Dennis De Young: "26 East, Vol.1"

12/07/2020

Κατηγορία: Κριτικές

2139

Ο νέος δίσκος του σπουδαίου καλλιτέχνη Dennis DeYoung, το "26 East Vol. 1", που υπονοεί ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος. Παράλληλα είναι ο 9ος προσωπικά δίσκος από το 1984 (και επιπλέον άλλοι 20 δίσκοι με την σπουδαία μπάντα των Styx, έτσι καταλαβαίνετε ότι είναι πολυχρόνια η παρουσία του στη μουσική δημιουργία.

 

Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως είναι ο πρώτος δίσκος του Dennis DeYoung από τα 2009 και το "μαγικό", "One Hundred Years From Now".
Μπορεί και αυτή η μακροχρόνια αποχή από τα studio  να ήταν το σπουδαιότερο πλεονέκτημα καθώς θεωρώ πως είναι η ωριμότερη δημιουργία στην προσωπική καριέρα καθώς και μία από τις καλύτερες που έχει κάμει ως τραγουδιστής των λατρεμένων Styx.
Ένα από τα πράγματα που αγαπώ στη μουσική του είναι η άμεσα αναγνωρίσιμη φωνή του, οι ευφάνταστοι και παιχνιδιάρικοι στίχοι αλλά και η μελωδία που "στολίζει" τις συνθέσεις του.
Όλα αυτά τα στοιχεία είναι παρόντα και στην καινούργια μουσική του δημιουργία. Προφανώς όσοι το ακούσετε θα διαπιστώσετε του λόγου το αληθές και σγουρα είναι από τα αγαπημένα μου.
Συνθέσεις όπως τα "East of Midnight", "Damn That Dream", "With All Due Respect" έχουν σίγουρα αυτό το rock αίσθημα για το οποίο έγινε γνωστός αλλά από την άλλη πλευρά τα "Run For The Roses", "To The Good Old Days" και το  "Unbroken" είναι πολύ  εξαιρετικές δημιουργίες για τα μουσικά γούστα μου.
Ονομάστηκε ο δίσκος από την οδό που οι Styx δημιουργήθηκαν και που ο ίδιος έμενε παλιά, οπότε ο δίσκος βρίθει νοσταλγίας, ελπίδας και φυσικά η φωνή του παραμένει το ίδιο δυναμική/αισθαντική όπως πρωτοξεκίνησαν οι Styx.
Πληθώρα μουσικών ερμηνευτών συνδράμει τον καλλιτέχνη συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου που σημειώνει ότι παίζει: "πλήκτρα, fake ντραμς, fake μπάσο, fake news και κάνει και λίγα φωνητικά.
Α, ολίγη Vuvuzela-την ενοχλητική τρομπέτα της Αφρικής-. "
Η πρώτη σύνθεση, το "East of Midnight" ξεκινά μεγαλόπρεπα με τον ήχο των πλήκτρων να υπενθυμίζει την σχέση του δημιουργού με την σπουδαία μπάντα που μεγαλούργησε, τους Styx και οι στίχοι μιλούν για την αγάπη του στη μουσική όντας νεαρός στα 17 του: "just a lad of 17".
Ο Dennis De Young καυτηριάζει καίρια με το ροκάδικο "With All Due Respect", τη μάστιγα της εποχής, τα  fake news, και το κάνει στιχουργικά με έναν πολύ καυστικό τρόπο επενδυμένο με μία πολύ πιασάρικη μουσική σύνθεση.
Η σύνθεση "A Kingdom Ablaze" ξεκινά με μία παιδική φωνή να ψάλλει το "Ring Around the Rosy" πριν μας "ταξιδέψει" σε μία ατμοσφαιρική πανέμορφη ροκάδικη δημιουργία.
Οι ρυθμοί πέφτουν στο "You My Love" που παραπέμπει σε αυτούς που επηρέασαν τον καλλιτέχνη και την μπάντα του: τους Beattles.
Στην αγαπημένη μου σύνθεση "Run for the Roses" ακούμε την ιδιαίτερη αγάπη του για το μεγαλοπρεπές μουσικό είδος των musicals.

Στην επίσης πολυαγαπημένη μου σύνθεση "Damn That Dream"  υπάρχουν στιγμές από Styx αλλά η επωδός μου θυμίζει περισσότερο τους "θεούληδες" Journey εποχής  "Escape" παρά τους  Styx. Πιασάρικο στο έπακρο...
Σε συνεντεύξεις του ο Dennis αναφέρει για την μέγιστη επιδραστικότητα του σπουδαίου Jim Peterik  στο δίσκο τούτο και το "Unbroken" είναι η απτή απόδειξη καθώς τούτη η υπερμπαλάντα απογειώνει τον δίσκο…
Το "The Promise Of This Land" ξεκινά ως μία πολλά υποσχόμενη μπαλάντα αλλά σύντομα συνεχίζει δυναμικά και είναι μία πανέμορφη ανάμειξη Styx και ποικιλία από musicals..
Έχουμε ακόμη μία μπαλάντα με το "To The Good Old Days" και ένα πανέμορφο δίδυμο εκτέλεσης του δημιουργού με τον εξαιρετικό Julian Lennon.
Με το "A.D. 2020" γίνεται άμεση αναφορά στον εκπληκτικό δίσκο "Paradise Theatre" και ο δίσκος κλείνει νοσταλγικά πανέμορφα...

Αν η προσμονή σας ήταν για  progressive pomp rock μάλλον θα απογοητευτείτε ενώ αν αρέσκεστε στα  musicals, τις μπαλάντες ή το κλασικότροπο  rock και την σπουδαία φωνητική ερμηνεία του Dennis σίγουρα θα το αγαπήσετε.
Όσο ευαρεστήθηκα με το τελευταίο δημιούργημα των  Styx "The Mission"που ήταν ο απόλυτα κλασικός ήχος των  Styx, άλλο τόσο έμεινα γοητευμένος με τούτον εδώ το άλμπουμ.
Περιμένω δε με ανυπομονησία για το "26 EAST: Volume 2" όποτε και εάν κυκλοφορήσει, οι προσδοκίες και οι ελπίδες μου είναι υψηλές.

Θα έλεγα, ότι είναι πολύ καλός δίσκος το "26 East, Vol. 1." Απλά, θεωρώ ότι παραμένει πιστός  στις μελωδικές  ροκ ρίζες που μας έχει συνηθίσει... Παραμένει ένας επιδραστικός  καλλιτέχνης και συνθέτης ολκής.
Ακούστε και αποφασίστε!!!!

Νότης "Run For The Roses" Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites