Gathering Of Kings: "Discovery"

13/06/2020

Κατηγορία: Κριτικές

2346

Και αφού ανακατεύτηκα με τα σουηδικά μελωδικά δρώμενα και γνωρίζοντας τη λατρεία μου για τη μουσική σκανδιναβική "ήπειρο", ο αγαπητός αρχισυντάκτης, μου ανέθεσε δύο ακόμη μπάντες από την "ευλογημένη" μελωδικά χερσόνησο...

 

Πρώτη η υπερμπάντα των Gathering Of Kings και το δεύτερο πόνημα τους "Discovery". Προσωπικά,  θεωρώ ήδη από το πρώτο ακρόαμα πως πρόκειται για ένα αριστούργημα που θα το συνέκρινα με τα υπερ-έπη όπως: των Treat ("Coup De Grace"), των Signal ("Loud and Clear") και των Survivor ("Vital Signs").
Από το ντεμπούτο τους  "First Mission" έκαναν πάταγο στο χώρο του μελωδικού  rock  παρουσιάζοντας, όπως και στο παρουσιαζόμενο "Discovery", μία αξιοθαύμαστη συνδυαστικότητα εκπληκτικών τραγουδιστών όσο και μουσικών, όπως οι Jonny Lindkvists (Nocturnal Rites) με σπουδαία φωνητική ερμηνεία στο "December", ο Rick Altzi (Masterplan) στην απίστευτη σύνθεση "Final Hour" και ο Tobias Jansson (Saffire) στην σπαραξικάρδια και αισθαντική ερμηνεία του στο "The One That Got Away", έτσι για να έχετε μία πρόγευση.
Στο δίσκο θα ακούσετε ισχυρή "δοσολογία" από  Phenomena, "γεύσεις" από  Ayreon, ειδικά στο περίλαμπρο εναρκτήριο "Riders of The Light",  μελωδικότατους "καμβάδες" από Treat και Avantasia και πλουσιόπαροχες "μερίδες" από '80ς μελωδικό hardrock γενναιόδωρα παρεχόμενα από  πληκτροδοτούμενο, στο έπακρο, AOR.
Η πραγματική έκπληξη του δίσκου είναι ο Jonny Lindkvist (Nocturnal Rites). Μακάρι να ερμήνευε περισσότερες συνθέσεις.
Σίγουρα με το δεύτερο δίσκο η μπάντα μετατράπηκε από ένα σπουδαίο project σε μία εντυπωσιακή μπάντα που όμως αφήνει χώρο και για φιλοξενούμενους σπουδαίους μουσικούς.
Δε θα μπορούσα π..χ να φανταστώ την υπέροχη σύνθεση με τα πλουσιοπάροχα πλήκτρα της , την σπουδαία κιθαριστική δουλειά, το "Kiss From Above", χωρίς την αιθέρια φωνάρα του Alexander Frisborg που την απογειώνει σε άλλο επίπεδο. Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για το "Heaven On The Run", πως θα ακουγόταν τελείως διαφορετικό, εάν ο ερμηνεύων Rick Altzi αντικαθίστατο από τον προαναφερθέντα Frisborg. Προσωπική κρίση είναι πως οι Gathering of Kings ξεχωρίζουν στο "γαλαξιακό μελωδικό στερέωμα" του AOR/μελωδικού Rock για τους τραγουδιστές/ερμηνευτές.
Επίσης, το συνθετικό τάλαντο των Victor Olsson και Alexander Frisborg προσδίδει μοναδικότητα στο δίσκο τούτο. Έχουν συνδυάσει το πνεύμα της τεχνικότητας των '70ς με την απαράμιλλη μελωδικότητα των '80ς με αποτέλεσμα μαγευτικό.
Με "ταξιδεύει" μοναδικά στις δεκαετίες μελωδικής μουσικής  που ακούω.
Προσωπικά γράφοντας,  το "Discovery" θα με δυσκολέψει διότι θέτει υποψηφιότητα για την καλύτερη κυκλοφορία της χρονιάς μέχρι τούδε!
Εάν είστε άγευστοι του ήχου των  Gathering Of Kings μέχρι τώρα, ακούστε πρώτα το  "First Mission", έπειτα το "Discovery" για να έχετε διαμορφώσει πλήρως την υπέροχη αυτή εικόνα. Το ένα άλμπουμ συμπληρώνει μοναδικά το άλλο!
Ο ιδρυτής της μπάντας Victor Olsson, με την συμπαράσταση του Alexander Frisborg που συν-συνθέτει και τους στίχους  έχουν δημιουργήσει ένα δίδυμο εκρηκτικό, πλαισιωμένοι από απίστευτα ταλαντούχους μουσικούς που αναφέρονται στο κλείσιμο της ποαρουσίασης.
Οι "βασιλιάδες" του Σουηδέζικου rock επέστρεψαν.
Οι Gathering Of Kings κυκλοφορώντας το  "Discovery" σας θέτουν το ερώτημα: "είστε πραγματικοί θιασώτες και ρέκτες του μελωδικού hard rock";;;
Αγοράστε και ακούστε ΧΤΕΣ!!!

Νότης "The One That Got Away" Γκιλλανίδης
 


Οι συνθέσεις:
01. Starsleeper
02. Riders Of The Light
03. Heaven On The Run
04. December
05. Highway To Paradise
06. The One That Got Away
07. Lorelei
08. Moonlight
09. Revelation
10. Kiss From Above
11. From A Whisper To A Scream
12. Final Hour

Οι μουσικοί:
Rick Altzi – φωνή (3,12), φωνητικά (3,9,11,12)
Jonny Lindkvist – φωνή (4,8)
Apollo Papathanasio – φωνή (2,9), φωνητικά (2,5,8,9)
Tobias Jansson – φωνή (6,7,11), φωνητικά (2,3,6,7,11)
Alexander Frisborg – φωνή (5,10), φωνητικά (2,3,5,6,8,10,11,12)
Victor Olsson – κιθάρα (2-12), μπάσο (2,4-7,9-12), πλήκτρα (1-12), φωνητικά (2-12)
Efraim Larsson – τύμπανα (2-8)
Jonas Källsbäck – τύμπανα (9-12)

Φιλοξενούμενοι μουσικοί:
Nalle Påhlsson – μπάσο (3,8)
Joel Selsfors – πλήκτρα solo (12)
Erik Gafvelin Wiss – πλήκτρα solo (7)
Henrik Sethsson – φωνητικά (10)
Theresia Svensson – φωνητικά (6,7,10)
Ron Dahlgren – φωνητικά (10)
Mathias Kihlberg – φλάουτο (9)