Fatal Attraction: "The Past Years Anthology 1989-1997"

07/08/2014

Κατηγορία: Κριτικές

3786

Οι Fatal Attraction μας έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και είναι ένα progressive rock / metal σχήμα που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 από τον Βαγγέλη Παπαγεωργίου (πλήκτρα), Βαγγέλη Νοτόπουλο (μπάσο) & Γιώργο Μαρκούση (κιθάρα). Αυτό το τρίο παρέμεινε ο πυρήνας του συγκροτήματος μέχρι το 1991. Ο τραγουδιστής Πάνος Δημητρίου (Denial Price, Black Juju) και ο ντράμερ Θάνος Σαρκετζής (Deceptor, Redrum) ένωσαν τις δυνάμεις τους με την μπάντα το 1989.

 

Ο Μαρκούσης, εγκατέλειψε το συγκρότημα την άνοιξη του 1991 ενώ στη θέση του ντράμερ  προσήλθε ο Αλέξης Δημαρέλης (Black Layer Side, Long Live). Παρέλαση από το σχήμα έκαναν για ένα σύντομο χρονικό ο κιθαρίστας Λάκης Ραγκαζάς (Black Side Layer, Long Live, Devil’s Train, Killer Six Gun), ο κιθαρίστας Δημήτρης Αστεριάδης (Deceptor) και ο τραγουδιστής John K (Deceptor, Biomechanical) το 1992. O Βαγγέλης Παπαγεωργίου & Βαγγέλης Νοτόπουλος ήταν τα μόνα μόνιμα μέλη της μπάντας, ενώ ο Δημήτρης Αστεριάδης παρέμεινε στο συγκρότημα έως ότου διαλύθηκε το 1997.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν το support σχήμα στο Στάδιο Ειρήνης Και Φιλίας, στη συναυλία των Manowar το 1992.
 Τo άλμπουμ, ‘’The Past Years Anthology 1989-1997’’, που μας απασχολεί εδώ στο Rocktime.gr, καθώς μαρτυρά και ο τίτλος του, πρόκειται για μια ανθολογία των τραγουδιών τους και όπως θα διαπιστώσει κανείς παρακάτω, είχαν σοβαρό πρόβλημα με τη σύνθεσή τους. Κρίμα, γιατί είχαν πολύ καλές ιδέες και μουσικά δεν είχαν να ζηλέψουν κάτι από άλλα σχήματα του είδους. Ο ήχος τους κυμαίνεται περισσότερο σε ταξιδιάρικο ψυχεδελικό prog και ομολογώ πως το πετυχαίνουν αυτό πολύ καλά!

Έξι διαφορετικοί σχηματισμοί τους, παρουσιάζονται στον παρόν δίσκο και 14 τραγούδιά συνολικής διάρκειας 66 λεπτών ακριβώς. Κάποια κομμάτια είναι ηχογραφημένα από συναυλίες ενώ άλλα είναι από διάφορες προσπάθειές τους στο στούντιο. Τα τραγούδια τους είναι ωραία, αναπτύσσονται και ξετυλίγονται σταδιακά έξυπνα. Τα πλήκτρα χρωματίζουν μέσα από τις κλίμακες τα κομμάτια με επαγγελματικό τρόπο. Επιρροές από Jethro Tull, Pink Floyd, Eloy και από τους πιο σύγχρονους The Hemulic Voluntary Band, είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, αλλά αυτό μετράει στα υπέρ τους καθώς δεν αντιγράφουν.

 Τα αρνητικά της υπόθεσης τώρα. Η παραγωγή, δεν είναι η καλύτερη, μιας και χρηματοδοτούσαν μόνοι τους τις δουλειές τους και εδώ το νόμισμα έχει δύο όψεις. Υπάρχουν τραγούδια που είναι είτε σε edit μορφή είτε επαναλαμβάνονται με ελαφρός διαφορετική μορφή. Σε γενικές γραμμές, η ποιότητά τους, κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και καλές ιδέες υπάρχουν. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία όμως, δεν αναφέρεται τόσο στο ευρύ κοινό,  όσο σε συλλέκτες. Αν λοιπόν, θέλετε να στηρίξετε τους Fatal Attraction και να τους δώσετε μια ευκαιρία, μπορείτε να το κάνετε  μέσα από τις σελίδες http://www.arkeynsteel.com/ και http://www.steelgallery.com/.

 

Track List
01 King Of July Part 1
02 Without A Dream
03 A Lost Inner Call
04 King Of July Part 2
05 Stargazer
06 Game Of Life
07 King Of July Part 1 92
08 Without A Dream 92
09 A Lost Inner Call 92
10 Stargazer 95
11 Without A Dream 95
12 The Narrow Path
13 Ride The Snake
14 Dark Lake

Line Up

Τραγούδια 1-4

Πάνος Δημητρίου: Φωνή

Γιώργος Μαρκούσης: Κιθάρα

Βαγγέλης Παπαγεωργίου: Πλήκτρα

Βαγγέλης Νοτόπουλος: Μπάσο

Θάνος Σαρκετζής: Τύμπανα

(Ηχογραφημένα στο στούντιο ‘’Παντελής Δεληγιανίδης μεταξύ 1989-1991)

Τραγούδια 5-9

John K: Φωνή

Δημήτρης Αστεριάδης: Κιθάρα

Βαγγέλης Παπαγεωργίου: Πλήκτρα

Βαγγέλης Νοτόπουλος: Μπάσο

Αλέξης Διμαρέλης: Τύμπανα
(Ηχογραφημένα στο στούντιο των Fatal Attraction το καλοκαίρι του 1992)
 
Τραγούδια 10-12

John K: Φωνή

Δημήτρης Αστεριάδης: Κιθάρα

Βαγγέλης Παπαγεωργίου: Πλήκτρα

Βαγγέλης Νοτόπουλος: Μπάσο

Χρήστος Τοκατλίδης

(Από την εκπομπή  Comfuzio   το 1995)

 

Τραγούδι 13

Δημήτρης Αστεριάδης: Κιθάρα

Βαγγέλης Παπαγεωργίου: Πλήκτρα

Βαγγέλης Νοτόπουλος: Μπάσο

Αλέξης Διμαρέλης: Τύμπανα
(Από την εκπομπή Jammin’ το 1997)
 
Τραγούδι 14

Βαγγέλης Παπαγεωργίου: Πλήκτρα

Βαγγέλης Νοτόπουλος: Μπάσο

Κώστας Πούλης: Κιθάρα
Έλενα Μπάκα: Φωνή
Θοδωρής Ευαγγελινός: τύμπανα
(Ηχογραφημένα στο στούντιο George Markousis’ Green το 2006)

Γιώργος Βαλιμίτης

// Old Time Rock

// Live Favorites