"> " />
Image
Greek Bands 18-05-2025

Ο μελωδικός δυναμίτης των Magna Carta

Το συγκρότημα Magna Carta σχηματίστηκε στην Αθήνα με βασικό δημιουργό τον κιθαρίστα και ηχολήπτη Παναγιώτη Λάλλη (Digital View, Analog Dream) και έδρασε κυρίως στις αρχές της δεκαετία του '90 παίζοντας ελληνόφωνο μελωδικό hard και heavy rock. Στην μπάντα συμμετείχαν επίσης ο ελληνοκαναδός Γιάννης Πατέλης στην φωνή, ο μπασίστας Νίκος Ελευθέρας (μετέπειτα "Φίλοι για Πάντα") και ο πολύπειρος ντράμερ Mark Cross (αργότερα Firewind, Outloud, Helloween κλπ).

Το 1990 η μπάντα κυκλοφορεί τον μοναδικό ομότιτλο δίσκο της από την MBI που περιλαμβάνει 8 συνθέσεις με ελληνικό στίχο και το ορχηστρικό "Πρώτο Πτυχίο" ενώ τους στίχους υπογράφει ο Μαρίνος Σταγάκης και παράλληλα στα δεύτερα φωνητικά βοηθούν τα μέλη της μπάντας των Νοκ Αουτ που είχαν και αυτοί ένα παραπλήσιο μουσικό ύφος. Επιπρόσθετα την παραγωγή και την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο ίδιος ο Παναγιώτης Λάλλης. Παρότι ο ήχος των Magna Carta έχει σαφείς αναφορές σε AOR και hard rock ρυθμούς, η δισκογραφική τους εταιρία απαίτησε ο στίχος να είναι ελληνικός, με αποτέλεσμα το συγκρότημα να αναθέσει στον Μαρίνο Σταγάκη να προσαρμόσει τον ελληνικό στίχο στην μουσική που ήδη είχε γραφτεί πάνω σε αγγλικό στίχο. Αν και οι συνθήκες ήταν αρνητικές εκείνη την εποχή για τέτοιου είδους μπάντες οι Magna Carta προσπάθησαν για το καλύτερο χωρίς όμως να έχουν την ανάλογη επιτυχία. Μάλιστα η τελευταία συναυλία της μπάντας ήταν στο ιστορικό Ρόδον ενώ προηγουμένως είχα άνοιξει ορισμένες συναυλίες του B. Παπακωσταντίνου και πρόλαβαν στην συνέχεια να δώσουν λιγοστά live. Μετά τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ, ο μπασίστας Νίκος Ελευθέρας αντικαταστάθηκε από τον Alex Douglas (Douglas). Το όνομα της μπάντας προήλθε σύμφωνα με τον τραγουδιστή Γιάννη Πατέλη, όταν μία μέρα στο στούντιο την ώρα που τραγουδούσε εντυπωσίασε τον παραγωγό λέγοντας πως τραγουδούσα "σα να απήγγειλα την magna carta". 

                                                                                    Album 

Το άλμπουμ ξεκινά με "Δεν Ζητάς" που κινείται σε κλασσικές aor φόρμες ενώ συνθετικά την υπογράφει ο Γιάννης Πατρικαρέας και έπεται το καταπληκτικό "Διαμαρτύρομαι" σε ένα πιο heavy πομπώδες ύφος με κοινωνικοπολιτικό στίχο (θυμίζει μέχρι και Queensrÿche) με το συγκεκριμένο κομμάτι να γίνεται και βίντεο κλιπ. Επόμενη σύνθεση το "Δίχως Εξώφυλλο" κτισμένο σε μία υπέροχη μελωδική γραμμή με εθιστικό ρεφρέν και με δυνατούς στίχους. Το "Παραμύθι" έχει ένα πιο epic/prog κουπλέ και καταφέρνει μέσα από μία μελωδική heavy ατμόσφαιρα να κερδίζει τις εντυπώσεις. Ακολουθεί το instrumental "Πρώτο Πτυχίο" που κινείται σε σινε/τηλεοπτικά μονοπάτια με την κιθάρα να έχει τον πρώτο λόγο. Η μπαλάντα "Εκεί Που Σε Γνώρισα" είναι εξαιρετική με τα θαυμάσια εναλάξ φωνητικά της Σάντυ Πολίτη και του Γιάννης Πατέλη (παίζει και το κιθαριστικό σόλο) να την απογειώνουν . Το "Άφησε Το Ψέμμα" κινείται κι αυτό σε aor/hard rock ρυθμούς με τον Λάλλη να παίζει τα πλήκτρα όπως κάνει και στον υπόλοιπο δίσκο. "Τα Γεγονότα" διαθέτουν μία μεγαλεπήβολη εισαγωγή που εξελίσσεται σε ένα ορμητικό metal ύφος με τον Γιάννης Πατέλη να κάνει μία οργισμένη ερμηνεία θυμίζοντας τον Rob Halford στο "Turbo Lover" και το άλμπουμ κλείνει μελωδικά με την ημιμπαλάντα "Μια Σκηνή". Αξίζει να επισημάνουμε ότι στο διαδίκτυο και πιθανόν σε κάποια μετέπειτα έκδοση του δίσκου να υπάρχουν 3 συνθέσεις σε αγγλικό στίχο και συγκεκριμένα: Το "The Edge" ("Δίχως Εξώφυλλο"), τo "After You" ("Τα Γεγονότα") και το "Finally" ("Μια Σκηνή") τα οποία ακούγονται σαφώς πολύ καλύτερα με τον αγγλόφωνο στίχο. 

Τέλος για τη ιστορία σε μία συνέντευξη του συγκροτήματος εκείνη τη περίοδο στον Πάνο Ματθαιογιάννη (Μetal Hammer, τεύχος 73) η μπάντα είχε αναφέρει ότι: "Νομίζω πως είμαστε καθαρά AOR συγκρότημα. Δεν μπορείς να πεις ότι επειδή έχουμε βαριές κιθάρες είμαστε heavy, ούτε επειδή έχουμε synth μέσα, είμαστε ποπ. Είμαστε καθαρά aor! Έχουμε επηρεαστεί από συγκροτήματα όπως οι Saga, Rush, Aerosmith" 

Υ.Γ.: Ο Παναγιώτη Λάλλης έχει συνεργαστεί  στο στούντιο με αρκετούς καλλιτέχνες όπως ο Παπακωσταντίνου, Μαχαιρίτσας, Κότσιρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Gary Moore στα Sarm Studios, Omega Vibes, Jullie Manchino και με πολλούς άλλους. 

Φώτης Μελέτης