Jeff Scott Soto: "Wide Awake (In My Dreamland)"

06/11/2020

Κατηγορία: Κριτικές

1698

Έβδομο σόλο άλμπουμ για τον 55χρονο Jeff Scott Soto και για ακόμη μια φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Το δισκογραφικό κοντέρ του σπουδαίου ερμηνευτή γράφει ότι έχει συμμετάσχει σε 85 δίσκους και θεωρείται δικαιολογημένα βετεράνος του είδους αν αναλογιστεί κανείς ότι το ντεμπούτο του με τον Yngwie Malmsteen έγινε το 1984.

 

Φυσικά οι περισσότεροι από εμάς τον λατρέψαμε με τους Talisman, του μακαρίτη Marcel Jacob αλλά και με τις συνεργασίες του, με τον Axel Rudi Pell, τους Takara, Eyes και πολλά άλλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες που έκανε ενώ τα τελευταία χρόνια με τους W.E.T. και τους Sons of Apollo είδαμε ένα "αναγεννημένο" J.S.S.

Το "κολπάκι" που κάνει το τελευταία χρόνια με τους SOTO δεν νομίζω ότι είναι κάτι πιο δημιουργικό αλλά μοιάζει περισσότερο σαν μία "metal υποχρέωση" που αποσκοπούσε σε μία λογική να μην χάσουμε το συγκεκριμένο κοινό με ότι συνεπάγεται αυτή η επιλογή.
Ερχόμενοι τώρα στο "Wide Awake (In My Dreamland)" ο ήχος του κινείται στα γνωστά hard rock και heavy μονοπάτια με συνθέσεις και μελωδίες παιγμένες άψογα και με περίσσιο δυναμισμό.
Τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το "Love's Blind", η μπαλάντα "Without You" καθώς και το εξαιρετικό "Love Will Find A Way" που θυμίζει εποχές από Talisman . Παράλληλα αρκετά καλό είναι το καταιγιστικό με τις φοβερές κιθάρες "Living In A Dream"  και το μελωδικό "Between The Lines" ενώ το άλμπουμ κλείνει με δύο επικές συνθέσεις, την ομότιτλη και το "Desperate". Η συγκεκριμένη κυκλοφορία περιέχει και ένα ακόμη επιπλέον cd με live ηχογραφήσεις από την εμφάνισή του στο Frontiers Rock Festival το 2019 στην Ιταλία δείχνοντας πόσο καλός επαγγελματίας είναι ο J.S.S.
Όπως προαναφέραμε αυτό που λείπει από την συγκεκριμένη κυκλοφορία δεν είναι ούτε ο δυναμισμός, ούτε οι καλές μελωδίες αλλά απουσιάζει εκείνος ο ρυθμός, η έμπνευση ή ακόμα  εκείνο το ρεφρέν που σου κολλάει στο μυαλό και σε απογειώνει κάτι που συνέβαινε συχνά την εποχή που κυκλοφορούσε άλμπουμ με τους Talisman και στα πρώτα του σόλο άλμπουμ ενώ δεν είχαμε έστω μία aor ή funky έκπληξη που θα έδινε άλλο τόνο στο άλμπουμ.
Τελικά κατά την άποψη μου όσο καλούς παίκτες και αν έχει δίπλα του ο Jeff Scott Soto, την διαφορά έκανε όταν είχε εκπληκτικούς συνθέτες στο πλάι του, όπως τον Marcel Jacob (Talisman) και τα τελευταία χρόνια με τους ταλαντούχους Erik Martensson (Eclipse) και Robert Säll (Work of Art) από τους W.E.T. όπου τα συναρπαστικά τραγούδια και οι δυνατές ερμηνείες κυριαρχούν σε κυκλοφορίες που έχει κάνει μαζί τους.
Θα επαναλάβω κάτι που είχα γράψει και παλιότερα ότι το παιχνίδι για τον Jeff Scott Soto χάθηκε πριν από χρόνια όταν εκδιώχθηκε από τους Journey για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Εκεί θα μπορούσε να δείξει σε πολύ ευρύτερο κοινό, το μεγάλο ταλέντο του και να μην επαναλαμβάνεται συνέχεια με το να κυκλοφορεί  άλμπουμ είτε σε σόλο μορφή είτε με άλλα project  που πιθανόν να ικανοποιούν αρκετούς από εμάς .
Πιστεύω ότι η αξία και η πορεία του J.S.S. ήταν για κάτι μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο που δυστυχώς δεν ευδοκίμησε μέχρι τώρα.
 
Φώτης Μελέτης