Pink Floyd:Το Τοίχος Έπεσε, Οι Στάχτες του Αναγέννησαν την Επιστροφή Του Βασιλιά (μέρος 5ο)

17/08/2014

Κατηγορία: Art Rock

4191

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι το αφιέρωμα αυτό, δεν πρόκειται για αντιγραμμένο κείμενο ή αποσπάσματα από κάπου αλλού, ούτε είναι αναδημοσίευση. Γράφτηκε εξ’ ολοκλήρου από εμένα και είναι προϊόν δικής μου δημιουργίας, βάση την ιστορία της μπάντας και των γεγονότων όπως έγιναν.

 

Για να είμαστε όμως καλυμμένοι σε κάθε περίπτωση μιας και ποτέ δε ξέρεις, για οποιεσδήποτε ομοιότητες ή οποιοδήποτε άλλο θέμα προκύπτει, επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τις πηγές, τους συντελεστές που βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα και φυσικά, εσάς τους αναγνώστες του www. Rocktime.gr  που για να διαβάζετε αυτό τώρα, σημαίνει πως βρήκατε ενδιαφέρον το παρόν αφιέρωμα. Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται στο τελευταίο μέρος του..

Κεφάλαιο 12ο: Άλλη Μια Σελίδα Στο Τοίχο
Το 2000 και ενώ πλέον τα σύννεφα σταμάτησαν να τους καλύπτουν, μια κυκλοφορία από το παρελθόν, θα βγει στα ράφια των δισκοπωλείων. Εδώ θα ακούσουμε λοιπόν, την ιστορία του "τοίχου", να ξετυλίγεται μπροστά στο ζωντανό κοινό με τη προσθήκη δύο ακόμα κομματιών (από τον στουντιακό δίσκο) αυτά με τον εκφωνητή Master Of Ceremonies (Mc: Atmos). Αφορά επομένως, το ‘’The Wall’’ ουσιαστικά, ηχογραφημένο Live, κάτω από το τον ειρωνικό τίτλο ‘’Is There Anybody Out There?The Wall Live Pink Floyd 1980 - 81’’.
Αποτελεί τη πρώτη κυκλοφορία τους έως τώρα, που δεν βγήκε σε βινύλιο. Οι πωλήσεις του δεν ήταν πολύ υψηλές ωστόσο, κατέλαβε τη πρωτιά σε ιντερνετικές μουσικές αγορές. Οι εκδόσεις του ήταν η απλή που είχε το διπλό cd σε πλαστική συσκευασία και μία περιορισμένων αντίτυπων digipack και πολύ σπάνια συσκευασία, φτιαγμένο σε στυλ βιβλίου. Η συσκευασία ήταν πάρα πολύ προσεγμένη, με 72 σελίδες γεμάτες φωτογραφίες, από το στήσιμο του τοίχους μέχρι σκηνές πίσω από αυτόν με λεπτομέρειες, πλάνα κατασκευής, σημειώσεις από τα τέσσερα μέλη με τις εντυπώσεις και τις αναμνήσεις τους, κάποιες φωτογραφίες με μάσκες και σημειώσεις επίσης από τις εμπειρίες των τεχνικών. Δώστε προσοχή στις εκδόσεις του καθώς κυκλοφορεί σε βινύλιο, αλλά δεν πρόκειται για επίσημη κυκλοφορία και η μορφή του περιλαμβάνει κάποια κομμάτια κομμένα.
 Το επόμενο έτος στις 5 Νοεμβρίου, ακολούθησε το ‘’Echoes – The Best Of Pink Floyd’’, μια διπλή συλλογή με 27 κομμάτια τους.
Ο Thorgerson Storm, συνεργάστηκε με το συγκρότημα Dream Theater το 1997 (Falling Into Infinity)  και έδειξε στη μπάντα δύο υποψήφια σκίτσα για εξώφυλλο. Το ένα το χρησιμοποίησαν εκείνοι, ενώ το άλλο κατέληξε να χρησιμοποιηθεί στο ‘’Echoes’’ τέσσερα χρόνια αργότερα. Τα δύο πρωτότυπα σκίτσα πλαισιώνεται και κρέμονται στο σπίτι του Mike Portnoy. Για πρώτη φορά εδώ, θα εμφανιστεί σε cd το ‘’When The Tigers Broke Free’’ και είναι επίσης και η μοναδική συλλογή που έχει υλικό από το ‘’Meddle’’. Το βινύλιο βγήκε σε δύο εκδόσεις, αυτή του τετραπλού με όλα τα κομμάτια και μια πιο σπάνια και περιορισμένη επίσης , του μονού με σαφώς λιγότερα τραγούδια. Μια εβδομάδα μετά την εμφάνισή τους στο Live 8, οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 1343% ενώ μια πρόταση 250 εκατομμυρίων δολαρίων για επανένωση και περιοδεία, απορρίφθηκε αμέσως.
Σε μια συνέντευξη για το BBC2 Radio, τον Οκτώβριο του 2001, ο Gilmour άφησε να εννοηθεί ότι το ‘’Echoes: The Best Of Pink Floyd’’ "πιθανώς" σηματοδότησε το τέλος της μπάντας. Για να συμπληρώσει «Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς τι επιφυλάσσει το μέλλον. Δεν πρόκειται να χτυπήσουμε πόρτες, αλλά δεν βλέπω τον εαυτό μου να κάνει κάτι  περισσότερο από αυτό, και σίγουρα δεν βλέπω τον εαυτό μου βγαίνει σε μια μεγάλη περιοδεία με του Floyd και πάλι». Λίγες μέρες αργότερα, σε μια συνέντευξη του ο Nick Mason , αντιφάσκει προς τη δήλωση, λέγοντας «εγώ δεν αισθάνομαι ότι έχω συνταξιοδοτηθεί ακόμα. Ξέρεις, αν ο καθένας ήθελε, θα μπορούσε σίγουρα να κάνει ακόμα κάτι. Έχω περάσει 30 χρόνια αναμονής για να ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες και είμαι έτοιμος να χρησιμοποιηθώ ξανά».
 
