Harem Scarem: "Change The World"

15/03/2020

Κατηγορία: Κριτικές

2445

Καταρχάς δηλώνω ευθαρσώς πως αγαπώ την μπάντα! Έχουν τον τρόπο τους και αυτό λειτουργεί παραγωγικά!! Αρχικά, άκουσα το "The Death Of Me" και η εντύπωση μου ήταν θετικότατη. Ένας εξαιρετικά "τίμιος" δίσκος, αντάξιος συνεχιστής του προηγούμενου "United".

 

Ο δε, Pete Lesperance στην κιθάρα "θεούλης" ενώ τα φωνητικά του Harry Hess υψηλού επιπέδου, μελωδικότατα υπηρετούν τις αρμονίες αναλλοίωτα εδώ και δεκαετίες καθώς ενώ η ρυθμική γραμμή έχει σε στιβαρή παρουσία και στηρίζει εμπνευσμένα όλο το μουσικό οικοδόμημα.
Η συνεισφορά του εξαιρετικού Tony Harnell στο ομότιτλο κομμάτι όπως και στο προσωπικά αγαπημένο "Mother Of Invention" είναι μοναδική.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά τις συνθέσεις με αναφορές πίσω στο 1993 αφού ανανέωσαν ξεχωριστά το μελωδικό ροκ, κυκλοφορώντας το αριστούργημα "Mood Swings", το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας.
Ευδιάκριτος ήχος, εμβληματικός στον χώρο του μελωδικού, με σπουδαία κιθαριστική δουλειά, πλούσια χορωδιακά φωνητικά, μελωδικά "άγκιστρα" στις μελωδικές φράσεις που τυπώνονται για πάντα στα αυτιά των ρεκτών της μουσικής.
Και κάνω αυτήν την σύνδεση, διότι από την πρώτη σύνθεση, το ομότιτλο "Change The World", όλα αυτά τα στοιχεία είναι παρόντα με εμφαντικό τρόπο.
Με τα δυναμικά και μελωδικότατα φωνητικά του Harry Hess και την εξαιρετική κιθάρα του Pete Lesperance να "κελαηδά" σολάροντας περίτεχνα όσο και πανέμορφα. Αυτό περίμενα να ακούσω και το ακούω, ξανά και ξανά σε όλο τον δίσκο.
Το "Aftershock", μία σπουδαία μελωδική φωνητική "ταπετσαρία", φερμένη από τις μελωδικότατες μέρες των θεϊκών Foreigner και το βιβλίο των hard rock συνθέσεων τους, ακολουθείται  από το "Searching For Meaning" μία σύνθεση με σοφιστικέ στίχους που επενδύονται από ένα ενθουσιώδες και ανεβαστικό μουσικό "άγκιστρο".
"Φρεσκάδα" μελωδικότητας αποπνέει το ρομαντικό τραγούδι αγάπης "No Me Without You" , όπως και η "υμνική" μπαλάντα με την "ύφανση" των αξεπέραστων Beatles, "Mother Of Invention"  στη μελωδία της, ενώ η κιθάρα "τριγυρνά" σε μουντές νότες και μας παρουσιάζει το επικο-μελωδικό δημιούργημα "Death Of Me". Πιστεύω πως με τούτη την σύνθεση ξεπερνούν τα όρια τους και εξερευνούν με μαγευτικό τρόπο, πανέμορφες "αχαρτογράφητες" μουσικές περιοχές…
Γι’ αυτούς που προσμένουν τις  AOR "πινελιές" της μπάντας υπάρχει  το "Mother Of Invention", ενώ με τα ραδιοφιλικά και συνάμα συναυλιακά "Riot In My Head" και το "Fire & Gasoline" η μπάντα αποδεικνύεται  πραγματική "ριφομηχανή".
Ο δίσκος κλείνει όπως ξεκίνησε: το "Swallowed By The Machine" είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό και δυναμικό συνάμα  rock τραγούδι, με την αισθαντική φωνητική ερμηνεία του Hess που τραγουδά για τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής μας.
Μπορεί να μην ηχούν στα αυτιά σας τα τραγούδια ανάλογα με το μεγαλείο των "Justice In The World" και του "If There Was A Time", αλλά αυτό συμβαίνει διότι έχουν περάσει 25 χρόνια….
Σε τελική ανάλυση, το "Change The World" μαζί με τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες, "Thirteen" και "United" αποτελούν τον σπουδαίο δημιουργικό μόχθο της μπάντας αντάξιο των 30 χρόνων παρουσίας τους.
Τα άξια τέκνα του Καναδικού μελωδικού hard rock, οι Harem Scarem δηλώνουν και πάλι παρόντες στο μελωδικό στερέωμα με επιτυχία.
To "Change The World", είναι ατόφιο δημιούργημα μελωδικού hard rock, ίσως με μία μεταλικότερη υφή αλλά πάντοτε περιτυλιγμένο σε  AOR περίβλημα. Αυτό και μόνον ΑΡΚΕΙ!!!

Νότης "Swallowed By The Machine"Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites