Pantheist: "Seeking Infinity"

10/10/2018

Κατηγορία: Κριτικές

1575

Αναζητώντας το άπειρο μπορεί να βρεθείς σε περίεργες καταστάσεις. Αυτή της άγνωστης κατεύθυνσης, της άγνοιας, του απρόβλεπτου και του ξαφνικού. Του φόβου ίσως για το τι θα βρεις μπροστά σου κι αν είσαι σε θέση να το αντιμετωπίσεις.

 

Υπάρχει βέβαια κι η άλλη περίπτωση που μπορείς απλά να χαθείς. Ψυχικά, εγκεφαλικά σε ένα απροσδιόριστο χαοτικό, σκοτεινό περιβάλλον κι εκεί να μείνεις. Ή...????
Πέρα από τις εικασίες όμως για το τι μπορεί να συμβεί γενικά κι αόριστα, στην μουσική πραγματικότητα το Seeking Infinity είναι το album αυτό που περίμεναν 7 χρόνια οι οπαδοί των PANTHEΪST (και δεν είναι και λίγοι) με μεγάλη προσμονή για να ακούσουν ξανά πως είναι το funeral doom. Εκείνο που δεν είναι γυαλισμένο και καλοστημένο.
Που οι μελωδίες του θα σε συνεπάρουν και ταυτόχρονα το σκοτάδι, η ψύχρα, ο οδυρμός και το βάθος (πολύ κάτω όμως) θα σε ρουφήξουν μέχρι εκείνο το σημείο που εξαφανίζεται και η τελευταία ακτίνα φωτός. Εκεί θα βρεις τους PANTHEΪST.
Σου δίνετε η ευκαιρία να ακούσεις brutal doom death metal με extreme blast beats, neofolk και post rock στοιχεία, εναλλαγές και ποικίλες ηχητικές διακυμάνσεις. Οι φίλοι της μπάντας μπορεί θα υποπτευτούν τι συμβαίνει σε αυτό το concept των 6 κομματιών (και διάρκειας 60 λεπτών). Μπορεί και όχι όμως.
Η πέμπτη κατά σειρά επίσημη κυκλοφορία σίγουρα δεν θα ξαφνιάσει τον ακροατή. Θα τον ενθουσιάσει όμως γιατί ενώ η μπάντα δεν έχει αλλάξει τη νοοτροπία των συνθέσεων και τη αργόσυρτη μουσική ροή έχει όμως καινούργια στοιχεία που αυτά είναι ικανά να σου δείξουν το θάνατο. (Αυτός έρχεται αργά εδώ.) Με λίγα λόγια δεν θα πεις: "Αααα άλλο ένα funeral doom δισκάκι".
Ο Kostas Panagiotou (vocals - keyboards) με την παρέα του, Aleksej (bass), Dan (drums - backing vocals) και Frank (guitars) σου δείχνουν το δύσβατο μονοπάτι για την πιο μυστικιστική διαδρομή που έχεις πάρει τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια. Μουσικοί που έχουν περάσει από καταξιωμένες μπάντες όπως οι FEN, SHAPE OF DESPAIR, CLOUDS και CRIPPLED BLACK PHOENIX. Στο Seeking Infinity συμμετέχουν και δυο μουσικοί που έχουν υπάρξει προηγούμενα μέλη, οι Andy (SYVEN) και Pete (VOICES) στο κομμάτι 1453: An Empire Crumbles. Όλο και καλύτερο δηλαδή!
 
Όσο υπάρχουν μουσικοί που κάνουν αυτόν τον συγκεκριμένο ήχο τόσο μοναδικό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για εξαφάνιση. Στη Γη μπαίνουν μόνο για λίγο, γιατί εκεί ανήκουν κι επιστρέφουν όταν χρειαστεί για να μας θυμίσουν ότι τελικά τίποτα δεν πεθαίνει (!). Αρκεί που ξέρουν αυτοί πως να ανασύρουν από τα υγρά χώματα και τις σκοτεινές ψυχές αυτά που κάποιοι άλλοι δεν θα δουν ποτέ.
Οι νοσταλγοί fans του old-school traditional funeral doom death ας πλησιάσουν. Είναι αρκετά σκοτεινά. Αν σταθείς τυχερός μπορεί τελικά αναζητώντας το άπειρο να φτάσεις στην αιωνιότητα. Το Seeking Infinity κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο από την Melancholic Realm Productions σε CD, ενώ το Ισπανικό label The Vinyl Division θα κυκλοφορήσει το album σε double vinyl / gatefold sleeve.
..."Sometimes I really hope that the night never comes the darkness scares me, you know Sometimes when I feel that I finally reached the top my castle of cards falls when the wind blows"... _(Seeking Infinity, Reaching Eternity)
https://www.facebook.com/Pantheistuk/

✍ Eleni Liverakou Eriksson
(ECLECTIC SHADOWS team)