Ο μακροπρόθεσμος manager, Steve O'Rourke πέθανε στις 30 Οκτωβρίου 2003. Οι Gilmour, Mason και Wright έπαιξαν τα ‘’Fat Old Sun’’ και  ‘’The Great Gig In The Sky’ στην κηδεία του στον καθεδρικό ναό του Τσίκεστερ, σε αντίθεση με αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι έπαιξαν το ‘’Wish You Were Here’’’.
Την ίδια  χρονιά, κυκλοφόρησαν ένα dvd για την ιστορία των Pink Floyd και του Syd Barret (The Pink Floyd And Syd Barrett Story) το οποίο συνοδεύτηκε λίγο αργότερα, από το ‘’Making OfDark Side Of The Moon’’. Ακολούθησε το 2006 το ‘’Classic Album: Meddle’’ και το 2012 το  ‘’The Story Of Wish You Were Here’’, όπου και τα τρία τελευταία, αφορούν τη δημιουργία και την ιστορία των θρυλικών αυτών άλμπουμ.

O Roger Waters δήλωσε στο BBC, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ότι λυπάται για τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον των πρώην bandmates του το 1980 και που μήνυσε τον David Gilmour και Nick Mason το 1986, σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψει από τη χρήση του ονόματος, υποστηρίζοντας ότι η μπάντα ήταν "μια δύναμη που δαπανάται δημιουργικά". Αποδέχτηκε την ενοχή, απολογήθηκε  και προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα που χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Τότε λέει, «Δεν Πίστευα ότι ήταν λάθος, κι ήταν λάθος μου! Φυσικά και ήταν. Μου δίνω κάθε αρνητική κριτική.  Εγώ έκανα λάθος. Ποιος νοιάζεται; Ήταν μια εμπορική απόφαση και στην πραγματικότητα είναι μία από τις λίγες φορές που το νομικό επάγγελμα μου έχει διδάξει κάτι. Διότι όταν πήγα εκεί , είπα: «Ακούστε, διαλυθήκαμε, αυτό δεν είναι πια οι Pink Floyd, χάθηκαν, μου είπαν τι εννοείς; αυτό είναι άσχετο, είναι μια ετικέτα και έχει εμπορική αξία, δεν μπορείς να πεις  ότι θα πάψει να  συνεχίζει να υπάρχει. Προφανώς δεν καταλαβαίνει αγγλικά η νομολογία».
  ‘Όσο για την εγκατάλειψή του από τους Floyd. ο ίδιος ορθά εξακολουθεί να πιστεύει ότι τότε ήταν το πιο σωστό γιατί έτσι θα μπορούσε να εκφράσει τις ιδέες του χωρίς δεσμεύσεις. Η επακόλουθη δικαστική υπόθεση του, εναντίον των υπόλοιπων μελών διήρκεσε δύο χρόνια και τελικά λύθηκε εκτός δικαστηρίου, σε μια συνάντηση την παραμονή των Χριστουγέννων στο πλωτό σπίτι του Gilmour. Οι bandmates έκτοτε έλυσαν τις διαφορές τους, συγχωρώντας ο ένας τον άλλο για τα λάθη του παρελθόντος και επανενώθηκαν για μια συναυλία στο Live 8 το 2005. Οι  Gilmour και Mason έκαναν επίσης μία one-off εμφάνιση στο "The Wall Show’’ του Waters,   το 2011.
Αρκετοί άνθρωποι ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα. Η αποδοχή της ενοχής του είναι πιθανώς ο πιο λαμπρός φάρος ελπίδας για επανένωση των Pink Floyd. Υπήρχε ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ Waters και των υπολοίπων, το οποίο φαίνεται να γεφυρώθηκε και άλλα πρόσφατα γεγονότα έχουν δείξει ότι οι τρείς εναπομείναντες,  είναι στην ίδια σελίδα.

