Nothing Sacred: "Let Us Prey"

08/08/2014

Κατηγορία: Κριτικές

3039

Ξεκίνησαν να αναπτύσσονται στην Μελβούρνη το 1983. Οι Nothing Sacred ήταν ένας από τους στυλοβάτες της Αυστραλέζικης Metal σκηνής κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

 

Ο ήχος τους,  αναμειγνύει την ταχύτητα συγκροτημάτων όπως οι Anthrax με τη μελωδία και το lead κιθαριστικό δίδυμο από μπάντες όπως οι Thin Lizzy και Iron Maiden, αλλά και παλιών πρώιμων Savatage, φέρνοντας μια ισχυρή ζωντανή παρουσία στη σκηνή.
 Αμέτρητες συναυλίες μέσω του δικτύου της Μελβούρνης σε χώρους μέταλ, πολλαπλές περιοδείες σε Αδελαΐδα και Σύδνεϋ, εμφανίσεις στο θρυλικό Metal For Melbourne to 83 και 84/85, καθώς και μια headline παράσταση στο ίδιο φεστιβάλ το 1986, εδραίωσαν τη φήμη τους ως μπάντα  που εργάζεται σκληρά και έχει υψηλή ενέργεια στις ζωντανές εμφανίσεις.
 Ο πυρήνας των Nothing Sacred, ήταν το τρίο του τραγουδιστή Mick Burnham, του μπασίστα Karl Lean και του τυμπανοκρούστη Sham Hughes. Οι κιθαρίστες Mark Woolley και Buddy Snape, με την προσέλευσή τους, σχημάτισαν το αρχικό line up, με τον Snape, να αντικαταστείτε το 1986 από τον George Larin, ακολουθούμενος από τους Terry Campbell και Richard Bubica που πήραν τις θέσεις των Woolley και Larin το 1988.
 
  Το 1985 η μπάντα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους ‘’Deathwish’’, ένα EP 4 κομματιών, το οποίο περιέχει τα κομμάτια ‘’Deathwish’’ και ‘’No Rest’’ που είναι ‘’εικονικά’’ τραγούδια από τις ζωντανές εμφανίσεις τους. Το 1988, ήρθε το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ ‘’Let Us Prey’’ με συνολικά 12 κομμάτια. Την επιμέλεια του εξώφυλλου, την είχε ο Δανός καλλιτέχνης Joe Petagno, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τα εξώφυλλα των Motorhead.
 Ένα χρόνο αργότερα, η μπάντα κλήθηκε να ανοίξει τις συναυλίες για  τους Megadeth στη Μελβούρνη για την περιοδεία τους στα εδάφη της Αυστραλίας, αλλά η συναυλία ακυρώθηκε όταν οι Megadeth εγκαταλείψαν την περιοδεία. Η μπάντα επέστρεψε στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το δεύτερο άλμπουμ, ‘’Nemesis’’ , αλλά εσωτερικές πιέσεις εντός του σχήματος εκείνη τη στιγμή, οδήγησαν στο να εγκαταλείψουν την ηχογράφηση και το άλμπουμ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

  Το 1993, το συγκρότημα επέστρεψε για τον εορτασμό των 10 χρόνων δημιουργίας τους, κάνοντας headline εμφάνιση στο ‘’Metal Foundry’’ ενώ από το 2012 ενώθηκαν ξανά! Αφού είπαμε κάποια πράγματα για τους ‘’Nothing Sacred’’,  θα ασχοληθούμε τώρα με το πρώτο τους άλμπουμ ‘’Let Us Prey’’.
  Δεν ξέρω πώς να περιγράψω τις 22 συνθέσεις που βρίσκονται εδώ, πραγματικά. Είναι η στιγμή που το ακούω; Η διάθεσή μου; Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως τα παλικάρια σπέρνουν και θερίζουν!!! Το άλμπουμ, είναι πραγματικά ένα διαμάντι από το παρελθόν, με καταιγισμό από μελωδίες, εμπνεύσεις άρτια τοποθετημένες και διάχυτη μουσική πανδαιδία. Όσο βλάσφημο και αν ακουστεί αυτό, υπήρξαν τραγούδια όπως το ‘’Eye Of The Orcale’’ που μου θύμισαν ακόμα και Slayer. 79 λεπτά μουσικής απόλαυσης, στο random, repeat και σε κανονική ροή. Από τη μία το αίσθημα που σου δημιουρεί είναι το σύνθημα για να κάνεις mosh και να θες να ‘’χτυπηθείς’’ και από την άλλη να μένεις με το στόμα ανοιχτό, να σκέφτεσαι που ήταν κρυμμένοι και γιατί δεν βγαίνουν τέτοιες μπάντες σήμερα. Η τελική επιλογή, ανήκει στον ακροατή όμως.
 
  Εδώ για την ιστορία, θα βρεί κανείς όλα τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν μαζί με το άλμπουμ, από το πρώτο τους Ep, μέχρι ακυκλοφόρητο και σπάνιο υλικό,. Όλο ψηφιακά πλεόν επεξεργασμένο, με  στίχους, ανέκδοτες φωτογραφίες και βιογραφικό τους. Νομίζω πως για τους φίλους του είδους, αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση. Ένα δείγμα μπορείτε να ακούσεται εδώ https://www.youtube.com/watch?v=Xbv_hgbMejo ενώ για τους ενδιαφερόμενους, θα το βρείτε στις σελίδες http://www.arkeynsteel.com/ και http://www.steelgallery.com/.
 
 
Line Up
 
1983-86
 
Mick Burnham: Vocals
Sham Hughes: Drums
Karl Lean: Bass
Mark Woolley: Guitars
Buddy Snape: Guitars
 
1986
 
Mick Burnham: Vocals
Dave Browne:  Drums
Karl Lean: Bass
Mark Woolley: Guitars
Buddy Snape: Guitars
 
1987
 
Mick Burnham! Vocals
Sham Hughes: Drums
Karl Lean: Bass
Mark Woolley: Guitars
George Larin: Guitars
 
1988-89
 
Mick Burnham: Vocals
Sham Hughes:  Drums
Karl Lean: Bass
Terry Campbell: Guitars
Richard Bubica: Guitars
 
2012-
 
Mick Burnham: Vocals
Sham Hughes: Drums
Karl Lean: Bass
George Larin: Guitars
Ross Percy: Guitars
 
Track List
 
01 Warhead
02 Sir Megma
03 Dogs of War
04 No Tomorrow
05 This is War
06 Grey Slayer
07 The Dark
08 Thousand Years Gone
09 Let us Prey
10 Guardian
11 Damaged
12 No Rest
13 Old Man
14 Deathwish
15 The Curse
16 Eye of the Oracle
17 Final Crime
18 Damaged
19 Cold Rage (Live)
20 Dogs Of War (Live)
21 Final Crime (Live)
22 Guardian (Live)
 
 
 Γιώργος Βαλιμίτης

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs