Image
Greek Bands 29-12-2025

Ailafar: Το "Shining Star" μιλάει για την ακεραιότητα και την φωνή μέσα μας που δεν πρέπει να χάνουμε

Οι Θεσαλονικείς Ailafar μέσω της Lions Pride Music, κυκλοφόρησαν πριν λίγους μήνες το πέμπτο και θαυμάσιο άλμπουμ τους που φέρει τον τίτλο "Shining Star" αποδεικνύοντας ότι δικαίως αποτελούν μία σταθερή αξία στον χώρο του μελωδικού hard rock. Ο ιδρυτής και βασικός συνθέτης της μπάντας ο John Tzortzis εξομολογείται στο Rocktime.gr σκέψεις, ιστορίες και τα σχέδια του με τους Ailafar. Ας ξεκινήσουμε με τις ερωτήσεις...

Πόσο επίπονο ήταν συνθετικά να υλοποιήσετε το "Shining Star"; 

Γειά σας και σας και ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία και τιμή! Το Shining Star’’ για μένα ήταν κάπως διαφορετικό από τα άλλα διότι υπήρχε ένα deadline αλλά και πίεση χρόνου λόγο επαγγελματικών υποχρεώσεων κτλ. Κι έτσι έπρεπε να βρώ ένα διαφορετικό μοτίβο και ρυθμό. Δεν περίμενα την έμπνευση να έρθει απλά προσπαθούσα μετά την δουλειά μέχρι αργά το βράδυ, για λίγο το μεσημέρι και σημείωνα κάθε τι μου έρχοταν στο μυαλό σε κάθε στιγμή. Και απέδωσε! Και έτσι άρχισαν οι ιδέες να παίρνουν μορφή και είχα στο μυαλό μου και την πορεία. Από κει και πέρα όλα ήρθαν για πρώτη φορά στα 5 άλμπουμ κατ ευχήν θα έλεγα χάρη και στην βοήθεια όλης της μπάντας και του Στράτου.

 Έχει αλλάξει κάτι στον ήχο σας από τα προηγούμενα album;  Και ποια είναι τα στιχουργικά μηνύματα του "Shining Star"; 

Είναι ένα νέο κεφάλαιο κρατώντας τα στοιχεία των προηγούμενων θα έλεγα. Το "Shining Star" μιλάει για την ακεραιότητα, τις ηθικές αξίες και την φωνή μέσα μας που δεν πρέπει να χάνουμε, για την πραγματική αγάπη και φιλία και πόσο σημαντική είναι, για τις ανεξίτηλες στιγμές που μετράνε αλλά και για το να μην χάνουμε την ελπίδα μας, την πίστη μας και να κυνηγάμε τα όνειρα μας και να απελευθερώνουμε το αστέρι μέσα μας.

Μπορείς να μας κάνεις ένα μικρό σχόλιο για κάθε σύνθεση του δίσκου. 

Θα προσπαθήσω!

1. "Integrity" – Με παίδεψαν λίγο οι στίχοι του αλλά το αποτέλεσμα και η δυναμική του λόγο και της απόδοσης από την μπάντα, μας κάνει όλους υπερήφανους!

2. "The Ghost Of you" – Νομίζω ότι η φωνή της Τατιάνας αλλά και η ερμηνεία της έκατσε πολύ καλά σε αυτό και προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο πιο λυτό αλλά και δυναμικό παράλληλα γίνεται!

3. "Together We go on" – Ένα τραγούδι για τα σκαμπανεβάσματα της ζωής όπου η ηθική υποστήριξη και αγάπη μπορούν να σε δώσουν ώθηση να συνεχίσεις και γιατί χρειαζόμαστε ανθρώπους δίπλα μας.

4. "Keep On Dancing" – Εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία μιας γνωστής μου κοπέλας όπου από μικρή ασχολήθηκε με την ενόργανη κτλ. πήρε βραβεία, έφτασε ψηλά και τώρα εμπνέει νεότερες γενιές στο να ακολουθούν το όνειρο τους και έχουν κίνητρο προς αυτό. Και φυσικά είχαμε guest τον αγαπημένο μας φίλο Dean Mess!

5. The Right Person – Νομίζω είναι το αγαπημένο μας και πολύ προσωπικό για μένα όπως και όλα έχουν κάτι αλλά αυτό είναι μια υπενθύμιση για την αγάπη και συμπεριφορές που αξίζουμε χωρίς εκπτώσεις. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για αυτό το τραγούδι και η Τατιάνα δίνει ρέστα!

6. Piece Of the Puzzle – Σε συνέχεια του προηγούμενου, δίνει την θετική εξέλιξη δηλαδή να έχεις κάποιον άνθρωπο δίπλα σου που αλλάζει τα πράγματα προς το καλύτερο μετά από όλες τις μπόρες.