Ο Gilmour για την επανένωση του Live 8 στις 12 Ιουνίου 2005, ανακοίνωσε: "Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, θέλω να κάνω ό, τι μπορώ για να πείσω τους ηγέτες της G8 να κάνουν τεράστιες δεσμεύσεις για την ανακούφιση της φτώχειας και την αύξηση της βοήθειας προς τον τρίτο κόσμο. Είναι τρελό ότι η Αμερική δίνει ένα τόσο ασήμαντο ποσοστό στη GNO για τους πεινασμένους λαούς. Τυχόν διαφωνίες με τον Roger και τη μπάντα ανήκουν στο παρελθόν είναι τόσο ασήμαντες σε αυτό το πλαίσιο, και αν ο επανασχηματισμός μας για τη συναυλία βοηθήσει να επικεντρώσουμε την προσοχή, τότε  αξίζει τον κόπο.
Το Set της μπάντας αποτελούνταν από τα ‘’Speak to Me / Breathe / Breathe (Reprise)’’, ‘’Money’’, ‘’Wish You Were Here’’ και ‘’Comfortably Numb’’. Όπως και στις πρωτότυπες ηχογραφήσεις, ο Gilmour τραγούδησε τα back vocals στο "Breathe" και "Money", και μαζί με τον Waters το "Comfortably Numb" ενώ Το "Wish You Were Here",  ερμηνεύτηκε μισό μισό από τον Waters και το κοινό. Κατά την εισαγωγή της κιθάρας του "Wish You Were Here", ο Waters, δήλωσε:
‘’Είναι πραγματικά αρκετά συναισθηματικό να στέκεται εδώ με αυτούς τους τρεις άντρες μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος πάντων, το κάνουμε αυτό για όλους όσους δεν είναι εδώ, αλλά κυρίως, βέβαια, για τον Syd’’. Τους Pink Floyd, πλαισίωσαν ο κιθαρίστας / μπασίστας Tim Renwick , ο πληκτράς / κιθαρίστας / τραγουδιστής Jon Carin και η τραγουδίστρια Carol Kenyon. Στο "Comfortably Numb" κατά τη διάρκεια του τελευταίου σόλο οι λέξεις «Κάντε τη φτώχεια παρελθόν» γράφτηκαν στον τοίχο. Στο τέλος, μετά το τελευταίο κομμάτι ο Gilmour είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ, καληνύχτα» και άρχισε να φεύγει. Ο Waters τον κάλεσε πίσω, και η μπάντα έκανε από κοινού μια ομαδική αγκαλιά . Καθώς αποχώρησε ο Nick Mason, έριξε τις μπαγκέτες του στο ακροατήριο. Με επακόλουθο το θάνατο του Richard Wright τον Σεπτέμβριο του 2008, αυτή επρόκειτο να είναι ουσιαστικά και η τελευταία συναυλία που περιλαμβάνει και τους τέσσερις τους να παίζουν μαζί. 
Στις 10 Μαΐου του 2007, οι Pink Floyd (και οι τέσσερεις!!) έλαβαν μέρος σε μία συναυλία αφιέρωμα για τον Syd Barrett στο Λονδίνο παίζοντας το ‘’Arnold Layne’’, και ο Roger Waters έπαιξε το ‘’Flickering Flame’’, ενώ τη επόμενη χρονιά στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Richard Wright μας άφησε χάνοντας τη μάχη με το καρκίνο. Η ειρωνεία είναι πως τουλάχιστον πριν φύγει, κατάφερε να λύσει τις διαφορές του με τον Roger και να παίξουν όλοι μαζί και πάλι σαν συγκρότημα. Την ίδια χρονιά, βγήκε το κουτί ‘’Oh, By The Way’’ το οποίο έχει όλους τους στουντιακούς δίσκους τους σε μια κασετίνα, με τις θήκες και τα cd να είναι πιστά αντίγραφα των βινυλιακών αρχικών εκδόσεών τους, σε περιορισμένο αριθμό.
 
