Vandenberg: "2020"

30/05/2020

Κατηγορία: Κριτικές

2964

Η μπάντα των VANDENBERG αποτελεί πραγματικά σήμα κατατεθέν και εγγύηση για τους λάτρεις του καλού και ποιοτικού μελωδικού hard rock. Για τους δε βιρτουόζους και επίδοξους κιθαρίστες φτασμένους και εκκολαπτόμενοuς το όνομα του μάστορα της "εξάχορδης" Adrian Vandenberg,

 

Tου Ολλανδού με τις τρεις εξαιρετικές κυκλοφορίες τη δεκαετία των '80ς, το ομώνυμο στα  1982 πρωτόλειο του (με τη μέγιστη, ειδικά στις Η.Π.Α,  επιτυχία- single "Burning Heart"), το "Heading For A Storm" του 1983 και το "Alibi" του 1985, λέει πολλά.
Ο Adrian από τα δραστικότερα μέλη των Whitesnake για 13 συναπτά έτη στην περίοδο τη λαμπρή και επιτυχημένη τους,  όσο εμπορικά όσο και αυτήν που τους καθιέρωσε ως λαμπερά αστέρια στο παγκόσμιο στερέωμα του hard rock.
Τόσο ως δίδυμο με τον έτερο δεξιοτέχνη της ταστιέρας Steve Vai στα "ασπρόφιδα", όσο και ως σόλο κιθαρίστας της μπάντας. Αποτέλεσε μέλος της υπερμπάντας Manic Eden αλλά και πρόσφατα με τους Vandenberg’s Moonkings.
Ο λαμπρός κιθαρίστας φέτος έκαμε την κίνηση ματ και έφερε στην μπάντα του τον νεότερης γενιάς τραγουδιστή των Rainbow, Ronnie Romero για την επιστροφή του στη δισκογραφία με το επιγραφόμενο "2020" άλμπουμ του.
Η εντυπωσιακή επάνοδος του Α. Vandenberg στο προσκήνιο εντυπωσιάζει όχι μόνο με την εμφάνιση του Ronnie Romero πίσω από το μικρόφωνο αλλά ο ήχος και οι συνθέσεις του σηματοδοτούν την επάνοδο του καλλιτέχνη στις κλασικές hard rock μελωδίες.
Το "Shadows of the Night" θα μπορούσε άνετα να συμπεριλαμβάνεται  σε δίσκο των Whitesnake περιόδου "Still of The Night" και μάλιστα για όσους αρέσκονται στον κλασικό hard rock ήχο, είστε στην κατάλληλη πορεία.
Η σύνθεση "Freight Train" περιέχει πληθώρα από κιθαριστικά riffs και εντυπωσιακά φωνητικά. Ο Romero εντυπωσιάζει  συνδυάζοντας τις εκπληκτικές φωνητικές δυνατότητες και ερμηνείες των αξεπέραστων Dio και Coverdale (είχα να το γράψω/σκεφτώ από τη μέρα που πρωτάκουσα τους (Dooggie White και Jorn Lande) σύνθεση "Hell and High Water".
Βέβαια ο αντίλογος είναι πως στις συνθέσεις "Let it Rain" και "Ride Like the Wind", όπου η προφορά προσμοιάζει όχι τόσο στη Χιλιανή καταγωγή του αλλά παραπέμπει στο γερμανικό αξάν  του Κlaus Meine των Scorpions.
Από την άλλη ο Vandenberg εντυπωσιάζει με τα '80ς σολαρίσματα του και κάνοντας εμφανές πως ξεπέρασε τα όποια ζητήματα του προκάλεσε το αυτοκινητικό ατύχημα του παρελθόντος.
Το "Shout" το αποδεικνύει περίτρανα και είναι ένας "ύμνος" που θα πρέπει να παίζεται στις ζωντανές εμφανίσεις.
Με το "Shitstorm" και σπουδαίους προσκεκλημένους τους Rudy Sarzo και Brian Tichy, πρώην μέλη των πρόσφατων Whitesnake και με την ερμηνεία του Romero να παραπέμπει στον Coverdale των πρώιμων blues περιόδων, η σύνθεση είναι πραγματικά εκπληκτική.
Η καινούργια εκδοχή της επιτυχίας των '80ς, ο "ύμνος" των Vandenberg, "Burning Heart", είναι καλογυαλισμένος από την παραγωγή του σπουδαίου Bob Marlette (Ozzy Osbourne, Alice Cooper, Rob Zombie, Sebastian Bach, Rob Halford, Lynyrd Skynyrd μεταξύ άλλων) και ακούγεται πολύ ευχάριστα.
Το "Skyfall" ολοκληρώνει τον δίσκο με έναν πλούσιο χορωδιακό ρεφραίν θυμίζοντας τα μεγαλεία του παρελθόντος και προσδίδει ένα μεγαλοπρεπές ύφος στον δίσκο.
Το "2020" δε θα δυσαρεστήσει κανέναν: ενέργεια, δυναμικότητα, πιασάρικες συνθέσεις, με τον Adrian ωριμότερο από ποτέ, με συμπαραστάτη έναν σπουδαίο τραγουδιστή και μία μπάντα καλοκουρδισμένη μουσικά.
Σπεύσατε και ακροασθείτε!!!
 
Νότης "Burning Heart" Γκιλλανίδης