Πόσες φορές έχουμε δει ένα τραγούδι να επισκιάζει τον καλλιτέχνη που το έφερε στη ζωή. Μια τέτοια κατάσταση κατά κανόνα τη συναντάμε στην pop, ωστόσο έχουμε αρκετά παραδείγματα και στημουσική που η κιθάρα, το μπάσο και τα ντραμς κατέχουν τα πρωτεία.
Ένας τέτοιος καλλιτέχνης από το κουρμπέτι μας (γεννημένος στις 24 Φεβρουαρίου του 1950) είναι ο τύπος που έγραψε το "Bad to the Bone" και μας έκανε λίγο πιο σκλερούς στα 5 λεπτά που το τραγουδούσαμε κάνοντας air guitar πάνω στο αποδεκτό από όλη την πλάση αλήτικο riff του. Ο κύριος ονομάζεται George Thorogood και που να με πάρει και να με σηκώσει αν οι μισοί τον γνωρίζουν εξ ονόματος ή από κάτι άλλο πέρα από το τραγούδι του που συναντάς σχεδόν σε κάθε κλασσικοροκάδικο compact disc club.
Όμως εγώ είμαι εδώ για να σου γνωρίσω τον "Lonesome George" (χαϊδευτικό που τον ακολουθεί από τα πρώτα του βήματα και που βγήκε από τα άπειρα συναυλιακά πέρα δώθε στους αυτοκινητόδρομους της Αμερικής) και να σου αλλάξω τη γνώμη γιατί θα έπρεπε να τον εκτιμάς λίγο παραπάνω στα ακούσματά σου. Αυτό προσπαθώ να το πετύχω μέσα από μια δεκάδα τραγουδιών δικά του ή διασκευασμένων μέσα από το μεράκι του που μόνο στο ντουλάπι των αναμνήσεων δεν αξίζουν να μπουν.
Δέκα συνθέσεις για να γιορτάσουμε τα 75α γενέθλια του κυρίου George Thorogood που τα συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες.
Όσο ξεκινώ την αντίστροφη μέτρηση εσείς έχετε ήδη εμφανίσει το φλασκί με το αλκοολούχο φίλτρο.
"Bad to the Bone" (1982)
Ιδανική έναρξη με το συνθετικό peak του όταν και πήρε τον ίδιο από τα μπαράκια και τις τοπικές σκηνές που σεργιάνιζε για χρόνια και τον προσγείωσε στις αρένες. Τότε στις τηλεοράσεις του λαού της Αμερικής είχε προσγειωθεί και κάτι ακόμα: το MTV!!
Έτσι ο πανέξυπνος κιθαρίστας/τραγουδιστής από το «παγκοσμίου φήμης» Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ συνόδευσε με ένα ψαρωτικόβίντεοκλιπ το «πυρηνικό όπλο» που είχε για χιτ, συστήνοντάς τον στο νεανικό κοινό που προσέλκυε το εμβληματικό μουσικό κανάλι. Από το φιδίσιο σακάκι του μέχρι τις στεκιές που ανταλλάζει με τον Bo Diddley στο κακόφημο μπιλιάρδαδικο, το "Bad to the Bone" σκυλοβρωμάει ματσίλα και αρρενωπότητα.
Βασισμένο στο "I’m a Man" του έγχρωμου κυρίου με την ιδιαίτερη εξάχορδη που αναφέραμε προηγουμένως στα μπιλιάρδα, το μεγάλο σουξέ του Thorogood χαρακτηρίζεται από τον έξτρα όγκο και τη σύγχρονη προσέγγιση στα rhythm & blues που από τότε είχαν αρχίσει στη συνείδηση του κόσμου να «πιάνουν αράχνες». Ανά τις δεκαετίες το πετυχαίνεις συχνά πυκνά σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές γιατί πώς να το κάνουμε ανήκει στην ξεχωριστή κατηγορία τραγουδιών που με την προσθήκη τους κάνουν οποιαδήποτε σκηνή δυναμικότερη. Θα θυμόσουν με τον ίδιο τρόπο τον Άρνολντ να εισβάλλει γυμνός και να «δανείζεται» ρούχα και Χάρλεϋ από το μηχανόβιο υπό τους τεστοστερονάτους ήχους του "Bad to the Bone" στο Terminator 2; Πέρα από τη μνημειώδη σκηνήστο δεύτερο και ανώτερο μέρος του Terminator franchise, θα το καμαρώσεις δυο τρεις φορές στο «Παντρεμένοι με παιδιά», το "Miami Vice" ως και το South Park.
