Khymera: "Master Of Illusions"

17/03/2020

Κατηγορία: Κριτικές

2394

Όσοι ασχολούμαστε με τον μελωδικό χώρο και τις σχετικές κυκλοφορίες γνωρίζουμε τον Dennis Ward: τραγουδιστής, μπασίστας, παραγωγός, με όποια σειρά προκρίνει ο καθένας και σίγουρα το μελωδικό hard rock αλλά και η μεταλλική κοινότητα του οφείλουν πολλά.

 

Από την μέρα που κυκλοφόρησε το εξαιρετικό άλμπουμ των  Khymera στα 2005, το "New Promise", με τον ίδιο ως τραγουδιστή, φτάσαμε στα  2015 όπου κυκλοφορώντας το πολύ μελωδικό "The Grand Design", ο Ward εγκατέλειψε κάθε ανάμειξη του, τόσο με την αρχική του μπάντα, τους Pink Cream 69, όσο και τα μουσικά σχήματα που εμπλέκονταν, όπως οι Place Vendome, Panorama, Gus G, Magnum, αλλά και τους Ρώσους μουσικούς  ονοματισμένους από ένα διήγημα του μέγιστου  Fyodor Dostoevsky, τους Alekseevskaya Ploshchad μεταξύ πολλών άλλων...
Τώρα λοιπόν συναντάμε τον Ward με το μουσικό σχήμα των Khymera, στο πόνημα τους "Master Of Illusions", στο οποίο συμμετέχουν σπουδαίοι και πολύ γνωστοί μουσικοί δεξιοτέχνες, όπως οι Peter Newdeck (Eden's Curse, Issa, και πάρα πολλοί άλλοι) στα τύμπανα,  ο "γητευτής" των πλήκτρων Eric Ragno (έχει συμμετάσχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε πάνω από 70 δίσκους κι έχει ηχογραφήσει με καλλιτέχνες που μεγαλώσαμε ακούγοντας τη μουσική τους, όπως οι  Fergie Frederiksen (Toto), Paul Stanley (Kiss), Alice Cooper, Jeff Scott Soto, Trixter, The Babys  μεταξύ άλλων ενώ περιόδευσε με τους Graham Bonnet (Rainbow), Ted Poley, Dawn Robinson των En Vogue, με τον υπέρτατο εκλιπόντα  Jimi Jamison (Survivor), τη φωνάρα Eric Martin (Mr. Big), τον ήρωα της "εξάχορδης" Tony MacAlpine και τους αγαπημένους μας εδώ στo rocktime.gr θρύλους του AOR γένους τους White Sister καθώς και τον Michael Klein (First Signal, Place Vendome, Wicked Sensation, S.I.N. μεταξύ άλλων).
Και αφού παρουσιάσαμε τους βιρτουόζους δημιουργούς είναι ώρα να παρουσιαστεί και το σπουδαίο δημιούργημα τους.
Μετά από  30 χρόνια μουσικής ιστορίας, όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να περιμένουμε από τον Dennis Ward  και τους υπόλοιπους στο μουσικό όχημα των Khymera: μελωδικό hard rock, διανθισμένο με μία μεταλλική υφή, περιτυλιγμένο έντεχνα με  το AOR επίχρισμα. Επιπλέον, επιγεύσεις από αρμονίες μουσικών και φωνητικών φράσεων, στιβαρό ροκ ρυθμό, πιασάρικα ρεφραίν, πλούσιες μελωδικές επιστρώσεις από συνθεσάιζερ/πλήκτρα και φυσικά απογειωτικά κιθαριστικά σολαρίσματα.
Μέσα σε αυτήν την μελωδική πανδαισία η φωνή του Dennis Ward δυναμική, μελωδική, καθάρια, απόλυτα εναρμονισμένη με τούτο το  εξαίσιο AOR-μελωδικο-μεταλικό rock.
