Robin Beck: Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

19/08/2015

Κατηγορία: Diamonds & Pearls

6669

Την Robin Beck μπορεί να την θυμούνται οι περισσότεροι για την μεγάλη της επιτυχία "First Time" όμως όσοι ασχολούνται με τον μελωδικό rock ήχο θα έχουν ανακαλύψει μέσω των άλμπουμ της, μία σπουδαία τραγουδίστρια. Περιγράφοντας παρακάτω την μεγάλη και ενδιαφέρουσα διαδρομή της θα ανακαλύψετε ότι μιλάμε για μία χαρισματική ερμηνεύτρια με αρκετό ταλέντο...

 

Η Robin Beck λοιπόν  γεννήθηκε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης στις 7 Νοεμβρίου του 1954.
Από πολύ μικρή γνώριζε πολύ καλά ποιον δρόμο επρόκειτο να ακολουθήσει στη ζωή της, στην τρυφερή ηλικία των μόλις 9 ετών είχε ήδη αποφασίσει πως θα γίνει καλλιτέχνης και τραγουδίστρια, και στα 10 της έγραψε το πρώτο της τραγούδι με τίτλο "The Key To My Heart".
H Robin δεν είχε παρά ελάχιστη μουσική εκπαίδευση κι ήταν κατά βάση αυτοδίδακτη μιμούμενη τα είδωλα της, τους Beatles, τους Rolling Stones, την Janis Joplin και κυρίως την Barbara Striesand.
 
Σε πολύ μικρή ηλικία, εγκατέλειψε την ασφάλεια του σπιτιού της για να κυνηγήσει το όνειρό της μετακομίζοντας στη Daytona Beach της Φλόριντα, όπου και την εντόπισε ένας μουσικός της τοπικής μουσικής σκηνής εν ονόματι Alex London, ο οποίος της έκλεισε και την πρώτης της επαγγελματική δουλειά με τον κιθαρίστα Johnny Conklin.
Εν συνεχεία, η Robin συμμετείχε σε αρκετές μπάντες διασκευών για να βρεθεί μόλις στα 17 της να περιοδεύει με μια μπάντα εν ονόματι Deep South. Σύντομα, έπειτα από μια ζωντανή εμφάνιση στο Detroit, υπέγραψε το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο για ένα single με τίτλο “Still in Love”.
Εν συνεχεία, η Robin επέστρεψε στη Νέα Υόρκη όπου και πήρε μέρος σε δουλειές ιδιαίτερα αξιόλογων καλλιτεχνών όπως Melissa Manchester, Chaka Khan και Leo Sayer, ενώ συμμετείχε και σε διάφορα άλλα projects όπως στη μουσική παράσταση "Got To Go Disco" η οποία ανέβηκε στο Broadway.
 


Tο 1979, κατάφερε να κυκλοφορήσει και την πρώτης της ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με την Mercury με τίτλο “Sweet Talk”. Ένα πολύ καλό άλμπουμ το οποίο όμως βρίσκεται αρκετά μακριά από τα AOR μονοπάτια για τα οποία την λατρέψαμε.
Το “Sweet Talk” κινείται σε Funk/Soul ρυθμούς και αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της Robin συμμετέχουν κάποιοι ιδιαίτερα αξιόλογοι καλλιτέχνες όπως η Irene Robin Cara (ερμηνεύτρια του ομώνυμου τραγουδιού των τίτλων της τηλεοπτικής σειράς Fame, και βραβευμένη με Όσκαρ για τη συμβολή της στη σύνθεση του What a Feeling της ταινίας Flashdance) και ο θρύλος της Soul, Luther Vandross, ο οποίος έχει βραβευτεί μέχρι σήμερα με 8 Grammy.
 
Δυστυχώς, όμως παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητα αλλά και το ταλέντο που υπήρχε στο άλμπουμ, αυτό πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από κοινό και κριτικούς αναγκάζοντας την Robin για βιοποριστικούς κυρίως λόγους να κάνει στροφή στην καριέρα της και να αρχίσει την ενασχόληση της με τα jingles (μουσική αποκλειστικά για διαφημίσεις).
Στην περίπτωση όμως της Robin, αποδείχτηκε  περίτρανα πως το γνωμικό “κάθε εμπόδιο για καλό” ισχύει και με το παραπάνω, καθώς ήταν ένα από αυτά τα jingles που έμελλε να απογειώσει την καριέρα της και να την εκτοξεύσει στον γαλαξία των αστέρων. Φυσικά μιλάμε για το περίφημο “First Time”, ένα τραγούδι που επιλέχθηκε το 1988 από την Coca Cola για να αποτελέσει το βασικό θέμα της διαφημιστικής της καμπάνιας!
 


