Billy Idol: "Kings and Queens of the Underground"

26/10/2014

Κατηγορία: Κριτικές

4347

Την αμαρτία μου τη λέω. Εν έτει 2010 δεν θα μπορούσα επουδενί να φανταστώ τον Billy Idol όχι μόνο να επισκέπτεται την Αθήνα αλλά και να παραδίδει σεμινάρια σκηνικής παρουσίας σα να μην πέρασε μία μέρα.

 

Ευχάριστη έκπληξη αν μη τι άλλο η performance του, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε απλή κατάδυση στα ύδατα της δεκαετίας του ’80 όπου μεσουρανούσε ο διάσημος τραγουδιστής, ούτε διεκπεραιωτική εργασία. Κάθε άλλο. Απίστευτο πάθος, φωνή που διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, απίστευτο rock n’ roll feeling, μοναδικές ερμηνείες και ένα show απόσταγμα της πολύχρονης εμπειρίας του.
 Αξιοσημείωτη η παρουσία των συνοδοιπόρων «παικταράδων» Steve Stevens (σ.σ.: τον έχετε δει στο video clip του "Dirty Diana" του συγχωρεμένου Μichael Jackson) στις κιθάρες αλλά και του κορυφαίου πληκτρά Derek Sherinian.
Παρά την πληθώρα συναυλιών ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα γεμίζοντας το Γήπεδο Taekwondo στο Φάληρο. Μουσικόφιλοι κάθε ηλικίας βίωσαν την εμπειρία της ζωντανής απόλαυσης κομματιών όπως τα κλασικά "Rebel Yell", "Dancing With Myself", "White Wedding", "In the City" ενώ στη διασκευή του "LA Woman" στο ρεφρέν ο αειθαλής και πιο "φουσκωτός" από ποτέ Idol τραγουδούσε "Athens Woman"!
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον Steve Stevens, ο οποίος έκανε απίστευτα πράγματα με την ηλεκτρική κιθάρα του σολάροντας ακόμη και με τα δόντια! Επίσης ξεζούμισε μία κλασική κιθάρα επελαύνοντας ταχύτερα και από... τον Λιονέλ Μέσι! Εν κατακλείδι η φωνή του Idol δεν είχε αλλοιωθεί παρότι είχαν περάσει τουλάχιστον τρεις δεκαετίες από την εποχή που βρίσκονταν στα φόρτε του. Αρκετά όμως με το παρελθόν…
Ο 58χρονος πλέον  Βρετανός frontman με καινούργιο δίσκο έπειτα από μία δεκαετία , παρουσιάζεται έτοιμος για τις λίστες του Billboard και δίνει στους οπαδούς εικόνες από τη ζωή του γράφοντας και τραγουδώντας τους στίχους στο δίσκο   "Kings & Queens of the Underground".
 "Όλη η ζωή μου είναι στους στίχους" δηλώνει ο  Idol ή αλλιώς  William Michael Albert Broad όπως είναι το πλήρες όνομα του και ο  πρωτοπόρος του punk rock  κυκλοφορεί 11 νέα τραγούδια…και έχουμε:
Ένα δίσκο με πολύ δύναμη και ενέργεια που θα ενθουσιάσει! Επίσης η παρουσία του "atomic playboy", Steve Stevens συμβάλει σε αυτό και υπενθυμίζει σε νέους και παλιούς πόσο εξαιρετικός κιθαρίστας είναι! Οι δύο αυτοί μεγαλουργούν και πάλι μαζί και τα άλμπουμ του παρελθόντος  "Rebel yell" και  "Whiplash smile" αποτελούν ορόσημα στη μοντέρνα ροκ σκηνή...
Εντάξει μπορεί να μην υπάρχουν συνθέσεις , όπως τα  "Rebel yell' ή το  "White wedding" αλλά έντεκα νέες  ροκ συνθέσεις με τα μοναδικά φωνητικά του  Idol  και του  Stevens την κιθάρα.
Το εναρκτήριο  "Bitter pill" δε θα μπορούσε παρά να είναι η καλύτερη έναρξη. Ο Stevens ροκάρει ασύστολα εξαρχής και η φωνή του  Idol εξαιρετική όπως στα 80ς!
Με το "Can't break me down" τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα! Ένα τραγούδι , σήμα κατατεθέν του Billy Idol , με ευκολομνημόνευτο ρεφραίν. Το "Save me now" θυμίζει μελωδία των '80ς επίσης με την ήσυχα αναπτυσσόμενη μελωδία του! Το πειραματικό  "One breath away"   παρουσιάζει μία νέα πλευρά του  Billy Idol και ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του δίσκου.
Μία σύνθεση που θυμίζει παλιές, καλές μέρες το "Postcards from the past", είναι σχεδόν ίδιο με το "Rebel yell" αλλά όχι αντιγραφή και με την συμβολή του  Stevens είναι το αγαπημένο μου!
Το ομότιτλο άσμα είναι μία ακουστική σύνθεση , με τη φωνή του Billy Idols και την κιθάρα να συνοδεύει…η συναισθηματική σύνθεση του δίσκου!
Τα  "Eyes wide shut"  και  "Ghosts in my guitar"  έχουν "πολύ ψυχή". Το  "Nothing to fear" επίσης είναι ένα σιγανό κομμάτι ενώ το "Love and glory" ηχεί σαν  U2 με φωνή  Billy Idol πριν οι υπόλοιποι εξαπολύσουν το  rock'n'roll πνεύμα ξανά! Τέλος το "Whiskey and pill" είναι το απόλυτο ροκάδικο κομμάτι!
Το "Kings & queens of the underground" είναι ένας δίσκος με καλά ροκ κομμάτια. Ίσως εάν υπήρχαν λιγότερα  "ήσυχα" κομμάτια να ήταν ένας εξαιρετικός δίσκος, σε κάθε περίπτωση , είναι αντάξιος του ένδοξου παρελθόντος και σίγουρα αξίζει να κοσμεί τη μουσική σας τροπαιοθήκη. Τη δική μου την κοσμεί ήδη!

Nότης Γκιλλανίδης