7. Something About You – Άλλο ένα αγαπημένο για όλους μας! Και η αλήθεια είναι ότι είναι η πιο παλιά σύνθεση του άλμπουμ και προοριζόταν για το προηγούμενο άλμπουμ “State of Mind” όπου όταν το έγραψα το έστειλα σε μια φίλη να το ακούσει και μου λέει πολύ καλό! Αλλά ο ίδιος το απέρριψα τότε (χα, χα).

8. These Moments – Είχα ζητήσει από τον φίλο μας και ηχολήπτη/συν παραγωγό Στράτο να μου φτιάξει μια λούπα με τα τύμπανα του Suzanne από Journey…και το έγραψα έτσι. Θα ανεβάσουμε και live εκτέλεση από την πρόσφατη παρουσίαση που κάναμε.

9. our Avoidant Kind Of love" – Όλοι έχουμε ένα ύφος προσκόλλησης στο πως συνάπτουμε σχέσεις και καμιά φορά κολλάμε στα δύσκολα (χα, χα).

10. "Ηοpe" – Ίσως το πιο προσωπικό τραγούδι για μένα. Μιλάει για το πώς να σηκώνεσαι από τον πάτο και να βρίσκεις τα βήματα σου και την ελπίδα ξανά μέσα από την Πίστη Στον Θεό αλλά και σε αυτό το κομμάτι Του, που μας έδωσε όλους μέσα μας.

Να πώ πως είναι 2η βερσιόν καθώς την πρώτη την τραγούδησε ο φίλος μας Γιάννης Καλύβας.

11. our Star Will Shine" (bonus track) – Το είχα γράψει το 2017 όταν χάσαμε την αδερφή της μητέρας μου που ήταν σαν 2η μητέρα μου και το είχα σαν σημειώσεις σε κάποιο συρτάρι. Το θυμήθηκα 3 χρόνια πριν και έτσι το ηχογραφήσαμε και το κάναμε και βίντεο κλιπ. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι και είναι η ψυχή του άλμπουμ στιχουργικά.

 

Υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον ή ευτράπελο γεγονός που να συνέβη στις ηχογραφήσεις άλμπουμ; 

Πάντα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα διότι η ζωή είναι απρόβλεπτη. Αλλά κάτι ενδιαφέρων είναι ότι κατά την διάρκεια της προ παραγωγής είχα κλείσει το στούντιο Δευτέρα και Τετάρτη 8 με 10 το απόγευμα και τις 2 μέρες την ίδια εβδομάδα. Και τις 2 μέρες ολοκλήρωσα την σύνθεση 2 τραγουδιών περιμένοντας την σειρά μου (50 λεπτά μετά) στο σαλόνι του στούντιο!

Υπάρχουν σχέδια για συναυλίες; 

Ναι φυσικά αν προκύψουν!

Kάνοντας ένα μικρό απολογισμό για τα όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας, ποιες νομίζεις ήταν οι πιο σημαντικές στιγμές σας; 

Κάθε άλμπουμ είναι μια σημαντική στιγμή καθώς η δημιουργία τους είναι μια περιπέτεια. Θεωρώ η συνεργασία μας με τον Steve Overland, τα support μας στους Eric Martin και Uli Jon Roth αλλά και φυσικά όλα τα τραγούδια που παίζονται στο ραδιόφωνο!

Πόσο διαφορετική είναι η προσέγγιση σου στη μουσική που ακούμε τώρα, σ’ σχέση με το παρελθόν; 

Η αγάπη είναι η ίδια αλλά θεωρώ πως υπάρχει και εξέλιξη αλλά και το ότι μεγαλώνουμε και αλλάζουν πολλά έτσι και αλλιώς αυτό από μόνο του αλλάζει την προσέγγιση.

Τέλος ποιους άλλους θα ήθελες να ευχαριστήσεις για το "Shining Star".

Θα ήθελα να ευχαριστήσω κατ αρχάς εσένα φίλε Φώτη για την φιλοξενία και υποστήριξη αλλά και όλο το Rocktime.gr και τους αναγνώστες του! Επίσης να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές και την μπάντα..

Κώστα Μαυρουδή - μπάσο,  Τατιάνα Οικονόμου - φωνή, Δανιήλ Χαραβιτσίδη - τύμπανα, τον Βαγγέλη Παπαγεωργίου – πλήκτρα, τον φίλο μας Dean Mess, τον αδερφό μας Στράτο Καραγιαννίδη και τα Valve studios, τον Chris Siloma και την Lions Pride Music, όλους τους φαν και φίλους που μας υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά τον Θεό! Σας ευχόμαστε όλους καλή δημιουργική χρονιά με υγεία και αγάπη!

Ευχαριστούμε και εμείς με τη σειρά μας για όλα και η συντακτική ομάδα του Rocktime.gr σας εύχεται καλή επιτυχία και Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία, χαρά και ευτυχία και περίσσεια δημιουργικότητα.

Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη