Axel Rudi Pell: "Sign of the Times"

11/04/2020

Κατηγορία: Κριτικές

2703

Λέγεται πως πρόκειται για την εν ζωή μετενσάρκωση του Richie Blackmore εποχής Rainbow.Άλλοι τον αποκαλούν μύθο ,άλλοι μάγο της εξάχορδης Θεάς , και άλλοι θεωρούν ότι επαναλαμβάνεται. Μέσα σε 31 χρόνια πορείας με το όνομα Axel Rudi Pell έχει κυκλοφορήσει 17 studio άλμπουμ και τα καταφέρνει μια χαρά.

 

Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80s με αρχές δεκαετίας του '90s με ένα 8 στα 8 , από το "Wild Obsession" (1989) μέχρι το "Masquerade Ball" (2000), συνέχισε με αναλαμπές στα '00ς με έξι μέτριους δίσκους και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας και πιο συγκεκριμένα το 2012 επανέρχεται με το πολύ καλό ‘’Circle of the oath’’ και ακολουθεί ένα σερί άλλων τριών πολύ καλών δίσκων και φτάνουμε στο σήμερα...
Έπειτα από τους εορτασμούς των 30 χρόνων ύπαρξης του συγκροτήματος με την κυκλοφορία ενός επετειακού live, έφτασε η ώρα για το 18ο δίσκο. Και το όνομα αυτού ‘’Sign of the times’’.
Το Line Up αποτελείται από τους Johnny Gioeli - Lead and Backing Vocals Axel Rudi Pell - Lead, Rhythm and Acoustic Guitars Ferdy Doernberg - Keyboards Volker Krawczak - Bass Bobby RondinelliDrums.
 
Το άλμπουμ στιχουργικά πραγματεύεται τα κλασικά τραγούδια αγάπης και μίσους αλλά και πιο μείζονα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια των ανθρώπων αλλά και η αντιπαράθεση μεταξύ των Θρησκειών – Δογμάτων ένας συνδυασμός που έχει φέρει το πλανήτη μας σε οριακό σημείο.
Στην ώρα μηδέν. Στην ώρα που πρέπει να δράσουμε για το είδος μας και τις αληθινές αξίες που αντιπροσωπεύει ο άνθρωπος. Αυτό υποδηλώνεται και στο εξώφυλλο καθώς ο δείκτης του ρολογιού δείχνει 2 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Κάτι θέλει να πει ο ευρηματικός Axel.
Η δομή του άλμπουμ είναι η ίδια με τα προηγούνενα 4 άλμπουμ δηλαδή 10 με 12 τραγούδια. Εδώ έχουμε δέκα. Με τη πρώτη ακρόαση υπάρχουν κομμάτια που λες ότι επαναλαμβάνεται μέσα από την υπάρχουσα δισκογραφία του. Υπάρχουν και σημεία του άλμπουμ που δοκιμάζει και καινούρια πράγματα. Ας τα δούμε με τη σειρά.
Ξεκινάμε με το πρώτο δείγμα του δίσκου που έχουμε ακούσει εδώ και καιρο, το ‘’Gunfire’’ που είναι ένα κλασσικό τραγούδι και σου μένει με τη μία στο μυαλό. Ακολουθεί το "Bad Reputation’’ όπου θα ακούσεις την εισαγωγή του "Carousel", για να μην αναφέρω το 50 % της δομής του, με ευκολομνημόνευτο ρεφραίν.
Τα πράγματα σοβαρεύουν στο πρώτο επικό κομμάτι του δίσκου που είναι το ομώνυμο "Sign of the Times’’. Για άλλη μια φορά δε μας απογοητεύει ο Axel, αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει ο τιτάνας, η φωνή και ψυχή του δημιουργού, Johnny Gioeli, o οποίος είναι πάντα συγκλονιστικός.
Το he End of the line’’ ανεβάζει ρυθμούς και εμψυχώνει με τα λόγια του και βέβαια θυμίζει πολύ το "Run with the wind",του "Circle of the Oath". "As blind as a fool can be’’ …έπος, συγκλονιστική ερμηνεία, κλείνω τα μάτια και βλέπω όλη τη μπάντα να δακρύζει από τη συγκίνηση. Power μπαλάντα με τα κλασικά πλήκτρα από πίσω δημιουργούν αυτό το εύθραυστο τοπίο. Με τη πιο αργή εκδοχή του riff του "Ghost in the Black" πάλι από το "Circle of the Oath" ξεκινά το ‘’Wings of the storm’’ και ξεκινούν τα "Fly Eagle fly" κτλ, οι γνώστες ξέρουν .
’Eκπληξη αποτελεί το ‘’Waiting for your call’’,που περιβάλλεται από μια περίεργη παιδικότητα και δείχνει μια ανανέωση στο μυαλό του δημιουργού, ένα κομμάτι που θα ταίριαζε στους Hardline!
To "Living in a dream’’ μας βγάζει έξω από τα νερά μας καθώς ξεκινά με reggae εισαγωγή κάτι που δε μας έχει συνηθίσει ο Axel και στη συνέχεια γίνεται καταιγιστικό.
Ο δίσκος τελειώνει με το αλα Rainbow "Into the Fire’’, άλλο ένα επικό κομμάτι που κλείνοντας τα μάτια ,φαντάστηκα τον αείμνηστο Dio (μεγάλη η χάρη του) να το τραγουδά.
Τον Ιούνιο o Αxel Rudi Pell κλείνει τα 60. Και συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει. Γιατί ναι μεν υπάρχουν στιγμές που αντιγράφει τον εαυτό του αλλά βάζει αυτή τη πινελιά που σε αναγκάζει να τον ακολουθήσεις και να λες ότι το έχει ακόμα. Δεν είναι μόνο η σύνθεση των τραγουδιών αλλά και το πώς το συγκρότημα αποδίδει το υλικό αυτό.

Γιάννης Γιουρτζάκης