"Το βινύλιο  πραγματικά δεν έφυγε ποτέ"
Thursday

15Sep

"Το βινύλιο πραγματικά δεν έφυγε ποτέ"

Δημοσιεύθηκε από:

15/09/2016

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

6114
Κάποιοι είχαν δει με δυσπιστία την αναβίωση του βινυλίου πριν λίγα χρόνια, όμως η σταδιακή του επανάκαμψη τους διέψευσε. Η μουσική βιομηχανία είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση και η επιστροφή του ήταν ίσως αναμενόμενη. Το βινύλιο έγινε πλέον κλασσικό.
Σε λίγες μέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο παζάρι στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, το Mega Vinyl Market, μια μεγάλη γιορτή για το βινύλιο, όπου οι μουσικόφιλοι μπορούν να βρουν τα πάντα, συλλεκτικά κομμάτια, νέες κυκλοφορίες, όλα όσα έψαχνε να βρει κάποιος και δεν μπορούσε έως τώρα να βρει, αφορά όμως και όλους όσους θέλουν απλά να παρευρεθούν σε μια τέτοια εκδήλωση. Θα ακολουθήσει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Αντώνη Σιακφά, έναν από τους διοργανωτές του Mega Vinyl Market.
                                  
Θυμάσαι πότε είχες την πρώτη σου επαφή με το βινύλιο και λίγα λόγια για την πορεία σου σε ότι το αφορά.
Θυμάμαι σ’ ένα σχολικό πάρτι, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, ένα στερεοφωνικό να παίζει όλη την ώρα μέχρι να τελειώσει ο δίσκος Rocket to Russia των Ramones. Αυτό ήταν και το έναυσμα για το ξεκίνημα μιας τεράστιας αναζήτησης με τα βινύλια. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 κάνω ένα πέρασμα από το δισκοπωλείο Metropolis, πολλά DJing σε βραδινά μαγαζιά με πιο ιδιαίτερα στο On Line και στο Αγκάθι της Φωκίωνος Νέγρη. Επίσης στο Swing στην πλατεία Εξαρχείων αλλά και στο Mad Club στην Λ. Συγγρού αρχικά και αργότερα στο Γκάζι. Συγχρόνως ταξίδια στο εξωτερικό για αναζήτηση σπάνιων δίσκων βινυλίου από τα 60’s και τα 70’s που ήταν δύσκολο να βρεθούν στην Ελλάδα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ξεκινούν κάποιες προσπάθειες για παζάρι δίσκων στην Αθήνα, με το Ρόδον να στεγάζει αυτήν την προσπάθεια για τουλάχιστον μια δεκαετία, μέχρι που έκλεισε το 2003. Στο διάστημα αυτό συμμετείχα στα περισσότερα παζάρια, εκτός από την διετία 1999 - 2000, όπου έφυγα για τις ΗΠΑ.

Κατά την παραμονή σου εκεί πήρες μέρος σε κάποια παζάρια δίσκων και τι έκανες στη συνέχεια.
Πήρα μέρος σε πολλά παζάρια δίσκων, αποκτώντας εμπειρία αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία για τέτοιες εκδηλώσεις. Εκτός από τις ΗΠΑ, έχω παρευρεθεί και συμμετάσχει και σε άλλα παζαρια στην Ευρώπη ιδιαιτερα δε αυτό της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.
Επίσης θα ‘θελα να πω όσον αφορά το θέμα της οργάνωσης στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία, υπάρχει εταιρεία που ρυθμίζει τα πάντα μέχρι και τις ημερομηνίες των παζαριών.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκινώ το δισκοπωλείο Flipside Records στη Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια. Το 2005 και το 2006 έγινε παζάρι δίσκων στην Τεχνόπολη αλλά λόγω διαφόρων προβλημάτων δεν συνεχίστηκε.
Το 2008 διοργανώνω στο Mad Club στο Γκάζι μεγάλο παζάρι δίσκων με μεγάλη επιτυχία, αλλά λόγω αλλαγής έδρας του καταστήματος, δεν επαναλαμβάνεται. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε μια περίοδος ύφεσης (όσον αφορά τα παζάρια) συνέπεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Συγχρόνως όμως συμμετείχα και σε άλλες προσπάθειες.

