Stryper: "Even The Devil Believes"

14/09/2020

Κατηγορία: Κριτικές

2697

Είναι παρατηρημένο, ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ρόκερ και οι μπάντες τους είναι άκρως παραγωγικοί... εντάξει, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που έχουν χάσει κάθε ίχνος δημιουργίας. Αυτοί που σίγουρα δεν ανήκουν στις εξαιρέσεις είναι οι Αμερικανοί Stryper.

 

Στην πραγματικότητα οι δίσκοι τους στα '80ς και τα πρώιμα '90ς  που κυκλοφόρησαν μετά την επανασύνδεση τους το 2003, θα έμπαιναν άνετα σε μία χωροχρονοκάψουλα για να αποτελέσουν δείγμα συνδυασμένης μουσικότητας και στίχων.
Και για να μην επικεντρώσουμε την παρουσίαση στις μελιστάλαχτες, δακρύβρεχτες μπαλάντες της μπάντας, ο Michael Sweet και οι συνοδοιπόροι του στο δρόμο του Θεού ή στο δρόμο της μουσικής, μεγαλουργούν και πάλι με ένα δίσκο αντάξιο του μακρύτατου καταλόγου τους στο χώρο του χριστιανικού και όχι μόνο hard rock και heavy metal.
Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη δήλωση του Michael Sweet είναι ο ωριμότερος δίσκος της μπάντας (σ.σ υπερβολές διαφημιστικές;;) ενώ αντιρρήσεις διαδικτυακές υπάρχουν από τον συμπατριώτη μας Joshua Peraja που τον κατηγορεί για ανάρμοστο και βλάσφημο τρόπο χρήσης του ονόματος του Θεού στον τίτλο του δίσκου (διαμάχες προτεσταντικές που είναι κατανοητές μόνο από τις 300 περίπου παραφυάδες προτεσταντών και "αναγεννημένων" χριστιανών).
Αλλαγή έχουμε στο μουσικό ύφος του αμερικάνικου γκρουπ με τις "σιροπιασμένες" συνθέσεις και το power pop, glam rock που καθιέρωσαν με την επανεμφάνιση τους στα μουσικά δρώμενα με περισσότερο  hard n'  heavy ήχο. Χωρίς να αποχωριστούν (ευτυχώς) την αγάπη τους στη μελωδία, την αρμονία και τα αξιομνημόνευτα -μουσικά- ρεφραίν.
Οι θρυλικοί λοιπόν  STRYPER επιστρέφουν με την 13η στουντιακή κυκλοφορία τους  που έχει τον "ψυχωφέλιμο"/θεολογικό/"ψαγμένο" τίτλο, "Even the Devil Believes", διαμέσου της "παντοκρατόρισσας" εταιρίας  Frontiers Music Srl. Είναι ο πρώτος δίσκος με τον Perry Richardson (των Firehouse) στο μπάσο και τα φωνητικά.
Από την στιγμή που οι  Stryper όρισαν την παραγωγικότητα τους σε έναν κύκλο δύο ετών, ο νέος δίσκος αναμένονταν το  2020 και ούτε ο "καταραμένος" COVID-19 δεν εμπόδισε την παρέα των Michael Sweet, Robert Sweet, Oz Fox και  Perry Richardson να είναι συνεπείς στο δισκογραφικό ραντεβού τους.
Στιχουργικά δεν αλλάζει τίποτε. Στίχοι θεολογικά "εύπεπτοι", κηρυγματικά/προτεσταντικά απλοϊκοί, βιωματικά κατανοητοί!
Οι έντεκα συνθέσεις αγκαλιάζουν το παραδοσιακό και ανόθευτο Metal όπως το ζήσαμε από την εποχή των '80ς.
Μπορεί συνθέσεις, όπως το "How to Fly", να ηχούν  mainstream, αλλά ο δίσκος έχει στην ολότητα του μπόλικη "θεόσταλτη φλόγα".
Η σύνθεση που μου "κόλλησε" με την πρώτη ακρόαση είναι το "Do Unto Others". Εμπνευσμένο από τον εκλιπόντα μέγιστο Dio το τραγούδι ροκάρει "αλύπητα", συνδυάζοντας τις  heavy μουσικές φρασούλες με πιασάρικες μελωδίες  χωρίς να γίνεται γλοιώδης και  γλυκανάλατη. Βαρβάτο Heavy Metal, όπως πρέπει να ακούγεται.
Το uptempo εναρκτήριο  "Blood From Above" και το "Make Love Great Again" που ακολουθεί είναι πραγματικά εντυπωσιακά, τόσο στη δομή όσο και στη μουσικότητα. Η ημι-μπαλάντα "This I Pray" τραχιά και ακατέργαστη μου θύμισε τις hair metal μπάντες των '90ς και μου άρεσε πολύ. To "Divider” ξεχωρίζει για τις βαρβάτες μπασογραμμές του που οδηγούν σε μία ιδιαίτερα σπουδαία σύνθεση. Το δε, "Invitation Only" είναι το μελωδικότερο κομμάτι του δίσκου και η ενεργητικότητα του θυμίζει τις παλιές, καλές, λατρεμένες μέρες.
Το ομώνυμο "Even The Devil Believes" επίσης μας ανατρέχει νοσταλγικά στα '80ς. Κάθε ικμάδα ανατριχιάζει με τις κιθαρωδίες και την συγκλονιστική ερμηνεία του Michael Sweet.
Το παλιομοδίτικο "βαρυμεταλικό" "Middle Finger Messiah", κλείνει το δίσκο κατά τα ειωθότα και πρέποντα!
Οι Stryper του 21ου αιώνα επικεντρώνονται περισσότερο στη μουσική  και λιγότερο στο image και τα "συμπληρώματα" του. 35 χρόνια πορείας και οι νοτιοκαλιφορνέζοι συνεχίζουν ΕΠΑΞΙΑ, ΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ, να ηχογραφούν, να περιοδεύουν και να εμφανίζονται στις μουσικές σκηνές. Τα ιδρυτικά μέλη Michael Sweet (φωνή, κιθάρα), Oz Fox (κιθάρα), Robert Sweet (ντραμς), με  την προσθήκη του μπασίστα Perry Richardson (από τους  Firehouse), συνθέτουν και πάλι με ασίγαστο πάθος, δυναμικότατη μουσική.
Οι στίχοι και η μουσική είναι μοναδικά εμπνευσμένα λέει ο  Sweet, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ιθύνων νους της μπάντας, στο rocktime.gr και σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να την διαβάσετε…
Και συμπληρώνει: "ο Θεός μας ευλόγησε με αυτόν το δίσκο και είθε να ευλογήσει και όσους τον ακούσουνε".
Σίγουρα επέστρεψε η μπάντα στα δυναμικά χρόνια της και μαζί της και εμείς που μεγαλώσαμε με  τον ήχο τους!!
Σίγουρα το  "Even The Devil Believes" δε θυμίζει  Stryper να παίζουν μουσική ντυμένοι στα κιτρινόμαυρα τους, ούτε είμαστε πλέον στα  1985. Το  "Even The Devil Believes" έχει ένα ωριμότερο ύφος με κατασταλαγμένους μουσικούς που επιδέξια μας χαρίζουν αγαπημένο βαρύτερο μελωδικό  hard rock.
Μου αρέσει το Even the Devil Beleives" και το συνιστώ ιδιαίτερα στους οπαδούς της μπάντας που εδώ στην Ελλάδα είναι πολλοί. Aν και κρύβονται… εδώ και δεκαετίες!

Νότης "Soldier  Under Command" Γκιλλανίδης