Το Studio Archieves And Other Dreams του 2008 από την EMI, θεωρείται σαν επίσημο bootleg. Η κυκλοφορία του αφορά μόνο το βινύλιο και την Ευρώπη. Τα τραγούδια της πρώτης πλευράς είναι τα Breathe In The Air (Demo Version, 1970), On The Run (Demo Version, 1970), On The Run (Outtake από τα Abbey Road Studios, 1972) και Time (Demo, Abbey Road Studios, London,1972). Στη δεύτερη θα συναντήσουμε τα Money (Acoustic Demo, 1972), Us & Them (Demo, Abbey Road Studios, 1972), Brain Damage/Eclipse (Demo, Abbey Road Studios, 1972), Embryo (Top Gear Session, 1970) και Point Me At The Sky (Top Gear Session, 1968).
 Η επανένωση των Pink Floyd (με Roger Waters και David Gilmour) θα μπορούσε να γεμίσει κάθε στάδιο στον πλανήτη πάρα πολλές φορές, αλλά όταν συνενώθηκαν το 2010 επέλεξαν να παίξουν στο εξοχικό σπίτι της Jemima Khan. Η παράσταση θα ωφελήσει το Hoping Foundation, το οποίο συγκεντρώνει χρήματα για τα παιδιά των Παλαιστινίων προσφύγων. Ο Waters και ο Gilmour συμφώνησαν  να παίξουν για πολύ λίγο καθώς είναι και οι δύο σταθερά προστάτες και υποστηρικτές αυτής της υπόθεσης. Έπαιξαν τα  "Wish You Were Here" και  "Comfortably Numb", αλλά ο Gilmour ήταν αποφασισμένος να δώσει κάποια διασκέδαση παίζοντας με τον  Phil Spector το κομμάτι ‘’To Know Hims Is To Love Him’’ (Teddy Bears 1958). Ο Waters ήταν διφορούμενος  για το σχέδιο. «Μου έστειλε μια σειρά από demos για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε το τραγούδι σε δύο αρμονικά μέρη. Άκουσα με σφιγμένη τη καρδιά, γνωρίζοντας ότι ο David, με τις ανώτερες φωνητικές ικανότητες του, θα μπορούσε να τραγουδήσει όπως θα ήθελε, ενώ εγώ θα έπρεπε να ψάξω για ένα διαφορετικό τόνο και στη συνέχεια, να παλεύω για ώρες και ώρες για μια μικρή παράσταση που θα καθορίσει τα φωνητικά  μου, εκτός της βολικής φωνητικής μου ζώνης. Προς αιώνια ντροπή μου, είπα στον Dave ότι  ευχαρίστως θα παίξω τα  ‘’Wish You Were Here’’ και ‘’Comfortably Numb’’, αλλά το ‘’To Know Hims Is To Love Him’’ είναι πέρα από τις δυνάμεις μου. Ο Gilmour δεν ήθελε να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό και έτσι έκανε μια τελευταία πρόταση λέγοντας  αν παίξουμε το κομμάτι στο Ίδρυμα Gig, θα παίξω στο Comfortably Numb σε κάποια παράστασή σου. Με έριξε κάτω έτσι απλά με ένα φτερό. Ήταν τέλειο. Πώς θα μπορούσα να αρνηθώ μια τέτοια προσφορά. Δεν θα μπορούσα, δεν υπήρχε τρόπος. Αυτό ήταν απλά γενναιοδωρία και με κυρίευσε φόβος και του εξήγησα ότι πιθανός να ακούγομαι χάλια , αλλά αν δεν σε πειράζει δεν με απασχολεί, έτσι συμφώνησα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. το κάναμε, και ήταν φοβερά! Τέλος της ιστορίας. Ή, μήπως ενδεχομένως, αρχίζει;»  Η μερική επανένωση οδήγησε σε παροξυσμό το κόσμο.
Τι σημαίνει όμως το "πιθανώς αρχίζει"; Μήπως αυτό οδηγεί σε πραγματική επανένωση των Pink Floyd;; Τον Μάιο του 2011, ο Gilmour έπαιξε κιθάρα στο "Comfortably Numb" στο O2 Arena του Λονδίνου, και στη συνέχεια επέστρεψε με τον Nick Mason για το ‘’Outside The Wall’’. Δυστυχώς, αυτό ήταν το πιο κοντινό πράγμα σε επανένωση των Pink Floyd μετά το θάνατο του πληκτρά Richard Wright το 2008 και κάθε είδους επανένωση, εκτός από κάποιο είδος φιλανθρωπίας φαίνεται πολύ απίθανο. «Καταλαβαίνω πώς πολλοί άνθρωποι να συμβεί, αλλά είμαι απόλυτα εγωιστής στη σκέψη ότι θέλω να απολαύσω τα υπόλοιπα χρόνια μου ακριβώς με τον τρόπο που θέλω να το κάνω. Και αυτό δεν θα είναι μέρος τους. " είπε ο Gilmour το 2011.