 

Πως προέκυψε η ιδέα του Mega Vinyl Market;
Η ιδέα του Mega Vinyl Market προέκυψε μετά από μια έκθεση χειροτεχνίας που πραγματοποιήθηκε στις 2-3 Απριλίου του 2016 στην Τεχνόπολη, όταν η ΠΝΟΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ και συγκεκριμένα ο Στέλιος Ελευθερίου ήθελε να κάνει ένα ένθετο βινυλίου. Η έκθεση πραγματοποήθηκε με μεγάλη επιτυχία και κάπου εκεί δημιουργήθηκε το Mega Vinyl Market σε συνδιασμό με την επιθυμία των εκθετών να βρίσκονται στο χώρο της Τεχνόπολης, αλλά και του κοινού που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα κατοχυρώνοντας στη σκέψη όλων μας πως η Τεχνόπολη είναι το αγαπημένο σημείο συνάντησης για ένα τέτοιο γεγονός.

Όσον αφορά το «στήσιμο» της διοργάνωσης αλλά και τους συμμετέχοντες;
Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε ένα σημαντικό χώρο για τα βινύλια, την Τεχνόπολη όπως είπαμε και πριν που είναι αντιπροσωπευτικός για τα παζάρια δίσκων. Εκεί θα βρίσκονται πάνω από 60 πάγκοι μόνο με βινύλια και με πολύ ανανεωμένο υλικό. Συμμετέχουν όλοι οι παλιοί dealers, πολλοί νέοι ιδιώτες, παλιά και νέα μαγαζιά, δισκογραφικές εταιρείες με πλούσιες συλλογές απ’ όλη την γκάμα της μουσικής βιομηχανίας, rock, soul, funk, jazz, psychedelic, blues, indie, alternative, britpop, heavy metal, avant-garde, dance, dj electronic και πολλά άλλα classic και groovy θέματα που θα ανακαλύψετε. Συγχρόνως, όλες αυτές οι μουσικές θα παίζονται από πολλά dj sets που θα λάβουν χώρα στο Mega Vinyl Market, καθώς θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους πολλοί γνωστοί παλιοί, αλλά και νέοι DJs.
Παράλληλα με το παζάρι θα γίνει παρουσίαση του ννέου άλμπουμ των Dreamline ‘’Black Tigers’’ με μέλη των South of No North. Πρόκειται για το 2ο άλμπουμ του συγκροτήματος και είναι μια καταπληκτική δουλειά. Δεν θα πω περισσότερα ελάτε να το ακούσετε στο Mega Vinyl Market, αλλά και να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη που θα μας παραχωρήσει ο George K. (South of No North), ο μπασίστας του συγκροτήματος.

Θα είμαστε σίγουρα εκεί. Ποιος είναι ο στόχος του παζαριού και αν ο κόσμος τα έχει ανάγκη.
Στόχος είναι να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος για το βινύλιο, οι συλλέκτες να βρουν δύσκολα συλλεκτικά βινύλια που ψάχνουν, αλλά και κάποιοι άλλοι να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους. Επίσης θα μπορεί να μάθει το κοινό τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό και το ιδιαίτερο μουσικό ύφος που έχει ο καθένας μέσα από αυτό που εκθέτει. Τα παζάρια είναι μια γιορτή, ο κόσμος μαγεύεται από μια τέτοια εκδήλωση, έχει πολλές επιλογές να βρει αυτό που ψάχνει, αλλά και να ανακαλύψει καινούργια πράγματα που δεν γνώριζε ή σπάνιους δίσκους που έψαχνε. Έχει συγκεντρωμένους όλους τους ανθρώπους του βινυλίου, (ιδιώτες, μαγαζιά) και μπορεί να κάνει τις επιλογές του πιο εύκολα, αλλά και να βρει καλές τιμές. Είναι καλό λοιπόν να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις γιατί ο κόσμος έρχεται σε επαφή με το βινύλιο αλλά συγχρόνως και οι πιο νέοι δημιουργούν μια νέα σχέση με αυτό.

