Silked & Stained: "Goes Up To Eleven"

04/01/2020

Κατηγορία: Κριτικές

3900

Είναι πραγματικά συγκινητικό και συνάμα ελπιδοφόρο, άνθρωποι άγνωστοι που γνωριστήκατε και γίνατε φίλοι λόγω της κοινής αγάπης σας για τη μουσική, να προχωρούν με κόπο, πίστη, επιμονή, πολύ δουλειά και αυταπάρνηση σε κυκλοφορίες των δίσκων τους.

 

Από την πρώτη φορά που τους είδα στο Blitz το Δεκέμβρη του 2013, σε διαγωνισμό για συγκροτήματα το 2014 στο ωδείο του Νάκα (The Band Festival final Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας ), που αποφοίτησα και εγώ…, πριν αιώνες,έπειτα  στο Ghost House το 2014, στο "ΠΟΛΙΣ" με την ευκαιρία του  PLAYHARD CONTEST, το 2015 και αρκετές φορές στο Remedy Live Club, συν δύο φορές στην Αρχιτεκτονική του Ζωγράφου, μετά στο λαϊκό Μπουρνάζι επί σκηνής του ιστορικού κι επανελθόντος (πάλι 41 χρόνια μετά) ανακαινισμένου και πανέμορφου Rock Dragon Club καθώς και στο Bat City με τους  πάλαι ποτέ και νυν μουσικούς "ήρωες" της εφηβείας μου Matjevic και Γιώργο Γάκη. Τέλος στο 1ο Sleaze n Glam Fest το 2016, και πριν λίγο καιρό στο Black Box Methodia μου στερέωσαν την πεποίθηση ότι το μελωδικό κίνημα στην Ελλάδα πλέον έχει στέρεες βάσεις με ικανότατους μουσικούς.

Από το Δεκέμβριο του 2013 που αυτή η ιδέα του μελωδικού Hard Rock σχήματος μετουσιώθηκε και πρακτικά ως full-active band, οι αλλαγές ήταν αρκετές. Έχουν ήδη αλλάξει μέλη αρκετές φορές. Και ο ήχος και η μουσική τους κινούνται στο '80ς Melodic Hard Rock/ AOR καθώς και την σύγχρονη μελωδική Σκανδιναβική rock σκηνή που έχει να επιδείξει "διαμάντια" τα τελευταία χρόνια.
Σημαντικές επιρροές από ξένα σχήματα οι Whitesnake, Bon Jovi, Hardline, Europe, HEAT και πολλά άλλα ακόμα. Ώριμοι και ικανότατοι.
Αφού λοιπόν περιμέναμε με περισσή ανυπομονησία την πρώτη επίσημη κυκλοφορία της μπάντας (επιτέλους μετά από  χρόνια συνεχών προβών και ζωντανών εμφανίσεων ) κυκλοφόρησε και το δεύτερο μουσικό δημιούργημα τους.
Το όνομα Silked & Stained σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "μεταξωτοί και λεκιασμένοι" και χαρακτηρίζει άριστα τη μουσική δουλειά της μπάντας που είναι κατά κύριο λόγο μελωδική αλλά και αρκετά δυνατή (πιο έντονη) σε κάποια κομμάτια. Το όνομα προέκυψε μέσα από ένα χιουμοριστικό περιστατικό που σχετιζόταν με γνωστή επωνυμία τσιγάρων καθώς και μια λακκούβα με λασπόνερα. Η μπάντα επαγγελματικότατα στημένη, δεμένη και με μουσικότητα από όλους, εργάστηκε άοκνα από την πρώτη στιγμή, αμέσως μετά από την πρώτη κυκλοφορία, για  τον επόμενο δίσκο της.
Και η ελληνική μελωδική παρέα μεγαλώνει και εμείς εδώ στην rocktime.gr, την  σελίδα που αγαπά το μελωδικό ροκ, τρίβουμε τα χέρια μας από χαρά και στα πλαίσια προβολής λοιπόν κάθε ελληνικής μελωδικής μπάντας, παρουσιάζουμε τις επιδιώξεις και τα μουσικά όνειρα τους μετουσιωμένα σε συνεχόμενη δισκογραφική ροή.

Η εταιρεία από τον Σκανδιναβικό βορρά, η Lions Pride Music και με την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στο πρόσωπο του Χρήστου Ζονίδη (C.S. Management & Promotions) αποτέλεσε την εταιρεία κυκλοφορίας και αυτού του δίσκου .