Το “First Time”
έφτασε στην πρώτη θέση των βρετανικών charts και έμεινε εκεί για 3 βδομάδες. Αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας ήταν και οι ζωντανές εμφανίσεις της Robin στη θρυλική μουσική εκπομπή του BBC Top of The Pops, η οποία παιζόταν ανελλιπώς για περισσότερο από 4 δεκαετίες (1964-2006). Πέραν της Βρετανίας όμως το “First Time” έφτασε στο νούμερο 1 των charts της Δ. Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας ενώ σε Σουηδία και Γαλλία κατάφερε να σκαρφαλώσει ως το νούμερο 2 και 4 αντίστοιχα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε μια μικρή παρένθεση, και να αναφερθούμε σε ένα μικρό σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει εκείνη την εποχή, κι είχε να κάνει με την πραγματική ηλικία της Robin, μιας και το 1988 είχε ήδη συμπληρώσει το 34ο έτος της ηλικίας της, η εταιρεία της όμως ανακοίνωνε στα δελτία τύπου πως η Robin ήταν 28 ετών θεωρώντας προφανώς πως με αυτό τον τρόπο θα προσέγγιζε ευκολότερα τις πιο νεαρές ηλικίες.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, έπειτα από την τεράστια επιτυχία του “First Time” την αμέσως επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το 2ο προσωπικό της άλμπουμ και πάλι από την Mercury. Και τι Άλμπουμ! Έχω ακούσει επανειλημμένα πολλούς να ισχυρίζονται πως το “Trouble Or Nothin’” είναι ένα από το κορυφαία “γυναικεία” AOR άλμπουμ, αν και ποτέ δεν κατάλαβα αυτή την διάκριση, διότι πολύ απλά, ασχέτως φύλου, το “Trouble Or Nothin’” αποτελεί ένα από τα κορυφαία AOR άλμπουμ που έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα και η ερμηνεία αλλά και το συνθετικό ταλέντο της Robin συνέβαλλαν τα μέγιστα σε αυτό.
 
Την παραγωγή του δίσκου Robinανέλαβε ο φοβερός Desmond Child, ενώ σημαντική συμβολή στη δημιουργία του είχαν κάποια από τα σημαντικότερα ονόματα της Rock μουσικής, όπως ο Paul Stanley, η Holly Knight (Spider/Device/Heart), o Alice Cooper, ο Neil Giraldo (Pat Benatar) ο Steve Lukather (Toto), που έπαιξε τις κιθάρες σε κάποια από τα κομμάτια του δίσκου, και φυσικά ο μέχρι και σήμερα φίλος και συνεργάτης της, Jeff Kent.
Αυτός ο δίσκος καθιέρωσε την Robin ως μια από τις πιο εξέχουσες γυναικείες παρουσίες στο χώρο του Melodic Rock, ενώ της πρόσφερε ένα ακόμα hit στα Γερμανικά charts καθώς το "Save Up All Your Tears" κατάφερε να σκαρφαλώσει στην πρώτη δεκάδα των charts ένα χρόνο μετά το “First Time”.
 



Το 1992 Ακολούθησε μια ακόμη εξαιρετική δουλειά, το “Human Instinct”, με διαφορετική εταιρεία αυτή τη φορά, τη γερμανική D.S.B. Το “Human Instinct”,  ήταν ένα άλμπουμ που κινούνταν σε πιο αργές ταχύτητες από τον προκάτοχο του αλλά ταυτόχρονα ήταν πιο μελωδικό και πιο ώριμο. Και σε αυτό το δίσκο συμμετείχαν κάποια από τα κορυφαία ονόματα του Melodic Rock, όπως ο αδικοχαμένος Jeff Porcaro (Toto) o Mark Spiro, οι αδερφές Ann και Nancy Wilson (Heart) κ.α.
Δυστυχώς όμως εκείνη την περίοδο ή λαίλαπα του grunge είχε ήδη αρχίσει να σαρώνει τα πάντα στα διάβα της με αποτέλεσμα το άλμπουμ να μην βρει την ανταπόκριση που θα του άρμοζε.
 
Το 1994 κυκλοφορεί το “Can’t Get Off” από την East West Records, με τη Robin να επιστρέφει στις soul ρίζες της. Έπειτα από την κυκλοφορία του “Can’t Get Off” η Robin αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα και να απέχει για ένα διάστημα από την μουσική βιομηχανία.
 
Στο διάστημα αυτό γνώρισε και παντρεύτηκε τον James Christian, frontman των εκπληκτικών House Of Lords, και απέκτησαν μια κόρη την Olivia Beck, φυσικά τα γονίδια των 2 αυτών σπουδαίων μουσικών άφησαν το στίγμα τους στη μικρή Liv, που ήδη έχει κυκλοφορήσει την  παρθενική της δισκογραφική δουλειά σε ηλικία μόλις 12 ετών!
Κατά το διάστημα της αποχής της η Robin είχε αφοσιωθεί αποκλειστικά στην οικογένεια της και στην ανατροφή της κόρης της με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει μόλις 2 single τα "Jewel in my Crown" και "Shut up and Kiss Me" το 1999.
 
Έπρεπε να περάσουν 9 χρόνια και να φτάσουμε στο 2003 για να δούμε μια νέα ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά από την Robin. Το “Wonderland” σηματοδοτούσε την επιστροφή της στην δισκογραφία κι αυτό αυτόματα το καθιστά σημαντικό άλμπουμ, αλλά δυστυχώς για εμάς αυτός είναι κι ο μόνος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό, καθώς το άλμπουμ είχε έναν εκμοντερνισμένο ήχο και μια pop αισθητική που δεν ταιριάζει στην Robin, για να μην παρεξηγηθώ σε καμιά περίπτωση δεν είναι κακό άλμπουμ, απλώς είναι κάπως παράταιρο.
 
Την επόμενη χρονιά όμως υπογράφει στην ιταλική Frontiers και το 2005 ακολουθεί ένα απίστευτο άλμπουμ, το εκπληκτικό “Do You Miss Me”. Ο εν λόγω δίσκος είναι ένα πραγματικό διαμάντι και σε πολλά σημεία είναι καλύτερο ακόμα κι από τα  “Trouble Or Nothin’” και “Human Instinct”, και όσοι δεν το έχετε ακούσει σίγουρα αξίζει να το ανακαλύψετε, θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Ο Desmond Child είναι και πάλι παρόν στη σύνθεση των τραγουδιών, καθώς κι άλλοι ιδιαίτερα σημαντικοί καλλιτέχνες όπως Michael Bolton, Mark Jordan (Kansas) Amy Sky και Chris Pelcer (Peter Cetera/Van Zant).
 
To 2007 ακολουθεί ένας ακόμη AOR δυναμίτης, το επίσης πολύ καλό “Livin’ On A Dream”, με τον Dennis Ward να αναλαμβάνει την παραγωγή και να κάνει πραγματικά θαύματα, ενώ σημαντικότατη συμβολή στην δημιουργία αυτού του CD είχαν και ο σύζυγος της Robin, James Christian αλλά και ένας απ’ τους κορυφαίους μουσικούς της αγαπημένης μας μουσικής ο φοβερός Tommy Denander.
 
Το 2009, η Robin δημιούργησε την δική της δισκογραφική εταιρεία την Her Majesty's Music Room και κυκλοφόρησε μέσω αυτής το “Trouble Or Nothing: 20th Anniversary Edition” με 4 επιπλέον τραγούδια.
 
To 2011 κυκλοφορεί το εξαιρετικό “The Great Escape” που κινείται στα γνωστά πανέμορφα melodic rock/aor μονοπάτια  με την σημαντική συνθετική βοήθεια του συζύγου της James Christian (House of Lords) και με αξιόλογες συμμετοχές όπως του κιθαρίστα Tommy Denander και του θρυλικού τραγουδιστή Joe Lynn Turner (Deep Purple, Rainbow κ.α.) όπου κάνουν ντουέτο στο εκπληκτικό “That All Depends” ενώ το ίδιο συμβαίνει ερμηνευτικά και στο “Till The End Of Time” παρέα με τον James Christian. Μία σούπερ έκπληξη στο συγκεκριμένο δίσκο είναι και η συμμετοχή της κόρης τους  Olivia Beck.
 
Την επόμενη χρονιά η ROBIN BECK αποφασίζει να παίξει  μπροστά σε κοινό  σε μία απίστευτη τουρνέ που είχε τον τίτλο "Rock meets Classic" όπου συμμετείχαν οι Jimi Jamison, Ian Gillan, Chris Thompson και Steve Lukather με αποκορύφωμα την εμφάνιση της, στο Firefest και αποθεώνεται μετά από πολλά χρόνια από τους πιστούς οπαδούς της.
 
Το 2013  επανέρχεται με νέο άλμπουμ, το θαυμάσιο “Underneath” με τον James Christian να έχει αναλάβει ξανά τη παραγωγή του δίσκου αλλά και τον Tommy Denander να είναι ο βασικός κιθαρίστας του (συγκλονιστική η ομότιτλη μπαλάντα), και την κόρη τους να κάνει τα δεύτερα φωνητικά.
Η Robin Beck έχει κάνει και μερικές σπουδαίες guest  συμμετοχές σε δίσκους του TOMMY DENANDER, SARACEN, SHANGHAI, SHINING LINE, IMPULSIA και PUPO.
 


To 2014 η  Robin Beck  περιοδεύει παρέα  με τους House of Lords (δηλαδή με το γκρουπ του συζύγου…) και στις 6 Μαρτίου, παίζει για πρώτη φορά, στο ΚΥΤΤΑΡΟ  και απολαύσαμε "για πρώτη φορά" οι έλληνες οπαδοί από κοντά μία σημαντική ερμηνεύτρια.
Τα νέα της Robin Beck αυτό το διάστημα μιλούν για νέο δίσκο ενώ κάνει κάποια σποραδικά live και παράλληλα ασχολείται με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της κόρης της Olivia...Αναμένουμε λοιπόν το επόμενο βήμα της!

Albums

  • Sweet Talk (Mercury 1979)
  • Trouble or Nothin' (1989)
  • Human Instinct (1992)
  • Can't Get Off (1994)
  • Wonderland (2003)
  • Do You Miss Me (2005)
  • Livin' on a Dream (2007)
  • Trouble or Nothing - 20th Anniversary Edition (2009)
  • The Great Escape (2011)
  • Underneath (2013)

 
Τάσος Κορομπίλιας
Eπιμέλεια: Φώτης Μελέτης