Tyketto: ''Documentally Yours'' (dvd)

20/08/2014

Κατηγορία: Κριτικές

3063

Ήταν στα 2004 στις 13 Νοέμβρη στο club Υδρόγειος (Θεσσαλονίκη), όταν ο φίλος και εκ των πρωτοπόρων του μελωδικού χώρου στην Ελλάδα, Νίκος Reptile γιορτάζοντας την 4η επέτειο λειτουργίας της εταιρείας του Reptile-Musi , διοργάνωνε συναυλία με τους BONFIRE/TYKETTO/ Redrum!

 

Θυμάμαι τον πανικό που επικράτησε στο χώρο όταν ακούστηκαν οι πρώτες νότες του Forever Young…για όλους τους φανατικούς του μελωδικού χώρου η μπάντα αυτή είναι εκ των σημείων αναφοράς. Και το  dvd  αυτό, εκτός του ότι είναι must για κάθε λάτρη των  Tyketto, αποτυπώνει για τον καθένα που έζησε και λάτρεψε τις ανεπανάληπτες και μοναδικές στιγμές εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Για να συνοψίσουν λοιπόν την 25η  επετειακή περιοδεία τους , κυκλοφόρησαν αυτό το  DVD που αφηγείται την ιστορία , πως οι Tyketto έφτασαν  στα τέλη των ‘80ς στο απόγειο της καριέρας τους και παράλληλα περιγράφουν τη νευορκέζικη Rock σκηνή της ίδιας περιόδου. Παράλληλα  υπάρχουν σύντομα σχόλια καθενός από τα αρχικά μέλη της μπάντας , του τραγουδιστή  Danny Vaughn, του ντράμερ  Michael Clayton Arbeeny, του κιθαρίστα Brooke St. James και του μπασίστα Jimi Kennedy, ενώ η ιστορία διανθίζεται με αρχειακό υλικό από βίντεο που μαγνητοσκοπούνταν από το γκρουπ εκείνη την εποχή...
Το  documentary  δημιουργήθηκε,  όταν ο Arbeeny ανακάλυψε 90 ώρες υλικού σε βιντεοκασέτες συγκεντρωμένες στο υπόγειο του σπιτιού του! Για τον κάθε φανατικό οπαδό των Tyketto, όπως όλοι στην ιστοσελίδα www.rocktime.gr,  ήταν πραγματικά μία συναρπαστική εμπειρία να παρακολουθούμε, πως η μπάντα αναπτύχθηκε από την ανωνυμία σε μία από τις πιο καυτές μπάντες  της σκηνής της Νέας Υόρκης , πως γέμιζαν θρυλικές μουσικές σκηνές όπως  το  The Cat Club και το  L'Amours. Υπάρχει τόσο καταπληκτικό ζωντανό υλικό  , περιλαμβανομένου  πρώιμου υλικού , όπως το ''Tearin' Up The Night''  και  η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του θρυλικού  ''Standing Alone'' , καθώς και η ηχογράφηση τη βραδιά που οι ιαχές του κόσμου ακούγονται στο  ''Lay Your Body Down'' (που αρχικά ονομάστηκε  ''Bourbon Street'').
Βλέπουμε επίσης πως ανέπτυξαν οι  Tyketto τις συνθέσεις που κατέληξαν  στον καταπληκτικό πρώτο δίσκο τους ''Don't Come Easy''  στο προβάδικο που ταυτόχρονα ήταν και το σπιτικό τους. Έπειτα  που υπέγραψαν στην  Geffen Records , η μετακόμιση τους στην  ''Πόλη των Αγγέλων'' όπου ηχογραφήθηκε ο δίσκος από τον θρυλικό παραγωγό Richie Zito. Υλικό από το στούντιο με την ηχογράφηση των  κλασικών ''Wings'' και  ''Seasons''.Την κυκλοφορία του δίσκου ακολούθησε η περιοδεία που συνόδευαν τους headliners, Nelson και η έξαψη των εμφανίσεων τους αποτυπώνεται επίσης.
Το υλικό συμπληρώνουν συνεντεύξεις , υλικό από περιοδείες και φεστιβάλ  που παρουσιάστηκε στην εκπομπή  MTV  Headbangers Ball .Το φιλμ επίσης διαπραγματεύεται πως το  Grunge άλλαξε τη μουσική σκηνή τα πρώτα χρόνια των ‘90ς και έπειτα πως ο Vaughn αποχώρησε από τη μπάντα και αντικαταστάθηκε από τον Steve Augeri. Για κλείσιμο υπάρχει ο ΥΜΝΟΣ '''Forever Young'' , που παρουσιάζεται από ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας  σε διάφορα φεστιβάλ ,   από την επανεμφάνιση τους στα 2004, περιλαμβανομένης και της εμφάνισης στο θρυλικό πλέον  Firefest.
Το χορταστικό  DVD περιλαμβάνει  μία επαγγελματική εκδοχή του ''Wings'' , υλικό της μπάντας όταν ηχογραφούσαν ''Dig In Deep'' στα  2011 , καθώς και την πλήρη μετάδοση της διαδικτυακής συναυλίας τους  την ίδια χρονιά!
Νομίζω πως η ατάκα του  Michael Clayton Arbeeny στην αρχή  του φιλμ  είναι ο καταλληλότερος επίλογος για τούτη εδώ την παρουσίαση : "για κάθε  Aerosmith και  Bon Jovi εκεί έξω, υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδων Tyketto"!!!

Γκιλλανίδης Νότης

// Old Time Rock

// Live Favorites