False Coda: "Closer To The Edge"

06/08/2014

Κατηγορία: Κριτικές

2886

Το Rocktime.gr, εξετάζει μια νεοσύστατη ελληνική μπάντα, τους False Coda και την πρώτη τους επίσημη προσπάθεια στον χώρο της μουσικής. Πάμε λοιπόν να δούμε πρώτα εν συντομία το βιογραφικό του σχήματος και στη συνέχεια να ασχοληθούμε με το άλμπουμ.

 

Οι False Coda δημιουργήθηκαν το 2009 από τους αδελφούς Βασίλη (κιθάρα) και  Ανδρέα Μήλιο (τύμπανα). Μετά από αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους, το 2011 ο Νίκος Πόγκας (πρώην Shiverspine, μπάσο) και ο Λευτέρης Καπετάνιος (πλήκτρα) εντάχθηκαν στη μπάντα. Λίγους μήνες αργότερα ο Μάνος Ξανθάκης (πρώην Agnosia, πρώην Jericho, πρώην Blazon, πρώην Celestial Ode ) έγινε ο βασικός τους τραγουδιστής. Από τότε οι False Coda έχουν δραστηριοποιηθεί κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Αθήνα ενώ τον Νοέμβριο του 2013 τελείωσαν την ηχογράφηση του πρώτου τους άλμπουμ ‘Closer To The Edge’’, με αυτή τη σύνθεση. Σήμερα πλέον, έχουν υπογράψει με την Steel Gallery Records και άρχισαν να προετοιμάζονται για την κυκλοφορία της πρώτης επίσημης δουλειάς τους.Το ύφος τους τώρα, μπορεί να τους χαρακτηρίσει κανείς ως μια progressive metal μπάντα με πολλές επιρροές από διαφορετικά είδη μουσικής, όπως heavy metal, prog rock, fusion κλπ.
Το progressive metal, με την ευρύτερη έννοια δεν είναι το φόρτε μου, παρόλα αυτά, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται.
 Οι επιρροές τους, είναι φανερές από Dream Theater, Shadow Gallery μέχρι Symphony X, οπότε αν σας αρέσουν αυτές οι μπάντες, τότε πολύ πιθανό να σας αρέσουν και οι False Coda. Βασικοί συνθέτες, είναι τα αδέρφια Βασίλης και Ανδρέας Μήλιος, όπου φέρνουν τη κεντρική ιδέα και σιγά  σιγά σε συνεργασία με τους υπόλοιπους, χτίζεται το κάθε τραγούδι. Αποτελείται συνολικά από 7 συνθέσεις, με την διάρκεια του δίσκου να φτάνει τα 41 λεπτά. Ακούγεται σχετικά εύκολα, τουλάχιστον από μουσικής πλευράς, με την ένστασή μου να βρίσκεται στα πλήκτρα  που σε σημεία (όχι σε όλο το τραγούδι) είναι κάπως ενοχλητικά και στην φωνή. Τα πλήκτρα δεν ξέρω αν επιτηδευμένα ακούγονται έτσι,  αλλά σαν γνώστης του οργάνου, δεν μου αρέσει η επιλογή του ήχου αυτού γιατί για εμένα, χαλάει το σύνολο (πχ στο ‘’Respect’’ στο 4:44 ή στο ομώνυμο, το solo που παίζει στην αρχή και στο 1:19). Περί ορέξεως όμως..
  Το ‘’Closer To The Edge’’ δεν πρόκειται για κάποιο concept album όπως συνηθίζεται σε τέτοια σχήματα. Το κάθε τραγούδι έχει την δική του ιστορία και η θεματολογία τους, έχει να κάνει από τα αποφθέγματα του Κομφούκιου (όπως στο Code Of Kindness) μέχρι την τρομοκρατία των Μ. Μ. Ε. (όπως στο Blood On Eyes). Tο εξώφυλλο του, συμβολίζει την κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει πλέον στη χώρα μας, κάνοντας όλο και πιο γοργά βήματα προς το χείλος του γκρεμού. Ο συμβολισμός αυτός εντοπίζεται μέσα από έναν νεαρό, ο οποίος σηκώνεται από την αναπαυτική του πολυθρόνα και ατενίζει το γκρίζο μέλλον με διαφορετικό τρόπο, απαλλάσσοντας τον εαυτό του από τον υπνωτισμό της τηλεόρασης.
  Συνολικά το άλμπουμ, είναι βαθύ και δυναμικό τολμώ να πω, αλλά δεν είναι και απαραίτητα το πιο περίπλοκο από άποψη τεχνικής προσφοράς, μπορεί όμως να εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τους στίχους του. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση, δείτε το επίσημο βίντεο κλιπ του κομματιού ‘’Closer To The Edge’’ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=t-jZLpQXUXE και ανάλογα τα γούστα σας, κρίνετε και όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε στα http://www.arkeynsteel.com/ και http://www.steelgallery.com/ να ενισχύσετε την προσπάθεια των παιδιών.
 
Track List
 
01 Simple rules (03:52)
02 Code Of kindness (06:52)
03 Picture (04:26)
04 Closer To The Edge (05:31)
05 Room Of Pain (05:13)
06 Respect (07:07)
07 Blood On Eyes (07:50)
 
Line-up:
 
Μάνος Ξανθάκης: Φωνή
Βασίλης Μήλιος: Κιθάρα
Νίκος Πόγκας: Μπάσο
Ανδρέας Μήλιος: Τύμπανα
Λευτέρης Καπετάνιος: Πλήκτρα
 
Γιώργος Βαλιμίτης

// Old Time Rock

// Live Favorites