Όταν ο όρος "Hard Rock"  ακούγονταν από τους παλαιάς κοπής  μεταλάδες, ήθελε επεξήγηση. Κατά τη διάρκεια των  '80ς, μπάντες που σήμερα περιγράφονται ως ανήκουσες στο Glam Metal/Hair Metal θεωρούνταν ως Hard Rock.
Βέβαια είναι δύσκολη η σύγκριση των  DEEP PURPLE (μία κλασικο- Hard Rock band) με τους RATT και τους  MÖTLEY CRÜE. Είναι η εμπειρία που διακρίνει το μουσικό γένος κάθε συγκροτήματος και αυτό συμβαίνει και με τους SILKED & STAINED στη νέα κυκλοφορία τους που επιγράφεται "Goes Up to Eleven".
Συγκεκριμένα, η μουσική δημιουργία της μπάντας στηρίζεται στη μελωδική φόρμα του κλασικού Hard Rock των  '80ς, και συγκεκριμένα πιασάρικες μελωδίες,  ελκυστικά ρεφραίν και όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν τους οπαδούς της μπάντας ευτυχισμένους.
Να τονιστεί βέβαια, ακούγοντας το δίσκο και τραγούδια και σε ζωντανές εκτελέσεις, πως υπάρχει μίξη της μελωδικότητας με περισσότερο δυναμικά στοιχεία τύπου  AC/DC όπως συμβαίνει στην σύνθεση "How Many Miles to Heaven". Καθόλου άσχημος, ίσα-ίσα ιδιαίτερα ελκυστικός και ευάκουστος συνδυασμός.
Η μίξη έγινε και πάλι από τον έμπειρο  Δ.Χριστοδουλάτο και το  Mastering από το Ν.Νομικό.
Στις συνθέσεις λοιπόν: η μουσική πολυποικιλότητα είναι εμφανής. Στο προαναφερθέν "How Many Miles to Heaven", με την αλήτικη διάθεση και με εξαιρετική φωνητική απόδοση από τον νεοφερμένο στο γκρουπ Haris Mos. Στην εξαιρετική τραγουδάρα  "Come Closer", με τις ξεκάθαρες AOR επιδράσεις  που δημιουργούν  ένα μοναδικό μουσικό αριστούργημα. Με το μοντέρνο μελωδικό groov-αριστό αίσθημα στο "Take Me", το μελωδικά προσπελάσιμο "That Feeling" όπου στα πρώτα μέτρα της κιθάρας μου θύμισε τους λατρεμένους Kingdom Come για εξελιχθεί σε μία περίτεχνη ξεσηκωτική μουσική δημιουργία με την κιθάρα να έχει τον πρώτο λόγο και πανέμορφα φωνητικά.
Στο "No Way" μία άκρως πιασάρικη σύνθεση, "θανατερού"  μελωδικού δημιουργήματοις, η μπάντα ξεδιπλώνει άπλετα τη μουσικότητα της ενώ το ακραιφνώς  Pop Rock "Reach Out the Sky" θεωρώ πως, εκτός από προσωπικά αγαπημένο, είναι  μία από τις καλύτερες συνθέσεις της μπάντας.
Να κάνω μία παρένθεση, γράφοντας πώς τον Απρίλιο του  2018 ο τραγουδιστής του πρώτου δίσκου  Bill Tsaklidis έχοντας προσωπικά ζητήματα αποχώρησε και προβλημάτισε το συγκρότημα αλλά οι  Silked & Stained  γρήγορα προσπέλασαν το ζήτημα ανακοινώνοντας τον Haris Mos και κυκλοφόρησαν το μουσικό video για το τραγούδι του προηγούμενου δίσκου "Bombshell" ώστε  να παρουσιάσουν τη νέα επιλογή τους πίσω από το μικρόφωνο. 
Η μπάντα παρουσιάστηκε και δοκίμασε την νέα σύνθεση με απόλυτη επιτυχία στο  Wolfest Rock Festival της Βουλγαρίας  μαζί με τους Cradle of Filth, Pretty Maids, Axxis, Scarlet Aura το μήνα Αύγουστο του 2019 αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.Το "Woman Youre The Devil" που παρουσιάστηκε από το νέο δίσκο εντυπωσίασε όπως και τα "Sweet People" και "That Feeling" με σπουδαίες μελωδίες, σφιχτοδεμένη μουσικότητα, κιθάρες περίτεχνες σε συνδυασμό με εύηχα μελωδικά "άγκιστρα"  και "πλούσια"  δεύτερα φωνητικά.
Τελική συνθετική αποθέωση στην ευρηματικότητα του συγκροτήματος έρχεται με το  "Reach For The Sky" ακόμη ένα εξαιρετικό δείγμα κλασικού  hard rock που εύκολα από την πρώτη στιγμή που άκουσα, να θυμίζει έντονα και επιτυχημένα Deep Purple περιόδου Come Taste the Band.
Συστήνεται ανεπιφύλακτα για να εμπεδώσετε τον όρο της ελληνικής ετοιμοπόλεμης" μελωδικοχαρντροκάδικης μπάντας!
 
Νότης "Reach Out the Sky" Γκιλλανίδης

Η μπάντα
Φωνή : Haris Mos
κιθάρες, φωνητικά: Tony Gavalas
μπάσο: Tommy Fotiadis
τύμπανα, φωνητικά: Orpheus Lazz
 - στην εμφάνιση τους στο Black Box Methodia παρουσίασαν στην κιθάρα το νέο μέλος Στέργιο Κατσόγιαννη.