom Galley’s Phenomena, οι Overland, οι AOR και οι Frozen Rain. Μετά από 12 στούντιο κυκλοφορίες και μια καριέρα 20 περίπου ετών, ήρθε η ώρα να επισκεφτεί για δεύτερη φορά την Αθήνα και έτσι  μας παρουσίασε συνθέσεις από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά που ακούει στον τίτλο "AERIAL" καθώς και τραγούδια επιτυχίες  από όλη τη δισκογραφική τους καριέρα. Μετά από κάποια δυσλειτουργία στη φόρτωση ήχων από τον υπολογιστή στα πανέμορφα πλήκτρα, απαραίτητα για τις πανέμορφες συνθέσεις τους, η  μπάντα εισέβαλε στην σκηνή με το LIFE TO REMEMBER από το αριστούργημα AERIAL (2017) και για τις επόμενες ώρες συνεπήρε το κοινό που είχε επιτέλους γεμίσει το χώρο…
Πραγματικά, η παρουσία τους δικαίωσε και πάλι κάθε μακροχρόνια αναμονή, με εμφάνιση που είχε όλα τα χαρακτηριστικά που αναμένει ο ρέκτης του μελωδικού χώρου: εκπληκτικά φωνητικά, κιθάρες που δεν αρκούνταν σε δεξιοτεχνικά solos αλλά προσέθεταν μελωδικές γραμμές, στακάτες μπασογραμμές, τύμπανα ευφάνταστα χωρίς να παρεκκλίνουν από το ρυθμό , με απαραίτητο συμπλήρωμα της μελωδίας τα πλήκτρα ενώ το αποσμητικό (ή κάτι άλλο που δεν κατάλαβα) που έριχνε στο στόμα του o S. Newman κάθε λίγο και λιγάκι ήταν ένα από τα αστεία της βραδιάς.
Όσο για το νέο τους δίσκο, είμαι σίγουρος ότι θα αντέξει και στην αναμέτρηση του με το χρόνο… γιατί; Έχει όλα τα στοιχεία που κάναν μεγάλες τις μπάντες των 80′ς : ένα περίτεχνο "ξυλόγλυπτο μουσικής", με πλούσιες μελωδίες, ευκολομνημόνευτους και ουσιώδεις στίχους, αποδιδόμενα με μία χαρισματικότατη φωνή, εθιστικά riffs στην κιθάρα και μετρονομικό rhythm section. Όλα αυτά υπάρχουν σε ένα εκρηκτικό άλμπουμ  με ένα καλογυαλισμένο άκουσμα των '00ς…
Εύκολα από τα καλύτερα  hard rock album για το  2017, μέχρι στιγμής!
Στο δε τέλος της συναυλίας σχηματίστηκε μία ουρά από οπαδούς της μπάντας για αυτόγραφα, υπογραφές σε cd, αφίσες, μπλουζάκια και ό,τι είχε ο καθένας ή αγόρασε στο club …
Μία εξαιρετική βραδιά με τις εμφανιζόμενες μπάντες να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και να ικανοποιούν τους φίλους της καλής μουσικής!

Υ.Γ.: Ευχαριστούμε
το Rock Melodic Radio και τον Αντώνη Καράμπαλη για τα πολύ όμορφα βίντεο που υπάρχουν στο κείμενο.

To set list τους:  
LIFE TO REMEMBER
EVERY MOMENT
AERIAL
FEEL HER AGAIN
ELEGANCE MACHINE
SHE WALKS IN SILENCE
PRAY
STAY WITH ME
PRIMITIVE SOUL
IF IT'S LOVE
COMING HOME TONIGHT
HEAVEN KNOWS
encore
FIRE WITH FIRE
ONE STEP CLOSE


Νότης" ELEGANCE MACHINE" Γκιλλανίδης