"Gear Jammer" (1985)
Τολμάς να αλλάξεις μια συνταγή που πετάει; Ρητορικό το ερώτημα. Τρία χρόνια μετά το "Bad to the Bone" o Thorogood βγάζει στην αγορά το "Maverick" που θα μπορούσες εύκολα να το μπερδέψεις με τον προκάτοχο του και ας έχει περάσει τόσος καιρός. Ο κυρ Γιώργος πάντοτε βασίζονταν στις διασκευές και το 6ο του δισκάκι περιέχει ένα σκασμό από δαύτες. Προσωπικά θα ξεχωρίσω δύο δικά του κομμάτια, το ένα εξ’αυτών είναι το Gear Jammer που δε θα μπορούσε να μην ανοίγει το άλμπουμ με την ορμή που το διακατέχει. Ξεκίνησε σαν ορχηστρικό κομμάτι ωστόσο σιγά σιγά ο Thorogood πρόσθεσε και κάποιους υποτυπώδεις στίχους. Από τον τίτλο που τον σκαρφίστηκε από μια σύνθεση του Johnny Cash,παίρνεις μια λαδιάρικημυρωδιά σε τι πράγμα αναφέρεται. Δαίμονες πάνω σε τέσσερις τροχούς σε αλόγιστα τρεξίματα στους αμερικάνικους αυτοκινητοδρόμους. Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε, σπάνια έλειψε από τις liveεμφανίσεις, έχοντας περίοπτη θέση στα regularκομμάτια του Thorogood και των Destroyers.
"I Drink Alone" (1985)
Κι αν το "Gear Jammer" ήταν το πρώτο και κύριο single, για να μη νιώσει μοναξιά ήρθε μετά από ένα μήνα το "I Drink Alone" (την τριάδα ήρθε να συμπληρώσει η πολύ πετυχημένη διασκευή στο "Willie and the Hand Jive"του Johnny Otis). Στο rock είναι πολύ σύνηθες το πιώμα, τα πάνω του και τα κάτω του. Του Thorogood όπως φαίνεται στον τίτλο του τραγουδιού που επίσης δεν βγαίνει ούτε με αίτηση από το live setlist, τον φτιάχνει να τα πίνει μόνος. Ενώ αρχικά ήταν προορισμένο για τον George Jones σε country μοτίβα, παρέμεινε στο στούντιο του Thorogood και ηχογραφήθηκε με το σωστό τρόπο, ένας ύμνος αφιερωμένος σε έναν από τους σκληρούς του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον Λη Μάρβιν.
Με βάση τον τίτλο και τη θεματολογία δε θα ήταν δύσκολο να έχει πάρει μια πιο σκοτεινή τροπή, ωστόσο ανάλαφρη η ατμόσφαιρα που ντύνει το "I Drink Alone" με διάφορους τίτλους γνωστών οινοπνευματωδών να παρελαύνουν με κωμικό τρόπο από τους στίχους.
Ο ίδιος ο συνθέτης παραδέχεται πως προορίζονταν εξ’ αρχής για να είναι αστείο αν και πολλοί δε το εκλαμβάνουν έτσι. Προβλήματα που έχει ο κόσμος. Παρολ’ αυτά το βιντεο κλίπ διαφορετικά μηνύματα περνάει με τον λευκό μπλούζμαν να πείθει με σοβαρό ύφος ότι είναι επιλογή του να πίνει αυτός, το κλασσικό φιδίσιο δερμάτινο τζάκετ του και η μοναξιά του.
"You Talk too much" (1988)
Έναακόμα τραγούδι που αποδεικνύει πως ο Thorogood δεν βασίστηκε μόνο στις συνθέσεις άλλων για να βγάλει το πλούσιο είναι αλήθεια νυχτοκάματο. Άκου το "You talk too much" και σε βλέπω να σιωπάς άμεσα. Περιττό να πω πως επιλέχθηκε σαν το πρώτο single και έφτασε μέχρι το νο4 στα chart. Είναι βασισμένο στην ίδια ατμόσφαιρα που στρώνουν τα "Shake Your Moneymaker" και "Treat Her right" που συναντάς κατά τη διάρκεια της 7ης κυκλοφορίας, με τα πνευστά να δίνουν ένα πιο soul τόνο ολούθε στο "Born to be Bad' άλμπουμ του 1988. Οι κιθάρες θα κάνουν λίγο πιο πίσω στο θέμα της παραγωγής χωρίς να χαθεί το fun και η επιθυμία να κουνήσεις τους γοφούς σου όλο σκέρτσο και τσαχπινιά.
"Highway 49" (1988)
Αν από το "Born to be Bad" θέλεις κάτι πιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του παλιού καλού Thorogood τότε το "Highway 49" έχει ανοιχτές τις εξόδους του για να το διασχίσεις περιχαρής και με το πόδι πατημένο στο γκάζι. Αν ο Thorogood σου είναι άγνωστος, φαντάζομαι πως θα νιώθεις όταν ακούσεις το όνομα του Big Joe Williams, του αρχικού συνθέτη δηλαδή. Ο εορτάζοντας George το έκανε όλοδικό του, προσθέτοντας τη γνωστή βρωμιάρικη blues κιθάρα και την ακόμα πιο βρώμικη και γεμάτο γρέζι φωνή του.
Το rock & blues των τριών χορδών στα καλύτερά του.
"If you don’t startd rinkin’ (I’m gonna leave)" (1991)
Να’ μαστε και πάλι πάνω από μια πισίνα γεμάτη μπύρα, ουίσκι και σκοτς. Το plot twist είναι πως κανείς δε μας κόβει τη φόρα, κανείς δε προσπαθεί να μας πείσει να πάρουμε τον ίσιο δρόμο. Αντίθετα ο ήρωας του πρώτου single του "Boogie People" του 1991 μας προειδοποιεί πως αν δε ξεκινήσουμε να πίνουμε τότε θα την κάνει μπουχός. Στη πραγματικότητα δε το λέει σ’ εμάς αλλά στην ίδια του τη σύζυγο κάνοντας ακόμα πιο σουρεάλ αυτό το uptempo κομμάτι!! Είναι ρίσκο να πλασάρεις ένα τέτοιο κομμάτι σε μια χώρα που βρίθει από αλκοολισμό και συνάμα είναι μαγκιά να το βλέπεις να ντεμπουτάρει στο νο12 των chart και να φτάνει τελικά μέχρι την πρώτη πεντάδα. Είμαι σίγουρος στους Ανώνυμους Αλκοολικούς ακούνε το όνομα του George Thorogood και βγάζουν φλύκταινες.
Το φιδίσιο τζάκετ και η σκαφάτη λευκή Gibson καλά κρατούν.
"Get a Haircut' (1993)
Άει κουρέψου ρε Thorogood, και όσο ασχολείται μαζί σου ο μπαρμπέρης ψάξε και για καμιά άλλη δουλειά. Κάπως έτσι, δηλαδή κάπως σκληρά αντιμετώπισε τον πρωταγωνιστή του αφιερώματοςη μουσική βιομηχανία των πολλών αλλαγών και του ξηλώματος στις αρχές των 90’s. Ο ίδιος απάντησε με ένα δίσκο που περπάτησε ανέλπιστα καλά στα rock chart με το ομώνυμο single του να φτάνει στην κορυφή σε κάποιες χώρες (βλέπε Καναδάς). Θα ήταν και η δική μου παρθενική επαφή με τον Thorogood και τους Destroyers του, μέσω μιας ολοκληρωμένης δουλειάς. Αυθεντική σύνθεσητων The Connection από τη land down under (Αυστραλία ελληνιστί), το "Get a Haircut" είχε βρεθεί στο ραντάρ του Thorogood από τα 70’s. Μόλις το ’93 βρήκε το θάρρος να το συμπεριλάβει σε ένα δίσκο του και δε το μετάνιωσε ποτέ. Ούτε εμείς οι… καραφλοί που βρήκαμε το feelgood τραγούδι της ζωής μας.