Το "Walk Away" που ανοίγει το δίσκο και αποτελεί το πρώτο single είναι ένα ροκάδικο ενθουσιώδες δημιούργημα με τα πλήκτρα του Ragno να λαμπυρίζουν και την κιθάρα σε ένα όμορφο σολάρισμα κιθάρας που συνοδεύεται από mainsteram, πλούσια δεύτερα φωνητικά.
Μελωδικότατη σύνθεση το "The First Time" με το πνεύμα των  '80ς να πλανιέται ολούθε. Έντονες παραπομπές στους τρισμέγιστους Def Leppard και συγκεκριμένα στον λατρεμένο ερμηνευτή  Joe Elliot.
Προσωπικά λατρεμένη σύνθεση το "Master Of Illusions" που με το δεξιοτεχνικό σόλο της κιθάρας και το ογκώδες παίξιμο στα τύμπανα πριν η μεστή ερμηνεία του Dennis Ward  ολοκληρώσει μία πραγματικά υποψήφια τραγουδάρα για το top 10 της χρονιάς!
Φυσικά τα πλήκτρα του  Eric Ragno είναι για μία ακόμη φορά το αλατοπίπερο της σύνθεσης. Ό,τι πρέπει για ομότιτλο τραγούδι.
"The Sun Goes Down" λέγεται η επόμενη σύνθεση που βρίθει από κιθάρες και πλήκτρα μαεστρικά  δοσμένες! Ακόμη μία σπουδαία φωνητική ερμηνεία από τον Dennis Ward. Όμως εκείνος που λάμπει με το παίξιμο του στα "πετσιά" είναι ο  Pete Newdeck.
Το "Paradise" με απίστευτα καίριους πολιτικοποιημένους στίχους που περιγράφουν τον περιορισμό όλων σύμφωνα με τα δικά τoυς και μόνον όρια…η κιθάρα έχει τον κύριο λόγο σε ένα ροκ "ταξιδιάρικο" κομμάτι. Με το "The Rhythm of My Life" εξερευνά και στοχεύει η μπάντα τα σπουδαία φωνητικά που πλαισιώνουν μία εξαιρετικής μουσικότητας σύνθεση.
Και εδώ παρόν το μουσικό πνεύμα των Def Leppard σε όλο του το μεγαλείο.
Με το "Follow The Sun" η μπάντα επιστρέφει σε ένα αμιγώς ροκάδικο ύφος όχι πολύ βαρύ αλλά απόλυτα ταιριαστό για τους οπαδούς των Khymera . Η πανέμορφη μπαλάντα "Father to Son" με τις ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες να συμπλέουν και τα πλήκτρα ως το απαραίτητο φόντο δημιουργούν με την επικουρία της κιθάρας μία αισθαντική δημιουργία.
 Το "After All This Time" είναι περισσότερο ένα pop-ήχο τραγούδι, με μοντέρνας υφής πλήκτρα, πλούσια δεύτερα φωνητικά και φανταστικό σόλο στην κιθάρα από τον Michael Klein. Επανερχόμενοι στα βασικά, το αξιομνημόνευτο "Victim Of Your Love". Δομημένο μουσικό με μελωδικού rock υλικά από τον Ragno με εξαιρετική είσοδο με τα πλήκτρα, τον  Newdeck να "τυμπανοβασανίζει" λογικά, τον Klein να "κλαίει" με την κιθάρα του ενώ ο Dennis Ward ολοκληρώνει την σύνθεση καταπώς οφείλει με τη φωνή και το μπάσο του…
Ο δίσκος κλείνει με το "Let It Happen", σύνθεση που καθοδηγείται από τους περίτεχνους δακτυλισμούς στην κιθάρα επιθυμητούς από τους ρέκτες του μελωδικού Hard Rock.
Εξαιρετικός δίσκος και ελπίζουμε να μην προσμένουμε άλλα πέντε χρόνια για να ακούσουμε τον επόμενο δίσκο από τους Khymera.

Νότης "Master Of Illusions" Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites