Cameron Averil: "H αξία του Βυζαντίου" (βιβλίο)

28/01/2018

Κατηγορία: Art Rock

3264

Για πολλούς το Βυζάντιο παραμένει στρυφνό, περιθωριακό, βαρύ. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων νεότερων ιστορικών, προκαταλήψεις εξακολουθούν να παραμορφώνουν την άποψη που έχει τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι ειδικοί μελετητές για τον βυζαντινό πολιτισμό, τον οποίο συχνά υποβιβάζουν, αντιμετωπίζοντάς τον ως φτωχό συγγενή του κλασικού κόσμου

 

Στο βιβλίο αυτό η διεθνούς κύρους ιστορικός CAMERON AVERIL παρουσιάζει μια πρωτότυπη και προσωπική θεώρηση των προκλήσεων και των ζητημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιστορικοί του Βυζαντίου σήμερα.
Γιατί το Βυζάντιο συχνά αγνοείται ή εξορίζεται σε μια δική του ιστορική σφαίρα; Ποια είναι η θέση του Βυζαντίου στη σύγχρονη συζήτηση γύρω από την αυτοκρατορία και ποια η φύση του πολιτειακού του συστήματος;
Πόσο «ελληνικό» ήταν το Βυζάντιο; Ποια είναι η σχέση του Βυζαντίου με τον ορθόδοξο χριστιανισμό; Τι πρόσφερε η βυζαντινή εικονογραφία;
Η Κάμερον αντικρούει παρανοήσεις γύρω από το Βυζάντιο, αναλύει γιατί είναι τόσο σημαντική η ενσωμάτωση του πολιτισμού του σε ευρύτερα ιστορικά σύνολα και εκθέτει τους λόγους για τους οποίους το Βυζάντιο θα έπρεπε να κατέχει κεντρική θέση στη διαρκώς εμπλουτιζόμενη συζήτηση για τις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή, στον χριστιανισμό και στο ισλάμ, στον καθολικισμό και στην ορθοδοξία, και στην αρχαία και στη μεσαιωνική περίοδο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Πεδίο ακμής του Βυζαντίου θεωρεί η ίδια ότι υπήρξε η περίοδος των Παλαιολόγων που αποθέωσε τα γράμματα και τις τέχνες δίνοντας ευκαιρίες στους πολίτες να μορφωθούν και να ανελιχθούν σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Επιπλέον, το Βυζάντιο δεν υιοθετούσε μηχανισμούς εξόντωσης, ως τρόπο άσκησης εξουσίας, καθώς δεν είχε καν Ιερή Εξέταση.
«Σε αυτό το λαμπρό βιβλίο, που ανανεώνει την οπτική μας, μία από τις πλέον διακεκριμένες Βυζαντινολόγους του καιρού μας περιγράφει τι έχει αλλάξει και τι πρέπει ακόμη να αλλάξει στον τρόπο που προσεγγίζουμε το Βυζάντιο.
"Η Αξία του Βυζαντίου", ένα βιβλίο γραμμένο με προσωπική ματιά, αμεσότητα και οξυδέρκεια, θα αποτελέσει καίριο ανάγνωσμα για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον των κλασικών, των μεσαιωνικών και των βυζαντινών σπουδών».