"Killer’s Bluze" (1993)
Έχει παράδοση σε bad ass τραγούδια ο Τζώρτζης αλλά το "Killer’s Bluze" τα ξεπερνάει. Αν δε σε έπεισε με το "Bad to the Bone", στη διασκευή του Dex Rogers κλείνει το στόμα στον κάθε άπιστο Θωμά εκεί έξω. Ένα τραγούδι ομολογία του ήρωα προς το κορίτσι του πως αν δε σταματήσει να του φέρεται άσχημα, θα αναγκαστεί να προχωρήσει στο…αναπόφευκτο και θα βρεθεί παγωμένη κάποιο πρωινό. Φοβερός ερμηνευτής τέτοιων ιστοριών και του δίνει μια βοήθεια το γεγονός ότι μεγάλωσε έξω από τη Φιλαδέλφεια, έστω και σε φλώρικη περιοχή.
"Howlin’ for my baby" (1993)
Το "Get a Haircut" είναι σχεδόν στην ολότητά του ζήτημα διασκευών, αλλά περιέχει μέσα κάποιες από τις καλύτερες πρσσπάθειες του καλλιτέχνη σε συνθέσεις συναδέλφων του. Στα 90’sο Thorogood ξέθαψε μερικά πολύ ποιοτικά rockin’ blues διαμάντια. Δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το "Howlin’ formy baby" του διαολεμένου δίδυμου που απαρτίζεται από τους Willie Dixon και Howlin’ Wolf. Ικανό να σε κάνει χωρίς σκέψη να αλυχτάς στο λυκόφως για ένα χάδι, για ένα φιλί από το μωρό σου. Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των 75 πια Μαΐων, του δίνει μια σύγχρονη σπιρτάδα, το διαχωρίζει κάπως από την αυθεντική βερσιόν,το κάνει πιο χορευτικό και φρέσκο. Εν συντομία το φέρνει στα μέτρα του όπως ξέρει καλά από την αρχή της καριέρας του, δηλαδή από τα τέλη των 70’s.
"One Bourbon, One Scotch, One Beer" (1977)
Φτάσαμε στο τέλος και ελπίζω να μη σας βγήκε από τη μύτη τόσο ξύδι, τόσο μπέρμπον,τόσο σκοτς και όλες αυτές οι μπύρες που κατεβάσαμε όσο σχολιάζαμε κάποια αγαπημένα μου χαϊλάϊτ από την πλούσια καριέρα του George Thorogood. Στο "One Burbon, One Scotch, One Beer" κλείνουμε τον κύκλο με μια διασκευή από το ντεμπούτο του 1977 σε ένα από τα γνωστότερα blues κομμάτια που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1953 με ελαφρώς παραλλαγμένο τίτλο από τον Amos Milburn, ωστόσο έγινε γνωστό από τον John Lee Hooker που πρόσθεσε και ένα spoken μέρος.
O Thorogood από την άλλη του έκανε άλλα μερεμέτια προσθέτοντας μια αφήγηση από το "Red House Boogie" του Hooker, εξιστορώντας το οικονομικής φύσεως πρόβλημα που δεν τον αφήνει να πληρώσει το ενοίκιο πριν βρει την κλασσική λύση να παρατήσει τις σκοτούρες και να κατηφορίσει προς την αγαπημένη του μπάρα για να ρουφήξει της Παναγιάς τα μάτια.
Η στουντιακή έκδοση ξεπέρασε τα 8 λεπτά ενώ στα live που συνήθως ήταν σε διάφορα κακόφημα μπαρ με την ανάλογη πάστα πελατών, έφτανε στα 10 και βάλε λεπτά για το λόγο του ότι σε κάποιες περιπτώσεις κατεύναζε τα - δαυλιά από το αλκοόλ – πλήθη και στις περισσότερες έκανε τους πάντες να παραγγέλνουν προς τιμήν του άσματος και προς τέρψην του κάθε μαγαζάτορα.
Φήμες θέλουν αν πήγαινες σε κάποιο από αυτά τα στέκια και παράγγελνες ένα "Thorogood" σου έφερναν τη μαγική τριάδα (bourbon, scotch, beer).