Στις 26 Σεπτεμβρίου το 2011, βγήκε το ‘’Discovery (Pink Floyd Box Set)’’, το οποίο πρόκειται για εμπλουτισμένη  έκδοση του ‘’Ob, By The Way’’ μιας και εκτός από τα δισκάκια σε cd, περιελάμβανε και ένα μεγάλο 60σέλιδο βιβλίο με σημειώσεις και φωτογραφικό υλικό. Ακολούθησε στις 7 Νοεμβρίου άλλη μια συλλογή το ‘’The Best Of Pink Floyd: A Foot In The Door’’ και έχει συνολικά 16 κομμάτια, κατορθώνοντας να γίνει η δεύτερη κυκλοφορία τους που δεν βγαίνει σε βινύλιο.
 
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις δισκογραφικές δουλείες τους και τη ταινία για το ‘’The Wall’’, γύρισαν άλλη μία για το ‘’The Final Cut’’ με το θεματικό του να ξετυλίγεται μέσα από αυτή, την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε και το άλμπουμ, ενώ έντυσαν με πέντε τραγούδια από τη μουσική τους, το φιλμ της ταινίας ‘’La Carrera Panamerixcana’’ του 1989 που αφορά τους αγώνες αυτοκινήτων στο Μεξικό. Το 2003 κυκλοφόρησαν ένα dvd για την ιστορία των Pink Floyd και του Syd Barret (The Pink Floyd And Syd Barrett Story) το οποίο συνοδεύτηκε από το ‘’Making OfDark Side Of The Moon’’. Ακολούθησε το 2006 το ‘’Classic Album: Meddle’’ και το 2012 το  ‘’The Story Of Wish You Were Here’’, όπου και τα τρία τελευταία, αφορούν τη δημιουργία και την ιστορία των θρυλικών αυτών άλμπουμ.
Ενώ έχουν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία στούντιο κυκλοφορίας τους, οι καμπάνες από το ‘’High Hopes’’ εξακολουθούν να χτυπούν φωνάζοντας ‘’The Edless River’’. Ο David Gilmour, αρχικά είχε ανακοινώσει πως το 2014 θα ξεκινήσει να ετοιμάζει νέο προσωπικό δίσκο τον Ιανουάριο.
Λίγο καιρό μετά, η γυναίκα του μας ξάφνιασε λέγοντας πως πρόκειται για μια νέα Pink Floyd κυκλοφορία ενώ λίγο αργότερα στην επίσημη σελίδα τους, ανακοινώθηκε πως θα βγει τον Οκτώβριο του 2014. Όσο για το τι θα περιέχει, αυτό είναι λίγο γνωστό και άγνωστο μαζί, καθώς σίγουρα θα δούμε την εμφάνιση του Richard Wright μέσα από τα τραγούδια που αρχικά απορρίφθηκαν από το ‘’The Division Bell’’. Οι υπόλοιποι παράγοντες είναι λίγο πολύ και αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι. Χωρίς περισσότερες πληροφορίες, αναμένουμε να δούμε αν τελικά θα υπάρξουν εκπλήξεις, αν θα συμμετάσχει ο Roger Waters (ο οποίος υποτίθεται πως ετοιμάζει και αυτός το νέο του δίσκο την ίδια εποχή. Τυχαίο; θα πει ένα πονηρό μυαλό) και αν θα δούμε κάποια περιοδεία. Οι δηλώσεις και οι παράγοντες τα τελευταία χρόνια, αφήνουν υποψίες για ολικό reunion. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν αυτό τελικά θα βγει και στη πράξη. Ως τότε, κάτι ακόμα σίγουρο που ξέρουμε είναι πως συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το τελευταίο τραγούδι από το‘’The Division Bell’’  παίρνοντας το τίτλο του, από τις τελευταίες λέξεις ‘’The Endless River’’..
 
 
Γιώργος Βαλιμίτης

 
Παράρτημα
Αναλυτική Δισκογραφία
 

Studio Albums
 
1967 The Piper At The Gates Of Dawn
1968 A Saucerful Of Secrets
1969 More
1969 Ummagumma
1970 The Zabriskie Point (Συμμετοχή)
1970 Atom Heart Mother
1971 Meddle
1972 Obscured By Clouds
1973 The Dark Side Of The Moon
1975 Wish You Were Here
1977 Animals
1979 The Wall
1983 The Final Cut
1987 A Momentary Lapse Of Reason
1994 The Division Bell
2014 The Endless River
 
 
Live Albums
 
1988 Delicate Sound Of Thunder
1995 London ’66-‘67
1995 P.U.L.S.E.
2000 Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81
 
Compilation Albums
 
1970 Masterd Of Rock
1971 Relics
1974 A Nice Pair
1981 A Collection Of Great Dance Songs
1983 Works
1997 The First Three Singles
2001 Echoes: The Best Of Pink Floyd
2008 Studio Archives And other Dreams
2011 The Best Of Pink Floyd: A foot In The Door
 
Box Sets
 
1972 Shine On
2007 Oh, By The Way
2011 Discovery
 
Singles
 
1967 Arnold Layne / Candy And A Currant Bun
1967 See Emily Play / The Scarecrow
1967Flaming / The Gnome
1967 Apples and Oranges / Paint Box
1967 It Would Be So Nice/ Julia Dream
1968 Let There Be More Light/ Remember a Day
1968 Point Me At The Sky / Careful with That Axe, Eugene
1969 The Nile Song/ Ibiza Bar
1971 One Of These Days / Fearless
1972 Free Four / Stay
1973 Money / Any Color You Like
1974 Us And Them / Time
1975 Have A Cigar ( Featuring Roy Harper) / Welcome To The Machine
1977 Pigs Three Different One (Promo)
1979 Another Brick in the Wall (Part II) / One Of My Turns
1980 Run Like Hell / Don't Leave Me Now
1980 Comfortably Numb / Hey You
1982 When The Tigers Broke Free / Bring The Boys Back Home
1983 Not Now John / The Hero's Return (Parts 1 and 2)
1987 Learning To Fly / Terminal Frost
1987 On the Turning Away/ Run Like Hell (Live Version)
1987 One Slip/ Terminal Frost - The Dogs Of War (Live Version)

1988 The Dogs Of War (Promo)
1994 Take It Back / Astronomy Domine (Live Version)
1994 High Hopes /Keep Talking
1994 Keep Talking / One Of These Days" (Live Version)
1995 Wish You Were Here (Live Version)
 
Music Video Clips
 
1967 Arnold Layne
1967 Apples And Oranges
1967 Paint Box
1968 Point Me At The Sky
1971 One Of These Days
1971 Money
1973 Brain Damage
1975 Welcome To The Machine
1979 Another Brick In The Wall (PtII)
1982 Hey You
1983 The Gunner’s Dream
1983 Not Now John
1983 The Fletcher Memorial Home
1987 Learning To Fly
1987 The Dogs Of War
1987 On The Turning Away
1988 One Slip
1994 High Hopes
1994 Take It Back
2014 Marooned
 
DVD And Videos
 
1972 Pink Floyd: Live At Pompeii
1989 Delicate Sound Of Thunder
1995 London ’66-‘67
1995 P.U.L.S.E.
 

Films

1982 The Wall

1983 The Final Cut

1992 La Carrera Panamericana

2003 The Pink Floyd And Syd Barrett Story

2003 The Making Of  Dark Side Of The Moon

2006 Classic Album: Meddle

2012 The Story Of Wish You Were Here

 
     Για το Rocktime.gr
      Γιώργος Βαλιμίτης