 

Τη δεκαετία του ‘90 η παρουσία του βινυλίου δεν ήταν τόσο έντονη, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Γιατί είχε συμβεί αυτό;
Το βινύλιο πραγματικά δεν έφυγε ποτέ! Σταμάτησε να προωθείται από τις εταιρείες γιατί έδωσαν περισότερη έμφαση στο cd πιστεύοντας ότι αυτό θα ήταν το επόμενο μουσικό format όμως τελικά δεν λειτούργησε έτσι όπως πίστευαν. Το βινύλιο απέδειξε πως είναι μοναδικό στο είδος του, έχει πλούσιο εικαστικό περιεχόμενο και λειτουργεί σαν ένα ζωντανό παιχνίδι για μεγάλους, ένα παιχνίδι με μοναδικό ήχο. Κάποια χρόνια λοιπόν φάνηκε σαν να ξεχάστηκε από το ευρύ κοινό λόγω της κυκλοφορίας των cd, σαν να έγινε ένα διάλλειμα, αλλά τώρα αρκετός κόσμος δείχνει να ξαναγυρίζει σε αυτόν τον ζεστό ήχο που μόνο το βινύλιο έχει.

Ποια είναι η γνώμη σου για όσα γράφονται περί ‘’εκδίκησης του αναλογικού ήχου’’ αλλά και τι θα έλεγες σε όσους αναφέρονται στην ‘’ευτέλεια του cd’’.
Δεν είναι ευτελές το cd, ούτε πιστεύω ότι ο αναλογικός ήχος εκδικείται, απλά ο αναλογικός υπερτερεί του ψηφιακού. Ο ψηφιακός ήχος έχει άλλη λογική ακούσματος, είναι αρκετά επίπεδος και μόνο σε πολύ ακριβά cd με ειδική επεξεργασία μπορείς να ακούσεις διαχωρισμούς, αλλά και πάλι δεν μπορεί να φτάσει τον ήχο του βινυλίου. Επίσης ένα ατού που έχει και σε αυτό πόνταραν οι εταιρείες, είναι ότι το cd είναι μικρό, είναι μινιατούρα, χωράει οπουδήποτε, και μπορεί να πάει βόλτα ή να παίξει στο αυτοκίνητο. Γενικά είναι πιο εύχρηστο αλλά δεν αποπέμπει μαγεία.

Το βινύλιο λοιπόν έχει γίνει και πάλι δημοφιλές κερδίζοντας συνεχώς έδαφος. Υπάρχει μια εικόνα όσον αφορά τις πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό;
Η εικόνα των συλλεκτών και των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό, δείχνει ότι υπάρχει μια μόνιμα ανοδική τάση στις πωλήσεις βινυλίου, κάτι που φαίνεται και από τον κινηματογράφο, αλλά και τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, όπου σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν πικάπ και βινύλια σε τουλάχιστον μια σκηνή. Επίσης η άνοδος του βινυλίου φαίνεται και από την σειρά ‘’VINYL’’ σε παραγωγή Mick Jagger και σκηνοθεσία Martin Scorsese όπου έστησαν μια σειρά αποκλειστικά για το βινύλιο με θέμα μια δισκογραφική εταιρεία του 1970 στην οποία συμμετέχουν συγκροτήματα με rock, punk, funk και άλλα underground στοιχεία και ύφος. Από αυτό φαίνεται το τι συμβαίνει στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας, με το βινύλιο να ξαναπαίρνει τη θέση του στο θρόνο της μουσικής.
Οι πωλήσεις δίσκων είναι μεγαλύτερες από αυτές των cd στην Ελλάδα στο ξένο ρεπερτόριο, ενώ στο εξωτερικό υπάρχει μια σχετική ισορροπία που γέρνει προς το βινύλιο. Βέβαια εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι, πολλές εκδόσεις βγαίνουν μόνο σε cd, οπότε ο αγοραστής δεν έχει τη δυνατότητα να διαλέξει.

Κλείνοντας στο σημείο αυτό, ποιες είναι οι μελλοντικές σας σκέψεις για το Mega Vinyl Market;
Πιστεύουμε ότι τα Mega Vinyl Market ήρθε για να μείνει κάνοντας 3-4 παζάρια το χρόνο στον ίδιο ιδανικό χώρο (Τεχνόπολη) για το βινύλιο και όσο το δυνατόν σε ποιο συγκεκριμένες ημερομηνίες, με στόχο - όπως είπαμε και πριν - να ερχεται νέο κοινό και να μαθαίνει για το βινύλιο μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις. Ραντεβού λοιπόν εκεί!

Συνέντευξη Βίκυ Χατζηϊωαννίδου
                                                                                                                                

// Old Time Rock

// Live Favorites