Michael Flexig: "Keeper Of The Flame"

26/04/2020

Κατηγορία: Κριτικές

2892

Ένας σπουδαίος ερμηνευτής, σπουδαίοι μουσικοί που συνεπικουρούν και ένας δίσκος γεμάτος επιτυχίες περιγράφουν ακριβέστατα την κυκλοφορία του "The Keeper Of The Flame".

 

Ο δίσκος περιέχει 19 κλασικές συνθέσεις-επιτυχίες της μπάντας των ZENO και επιπλέον τρεις συνθέσεις που περιέχονταν στην αρχική ασιατική κυκλοφορία,
Το μουσικό όχημα του Zeno Roth (30 Ιουνίου 1956 – 5 Φεβρουαρίου 2018) γερμανού κιθαρίστα, συνθέτη που είχε στο παίξιμο του  νεοκλασικό/blues ύφος, κυκλοφόρησε με τραγουδιστή τον Michael Flexig 5 δίσκους μελωδικού Hard Rock .
Οι επαΐοντες του μελωδικού χώρου γνωρίζουν σίγουρα τα εξαιρετικά αυτά δημιουργήματα κάποιοι άλλοι γνωρίζουν πως αυτός ο σπουδαίος μουσικός ήταν αδελφός ενός θρύλου της "εξάχορδης θεάς", του Uli Jon Roth.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε στην χώρα του ανατέλλοντος ήλιου τον Δεκέμβρη του  2019 και κατέκτησε το  #1 στα γιαπωνέζικα  Metal & Hard Rock charts. Ο Michael Flexig αφιέρωσε αυτήν την κυκλοφορία στον συνεργάτη του ZENO ROTH που άφησε τα εγκόσμια στα 2018.
Μουσικά μιλώντας, ο δίσκος παρουσιάζει το απαράμιλλο ταλέντο της μπάντας και μας εξηγεί το λόγο που οι ZENO λατρεύτηκαν στην Ιαπωνία. Αν και οι περισσότερες συνθέσεις είναι ήδη γνωστές, όπως τα απόλυτα μαγευτικά "Eastern Sun", "Meet Me At The Rainbow" και το  "Heat Of Emotion",  που διαχρονικά θαυμάζονται από του ειδήμονες της μελωδίας. Ειδικά ορισμένες συνθέσεις ανήκουν στις σπουδαιότερες που συντέθηκαν στην ιστορία του γερμανικού Hard Rock, χωρίς υπερβολή.
Αυτό που ιδιαίτερα κάνει αξιομνημόνευτες τις συνθέσεις είναι το εύρος και η ευελιξία της φωνής του Michael Flexig  καθώς και η απαράμιλλη δεξιοτεχνία στην κιθάρα από τον Roth.
Εξαιρετικοί είναι και οι υπόλοιποι μουσικοί όπως τα μέλη μίας άλλης σπουδαίας μελωδικής μπάντας, αυτής των FAIR WARNING, όπως οι Ule W. Ritgen στο μπάσο, Helge Engelke στις κιθάρες και ο ντράμερ CC Behrens.
Και όπως ο Flexig σε συνέντευξη του (που μας παραχώρησε πριν λίγο καιρό…) αναφέρει: "με αυτόν το δίσκο θέλω να δείξω για πρώτη φορά τις πιο κλασικές, αυθεντικές και πηγαίες συνθέσεις που δημιουργήσαμε στους Zeno. Πολλές από αυτές τις συνθέσεις δεν κυκλοφόρησαν ποτέ".
Στη γιαπωνέζικη έκδοση που παρουσιάζουμε υπάρχουν 3 μοναδικές συνθέσεις όπως και στην ευρωπαϊκή έκδοση υπάρχουν άλλες τρεις ακυκλοφόρητες σπουδαίες συνθέσεις.
Κυρίως όμως περιέχονται τραγούδια από το εκπληκτικό ντεμπούτο των Zeno στα 1986.
Αυτές όμως οι πρώιμες εκτελέσεις/ demos έχουν μοναδική ποιότητα καθώς ο τελειομανής Roth δεν θα άφηνε να κυκλοφορήσουν εάν δεν το ενέκρινε ο ίδιος με αποτέλεσμα πολλές να παραμείνουν ολοκληρωμένες μεν, ακυκλοφόρητες δε...
Στο "Keeper Of The Flame [Japan Edition +3]" ακούγονται οι πρώτες εκτελέσεις του πρώτου δίσκου των Zeno με διαφορετικές ενορχηστρώσεις ή διαφορετικές λήψεις.
Υπάρχουν ακόμη συνθέσεις της τελευταίας περιόδου της μπάντας με τον Michael Flexig στη φωνή. Για του λόγου το αληθές το "A Little More Love", είναι από τα αγαπημένα μου.
Και δεν είναι μόνον αυτά: στο "Keeper Of The Flame [Japan Edition +3] " υπάρχουν συνθέσεις από το  session που έλαβε χώρα στα Staccato Studios στα 1987 και ένα  session από τα 90ς που είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου της μπάντας, του "Listen to the Light".
Μερικές συνθέσεις υπάρχουν σε συλλογές όπως το "Zenology".
Σε κάθε περίπτωση  και σύμφωνα με τον Michael, στην πραγματικότητα περιγράφονται ως  "remasters" αλλά στην πραγματικότητα είναι "remixed" για να μιλήσουμε με όρους στουντιακούς...
Στην πραγματικότητα αυτές οι Japan / Euro κυκλοφορίες είναι απαραίτητες για κάθε οπαδό των Zeno καθώς και για όποιον λατρεύει τη μελωδική πανδαισία.
Τις απόλαυσα τις μέρες του καταναγκαστικού μας εγκλεισμού στο έπακρο. Eλπίζω το ίδιο και για σας όταν με το καλό θα είμαστε και πάλι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!!
 
Νότης "Walking on a Thin Line" Γκιλλανίδης01 – Don’t Count Me Out [Unreleased Take]
02 – Good Game Bad Game [Unreleased Take]
03 – Far Away
04 – Signs on the Sky
05 – Don’t Tell the Wind [Unreleased Take]
06 – Eastern Sun
07 – A Little More Love (A Little Bit Love) [Unreleased Take]
08 – Love Will Live
09 – Heart On The Wing (Japan Bonus Track)
10 – Circles Of Dawn [Unreleased Take] (Japan Bonus Track)
11 – Sent By Heaven [Unreleased Take] (Japan Bonus Track)
12 – Is It Love [Unreleased M.l Flexig Vocal Version]
13 – Walking on a Thin Line
14 – Out in the Night
15 – World of Tomorrow
16 – In Love with an Angel
17 – Meet Me at the Rainbow
18 – Listen to the Light
19 – Love in Your Eyes
EUROPEAN EDITION BONUS TRACKS:
09 – Heat of Emotion [Unreleased Take]
12 – Together [Unreleased Take]
19 – Some Rocks Don’t Roll [Unreleased Take]
Michael Flexig (φωνή)
Zeno Roth (κιθάρες)
Helge Engelke (κιθάρα)
Ule W Litgen (μπάσο)
CC Behrens (τύμπανα)
Philip Kandas (τύμπανα)
Rudy Kee (τύμπανα)
Achim Kirshning (πλήκτρα)
Rainer Plujwala (πλήκτρα)